0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Şubat 2019 Cumartesi 08:00:00 - Güncelleme:16 Şubat 2019 Cumartesi 10:59:00

İdlib'de Rusya'yla ortak operasyon

Soçi'deki üçlü zirvenin ardından habercilere açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, İdlib halkının huzuru ve refahını sağlamak için, Rusya'yla her an ortak operasyon yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Melik YİĞİTEL / SOÇİ

Başkan Erdoğan, Rusya'nın Soçi kentinde yapılan Suriye konulu üçlü zirve dönüşünde uçakta habercilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, İdlib’de gerilimi tırmandıran terör odaklarına karşı Rusya'yla  ortak operasyon yapılabileceğinin sinyalini verdi. Erdoğan, “Gelişmelere göre her an ortak operasyonlar da yapılabilir. Buna bir engel yok. Şu andaki tedbirlerimiz İdlib halkının huzuru, mutluluğu ve refahı için. İdlib halkının emniyeti, bizim iç çeperdeki aldığımız konumdur. Güvenliği aldık” diye konuştu. 

TÜRKİYE'NİN KONTROLÜNDE OLMALI 

Güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Başkan Erdoğan, “Güvenli bölge Türkiye’nin kontrolünde olmalıdır. Olmazsa bu demektir ki, bizim Türkiye olarak güvenliğimiz her an yine tehdit altında olmaya devam edecektir. İkincisi, güvenli bölgenin PYD/YPG için bir tür koruma kalkanı olmasına müsaade edemeyiz. Bu konuda çok çok kararlıyız” dedi. Erdoğan şöyle devam etti: “Burada tabii, özellikle Suriye Kürtlerinin güvenliği için de buna ihtiyaç var. Fakat bizi üzen şey şu, ikide bir karşımıza bizim Kürtler-Türkler meselesini getiriyorlar. Yani Kürtlerin hukuku, bunu getiriyorlar” 

KÜRTLERİN HUKUKUNU BİZ KORUDUK 

Kürtlerin hukukunu bugüne kadar YPG/PYD mi koruyordu? Neredeydi bu YPG/PYD? Bunların ömrü ne kadardır? Ortaya çıktıkları dönem ortada. Daha önce bunlar neredeydi? Bizim Esed'le aramızdaki hukukun iyi olduğu dönemlerde, Esed bunlara kimlik vermiyordu, kimlik. Biz kendisine diyorduk ki, 'Bunlar senin vatandaşın, ver kimliklerini.' Yani biz oradaki Kürtlerin hukukunu koruma mücadelesini verdik.” 

RUSLAR DA OLUMLU BAKIYOR 

“Güvenli bölge konusuna dönersek, güvenli bölgenin PYD ve YPG için bir koruma kalkanı olmasına müsaade etmeyeceğiz. Bunun altında yatan gerçek de budur” diyen Başkan Erdoğan şöyle devam etti: “Biz güvenli bölgeyi Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde de ele alıyoruz. Ruslar güvenli bölgeye olumlu bakıyor. İdlib mutabakatının korunması ve uygulanması konusunda hepimiz kararlıyız. Şu anda da Rusya’dan gelen heyetle, bizim gönderdiğimiz heyetin yaptıkları ortak çalışmada, İdlib’in çevresinde koruma çemberi oluşturulmuş vaziyette. Dış çemberde Rusya var, iç çemberde ise biz varız. Buradaki koruma görevi ağırlıklı olarak Türkiye’de. Burada önemli olan durum var. İçeride adeta ılımlı muhalefet mi diyeceğiz, terör estiren örgütler mi diyeceğiz, bu konudaki hassasiyet de önem arz ediyor. Bizleri de sıkıntıya sokar. Başta MİT başkanlığımız yoğun bir çalışma içinde. Burada bunlara fırsat vermemenin gayreti içindeler. İdlib’deki askeri gözlem noktalarımız kritik görev icra edecekler. Oradaki hassasiyetler başta Savunma Bakanlığımızca yürütülüyor.”

S-400’LER TEMMUZDA GELİYOR

Erdoğan, Rusya'dan alınan S-400'lerin teslimatı ve ABD'den Patriot alımına ilişkin soruyu yanıtlarken, Rusya'nın teslim tarihini öne aldığını, S-400'lerin temmuzda geleceğini söyledi. Erdoğan şu bilgileri paylaştı: “S-400 anlaşmasını Rusya'yla yaptık, dolayısıyla geri adım atmamız söz konusu değil. Bu iş bitti. Patriotlar konusuna gelince… Biz Patriot alımına açığız. Ancak bu alımın ülkemizin çıkarlarına hizmet etmesi gerekir.” 

ORTAK ÜRETİM ŞARTI 

Başkan Erdoğan, “Bunun için ortak üretim, kredi ve erken teslimat konuları önem arz ediyor. ABD yönetimi erken teslimat konusuna olumlu yaklaşıyor olsa da, ortak üretim ve kredi konularına bir şey diyemiyorlar. Biz temmuz ayında S-400 ün teslimatıyla ilgili verilmiş söz üzerinden çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

Başkan Erdoğan, Soçi dönüşünde uçakta, TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel'in de aralarında bulunduğu habercilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX