0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Haziran 2018 Salı 22:06:00 - Güncelleme:12 Haziran 2018 Salı 22:11:00

Avrupa mülteci düşmanlığında birleşti

Sığınmacıların bulunduğu gemiye yanaşma izni vermeyen İtalya ve İspanya'ya Fransa, Macaristan ve Slovakya destek verdi.

Sığınmacı karşıtı Macaristan ve Slovakya'dan İtalya'ya destek

Macaristan Başbakanı Orban ve Slovakya Başbakanı Pellegrini, 629 sığınmacının bulunduğu geminin limanlarına yanaşmasına izin vermeyen İtalya'ya destek verdi.

Sığınmacılara karşı sert tutumlarıyla bilinen Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini, 629 sığınmacının bulunduğu Aquarius gemisinin limanlarına yanaşmasına izin vermeyen İtalya'ya destek verdi.

Başbakan Orban, resmi ziyaret kapsamında ülkesinde bulunan Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini ile Ulusal Meclis binasında görüştü. İkili daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

İtalya'nın yeni başbakanının, sığınmacıları taşıyan gemileri kabul etmemesi kararının olumlu bir gelişme olduğunu iddia eden Orban, yıllarca deniz sınırlarını korumanın imkansız olduğunun iddia edildiğini ve bunun insanların moralini bozduğunu söyledi.

İtalya hükümetini her konuda desteklediklerini açıklayan Orban, ''İtalya'da deniz sınırlarının korunması konusunda eksik olan istek şimdi geri geldi. Bu tüm Avrupa göç siyasetinde değişim getirebilir.'' dedi.

Slovakya Başbakanı Pellegrini ise suya ayak basan herkesin kurtarılıp otomatik olarak Avrupa'ya taşınmasına karşı çıktığını ve yasa dışı bir şekilde deniz üzerinden Avrupa'ya gelmek isteyenlerle ilgili karar verilmesi gerektiğini savundu.

Pellegrini, ''İtalya'nın verdiği cevap sadece başlangıç. Dış sınırların korunması güçlendirilmeli.'' diye konuştu.

Pellegrini, Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya'nın oluşturduğu Vişegrad Grubu Ülkelerinin (V4) yakın zaman dönem başkanlığını ülkesinin üstleneceğini hatırlattı ve bu dönemde önceliğin göç konusuna verileceğini kaydetti.

İtalya, 629 sığınmacıyı taşıyan "Aquarius" adlı geminin limanlarına yanaşmasına izin vermemişti.

Macaristan'ın sığınmacılara karşı aldığı önlemler

Macaristan, sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çekya, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı.

Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak amacıyla Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına dikenli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırmıştı.

Parlamentoda geçen yıl kabul edilen yasayla aralarında çocukların da olduğu sığınmacıların, iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda tutulması zorunlu kılınmış, ülke genelinde yakalanan sığınmacıların da tel örgülerle çevrili sınırdan Macaristan dışına çıkarılacağı duyurulmuştu.

Sivil toplum kuruluşları ise Macar güvenlik güçlerini, ülkeye girmeye çalışan sığınmacılara şiddet uygulayarak Sırbistan'a geri göndermekle suçluyor.

AB'nin sığınmacı krizine çözüm olarak sunduğu kota sistemi kapsamında bin 294 mülteciyi kabul etmesi öngörülen Macaristan, bu plana da şiddetle karşı çıkıyor.

Fransa'dan İspanya'nın kararına destek

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, İspanya'nın sığınmacıların olduğu gemiyi kabul etme kararını desteklediklerini açıkladı.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Akdeniz'de kaderlerine terk edilen sığınmacıların bulunduğu geminin İtalya'nın sorumluluğunda olduğuna işaret ederek İspanya'nın gemiyi kabul etme kararını desteklediklerini belirtti.

Philippe, Fransa Ulusal Meclisinde milletvekillerin sorularını yanıtladı.

Philippe, konuyla ilgili bir soru üzerine, Aquarius gemisini kabul etmenin İtalya'nın sorumluluğunda olduğunu kaydederek "Açıkça söylemek gerekir, İtalya, İtalya hükümeti, uluslararası yükümlülüklere riayet etmemeyi seçti. Uluslararası yükümlülükler gereği bunu reddetme hakkı yoktur." dedi.

İspanya'nın Aquarius gemisini kabul etmeye hazır olduğunu açıkladığını hatırlatan Philippe, "Biz bundan memnunuz ve tabii ki İspanya yönetimine gemideki sığınmacıların kabulü, durumun analiz edilmesi ve sığınmacı statüsü kazanmaları için gerekli işlemlerde destek vermeye hazırız." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da konu hakkında üç prensibe işaret ederek bunlardan ilkinin insani prensipler olduğunu ve sığınmacıları asla kaderlerine terk etmeyeceklerini söyledi.

İkinci prensibin ise Başbakan Philippe'in değindiği uluslararası yükümlülükler olduğunu belirten Le Drian, "Uluslararası yasalara göre, geminin en yakın ve en güvenli liman olan İtalya tarafından kabul edilmesi gerekir." dedi.

Le Drian, son prensibin ise pragmatik yaklaşım olduğunu, İspanya'nın, Valencia limanında gemiyi kabul etme kararını duyurduğunu ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Bu arada, sığınmacıların kabulü konusunda Fransa yönetimine tepki gösteren ve Korsika limanlarının Aquarius gemisini kabul etmeye hazır olduğunu açıklayan Korsikalı yöneticilere bölge valisinden olumsuz yanıt geldi. Korsika Bölge Valisi Josiane Chevalier, bu konuda kararın Fransa devletine ait olduğunu belirtti.

Korsika Meclisi Başkanı Jean-Guy Talamoni, bu sabah yaptığı açıklamada, durumun çok acil olduğunu ve derhal müdahalede bulunulması gerektiğini kaydederek "Bastia veya Ajaccio limanları gemiyi kabul edebilir, şimdilik tek endişemiz teknik konular. Vali ile telefonda görüştüm. Yanıt bekliyorum." ifadelerini kullanmıştı.

AA

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX