0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Şubat 2017 Cuma 16:14:00 - Güncelleme:17 Şubat 2017 Cuma 16:18:00

Eski İngiliz Bakan: Kıbrıs'ın AB üyesi olması büyük bir hataydı

Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, "Kıbrıs'ın AB'ye üye olmasına izin vererek büyük bir hata yaptık. Bu durum Rumların eline daha çok kart verdi." dedi.


Eski  İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul Kongre Merkezinde  düzenlenen Dünya Turizm Forumunda, Türkiye'nin bir dönem mesafe anlamında  İngiltere için çok uzak bir ülke olduğunu, turizmin insanların birbirlerine  yönelik algılarını geliştirmelerine yardımcı olduğunu dile getirdi.

 
Terörün turizmi olumsuz etkilediğini, ülkesinin IRA ile uzun süre  mücadele ettiğini kaydeden Straw, terörün İngilizlere çok acı çektirdiğini  anlattı.
 

Straw, "Türkiye, daha fazla acı çekti. Özellikle 15 Temmuz'da çok  sayıda insan hayatını kaybetti. Demokratik ve seçilmiş bir hükümetin yerine  askerin gelmesi girişiminin ne kolay gerçekleştirildiğini gördük. Neredeyse  başarıya ulaşacak olan bu darbe girişimi bizim hükümetimiz tarafından en başından  beri kınandı. Bu ve bunun gibi saldırılar, turist sayısını azaltıyor. İngiliz  hükümeti Türkiye'ye seyahat konusunda buranın emniyetli olduğu vurgusu yapıyor."  ifadelerini kullandı.
 

İngiltere'nin AB'den ayrılması ve AB'nin geleceği hakkında  değerlendirmeler de yapan Straw, Arap Baharı'nın yanlış okunduğunu, demokratik  hükümetlerin bu bölgelerde hakim olacağı gibi bir algıya kapıldıklarını söyledi.
 

Jack Straw, Ortadoğu'da bu tür yönetim deneyimlerinin daha önce  olmadığını aktararak, "Yaşananların sonunda terör örgütlerinin tehditleri ortaya  saçıldı. Buradaki hasarı sarabilecek miyiz? Otoriter rejimlerin burada daha ne  kadar kalacağını bilemiyoruz. Türkiye de bu bölgesel durumdan önemli ölçüde  etkileniyor. Turizm sadece bana ve aileme sunduğu imkanlar nedeniyle değil.  Ortada bir Vietnam örneği var. Turizm böyle şeyler yapmaya muktedir bir sektör."  dedi.
 

Davetlilerin sorularını da yanıtlayan Straw, Kıbrıs'taki barış  görüşmeleri hakkında yöneltilen soru üzerine, şunları kaydetti:
 

"Kıbrıs'la ilgili görüşlerim KKTC'de beni daha sevilen biri haline  getiriyor. Güney Kıbrıs için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Kıbrıs'ın AB'ye  olmasına izin vererek büyük bir hata yaptık. 2004'te yaşandı bu. Papadopulos  yönetiminde Kıbrıslı Rumlar için böyle bir karar verdiler. Bu durum Rumların  eline daha çok kart verdi. Statükoyu değiştirmekle ilgili istekleri de azaldı.  Barış görüşmelerinde ılımlı liderlerin olması her zaman fayda sağlayacaktır.  Barış görüşmelerinin yeniden başlamasını umut ediyorum. Uluslararası camianın  Kıbrıs'ın ikiye ayrılması konusunu değerlendirmesi lazım. İnsanlar hemen 'Bunu  yapamazsınız' diyorlar. Dünyanın birçok yerinde yapılmış olan bir şey.  Uluslararası camia Kıbrıslı Rumlara net bir şey söylemeli. 'Görüşmelere  başlamazsanız uluslararası camia bu bölünmeyi onaylayacak.' Belki böyle bir şey  söylenirse görüşmeler daha hızlı başlayabilir."
 

Straw, 15 Temmuz gibi bir darbe girişiminin İngiltere'de olması  ihtimaline yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:
 

"İngiltere'deki silahlı kuvvetler en az 400 yıldır kraliyet ailesine  sadıklar. 15. yüzyılda sıkıntılar oldu. Ara sıra isyanlar oldu. Fakat silahlı  kuvvetlerin sadakati o günlerden bu yana sorgulanmıyor. İngiltere'de böyle bir  şey neredeyse düşünülemez. Türkiye'deki dostlarımızla zaman zaman silahlı  kuvvetlerin böyle bir şey yapıp yapmayacağını sorardık. 'Mümkün' denirdi ama çok  uzak bir ihtimaldi. Ben olsaydım vereceğim tepki de buradaki siyasiler gibi  olurdu. Üzüntü ve büyük bir öfke duyardım kaybedilen hayatlar için. Bunlar hiçbir  İngilizin kabul edeceği şeyler değil."
 

AA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX