0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Mart 2016 Cumartesi 10:22:00 - Güncelleme:19 Mart 2016 Cumartesi 10:24:00

Meclis'te geçici 20. madde trafiği

AK Parti dokunulmazlıklarla ilgili teklifini muhalefet partilerine iletti. MHP kalıcı çözüm, CHP ise 83. Madde’de düzenleme ve bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyerek samimi davranmayacaklarının işaretini verdi.

AK Parti dokunulmazlık konusunda ilk adımı attı. Dün hazırlanan teklif AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı tarafından üç muhalefet partisine götürüldü. İlk görüşme AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile CHP Grup Başkanvekili Levent Gök arasında oldu. Parti olarak 83. maddenin düzeltilerek milletvekillerinin tamamının dokunulmazlığının kaldırılmasını düşündüklerini söyleyen CHP’li Gök, AK Parti’nin  teklifinin kendilerine iletildiğini, bunu partinin yetkili kurullarına ileteceklerini ve ikinci bir görüşmenin Pazartesi ya da Salı gerçekleşeceğini söyledi.

MHP: KALICI ÇÖZÜM

AK Parti’nin parlamentoda bulunan fezlekelerin anayasada geçici madde hükmüyle kaldırılmasını önerdiğini söyleyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Dokunulmazlıkla ilgili düzenlemenin kalıcı olarak sınırlandırılmasını ve bu yöndeki anayasal değişikliğin  geçirilmesini istedik.  Gündemde bulunan terörle ilişkili dosyaların öncelikle parlamentodan geçirilmesini buna paralel olarak da diğer değişiklikler için partiler arası mutabakat sağlamak gerektiğini, bunun için yanlarında olduğumuzu söyledim” dedi.

HDP ZİYARETİ

Bostancı dün dokunulmazlık konusunda anayasal değişikliğe destek için HDP grubunu da ziyaret etti. HDP’li TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder’le görüşen Bostancı’ya, Nevruz sonrasında partinin yetkili kurullarında yapılacak değerlendirmenin ardından yanıt verileceği belirtildi.

OLMAZSA B PLANI İŞLEYECEK

506 dokunulmazlık dosyasının Meclis’te görüşülmeden mahkemeye havale edilmesini sağlayacak Anayasa’ya geçici madde eklenmesine ilişkin düzenlemeye muhalefet partilerinin farklı yaklaşımlar getirmesi, AK Parti’yi B planına sevk etti. AK Parti, bu anayasa değişikliğini muhalefetle gerçekleştiremezse İçtüzük’te değişiklik yaparak, dokunulmazlık dosyalarının görüşülmesinin hızlandırılmasını sağlayacak düzenlemeyi gerçekleştirecek. Buna göre, Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulacak Karma Komisyon, kuracağı hazırlık komisyonlarıyla dosyaları inceleyecek. Bu süreç mevcut içtüzük hükümlerine göre uzun sürdüğü, savunma hakkı konusunda bile 5 saate kadar süre bulunduğu için sürelerde kısaltmayı da içeren içtüzük düzenlemesinin gündeme getirimesi planlanıyor.

A PLANI, GEÇİCİ 20. MADDE

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı’nın, CHP ve MHP’ye götürdüğü metinde, Anayasa’ya “Geçici 20. Madde” olarak yeni bir geçici madde konulması öngörüldü. Söz konusu maddede, Meclis’te bulunan tüm dokunulmazlık tezkereleri ve eki dosyalarının 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edileceği hükmü yer aldı.

AK Parti’nin götürdüğü ve yapılacak görüşmelere göre üzerinde değişiklik yapılabileceği belirtilen metinde, Anayasa’ya eklenecek geçici madde iki fıkra olarak düzenleniyor. İlk fıkrasında, dokunulmazlıkları düzenleyen Anayasa’nın 83. Maddesinde bir değişiklik yapılması öngörülüyor. Metinde, “Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihte,  Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığına havale edilen ve esas numarası alan Yasama Dokunulmazlığı Tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyonda bulunan ekli listede adı ve soyadı belirtilen milletvekillerine ait Yasama Dokunulmazlığı dosyalarına ilişkin olarak ilgili milletvekilleri hakkında 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Kanunun 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki birinci cümle hükmü uygulanmaz” denilerek, Anayasa’nın 83. maddesindeki, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmünün uygulanmayacağı belirtiliyor.

Maddenin ikinci fıkrasında ise, “Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığında bulunan Yasama Dokunulmazlığı Tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde, ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere, Başbakanlığa iade edilir” denilerek, dosyaların 15 gün içinde yargıya intikal için Başbakanlığa gönderileceği ifade ediliyor.

 

(Star)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX