0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Mayıs 2018 Perşembe 08:22:00 - Güncelleme:17 Mayıs 2018 Perşembe 08:33:00

Dünya 5'ten büyüktür! BM, üçte iki üyenin lehte oy kullanmasıyla Kudüs’e Barış gücü gönderebilir

İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak Filistin’de yaptığı katliam ve işgallere karşı dünyanın bir an önce harekete geçmesi şart. Uluslararası ilişkiler uzmanları: Birleşmiş Milletler, Kudüs’e acilen barış gücü göndermeli.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Hukuku tanımayarak Kudüs ve Filistin’i işgal eden, her gün Filistinli katleden İsrail için, BM Genel Kurulunun tavsiye kararıyla BM Barış Gücü gönderilebileceği belirtildi. Uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkiler uzmanlarına göre, ABD’nin Güvenlik Konseyi’ndeki veto engelini aşacak bu formül, kamuoyu baskısıyla dünya liderlerini harekete geçirmesi halinde fiilen hayat bulabilir. İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Filistin’den İsrail askeri çıkarılabilir, nihai çözüme kadar bölgede BM Barış Gücü denetiminde kalacak bölgede katliamların önüne geçilebilir. 

BM: İSRAİL İŞGALCİ

Uluslararası hukuka ve BM’nin aldığı sayısız karara göre, İsrail Kudüs’te işgalci devlet konumunda. Hatta, BM’nin aldığı ‘işgale son ver’ kararlarına uymayan İsrail için BM tarafından ‘Tüm ulusların, İsrail ile ilişkilerini kesme ve silah ambargosu uygulaması’ kararı dahi bulunuyor. Ancak bu kararlar, süper güç ABD’nin girişimleriyle kağıt üzerinde kaldı ve hayata geçmedi. İsrail ve ABD’nin, başta Ortadoğu’daki Arap ülkelerinin başına getirdiği kukla yönetimler ile Filistin işgalini legalleştirdiğini kaydeden Ortadoğu ve uluslararası hukuk uzmanları, günümüzde koşulların değiştiğini, halklarda oluşacak kamuoyu baskısıyla bu oyunun bozulabileceğini söyledi.

BARIŞ GÜCÜ ÖNGÖRÜLÜYOR

Yaşanan katliamlar karşısında kendi kamuoylarında oluşacak tepkiye dünya liderlerinin tepkisiz kalmasının mümkün olmadığını kaydeden uzmanlar, BM Genel Kurulu’nun alacağı ‘Barış Gücü’ tavsiye kararı ile bu sürecin başlayabileceğine dikkat çekti. BM Güvenlik Konseyi’nde ABD tarafından veto edilse bile BM Genel Kurulu’ndaki 193 ülkenin tamamının katılacağı bir oylamada üçte iki üyenin lehte oy kullanmasıyla tasarı kabul edilebilecek. BM, 377 sayılı kararıyla Güvenlik Konseyi’ndeki 5 daimi temsilcinin veto yetkisini aşmak için katliam ve soykırım gibi durumlarda BM Genel Kurulu’nun tavsiye kararı ve bu karara uyacak BM üyesi ülkelerce bir BM Barış Gücü oluşturulabileceğini öngörüyor. 

KATLİAMA ‘DUR’ DİYEBİLİR

-ASSAM Strateji Uzmanı İbrahim Keleş: Kudüs ve Filistin’deki İsrail işgaline karşı Birleşmiş Milletler sayısız karar aldı ama İsrail bu kararın hiç birine uymadı. İsrail’in bu işgal ve katliamlarına karşı BM Güvenlik Konseyi’nin toplanıp yaptırım kararı almasına ise, Konseyin daimi üyelerinden ABD her seferinde karşı çıktı. Ortadoğu’da akan kanın ve katliamın durması için artık BM’nin uluslararası bir barış gücü oluşturması gerekiyor. Yine Kudüs meselesi üzerinde BM Genel Kurulu çoğunluğu mevcut zorbalığa ve dünya düzenine ‘dur’ diyebilir. 

GERİ ADIM ATTIRABİLİR

SETA Uluslararası İlişkiler ve Ortadoğu uzmanı Doç. Murat Yeşiltaş: Uluslararası hukukçuların çizdiği çerçevede Kudüs’e teorik olarak BM Barış Gücü gönderilmesi mümkün. Ancak uluslararası hukukun ortaya koyduğu çerçeveyle uluslararası siyasetin dayattığı reel gerçeğin çerçevesi arasında büyük bir uçurum var. ABD ve İsrail, Kudüs’te İsrail ile birlikte reel politiği çok acımasız yansıtıyor. BM Genel Kurulu, ezici bir çoğunlukla Kudüs’teki işgale karşı barış gücü kararı alsa bile fiiliyatta bu işgali sonlandırmak ne kadar mümkün? Burada, barış gücünden daha çok uluslararası kamuoyunun tepkisiyle ABD ve İsrail’in geri adım atması önemli. ABD’de Trump’un Kudüs hamlesinden rahatsız olan önemli bir kesim var. 

GÜN BUGÜNDÜR KINAMAK YETMEZ

Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Hasan Turan: İnsanlığın gözü önünde, İsrail her gün katlediyor. Bunu sadece bir tavsiye kararıyla geçiştirmek Filistinlilerin sorunlarını çözmüyor. Burada açık bir katliam var. İsrail’e dur demek gerekiyor.  BM’nin uygulanmayan tavsiye kararlarından değil, uygulanacak karar bekliyoruz. Müdahaleyse müdahale, barış gücüyse barış gücü. İsrail’e birisinin müdahele etmesi gerekiyor. BM, birçok yere barış gücü gönderdi. Bosna ve diğer yerlere, tarihte örnekleri var. BM kendisini inkar edecek. BM, egemenlerin hukukunu savunuyor ama mazlum ülkelerin mağduriyetini kınamayla geçiştiriyor. Gün bu gündür. 

BM BU KARARI  ALABİLİR

M.Ü Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Tomar: Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, BM’nin 377 Sayılı kararından yola çıkarak daha önce Kore’de olduğu gibi Kudüs’e barış gücü gönderilmesi için tavsiye kararı alabilir. Üye ülkeler de bu karara dayanarak, Kudüs’ün nihai statüsü belirlenene kadar barış gücü koruması altında olmasını sağlayabilir. Bu teorik olarak mümkün ancak uygulama nasıl yapılacak? Uluslararası hukuku uygulayabilmek için güç ve kararlılık gerekiyor. İsrail maalesef hukuku tanımıyor ve ABD de onu destekliyor. Bu barış gücüne kim asker verecek burada sorun var. İslam dünyasındaki pek çok yönetim meşruiyetini halkları yerine emperyal güçlerden alıyor. 

(Star)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX