0530 708 54 54
0530 708 54 54
26 Eylül 2018 Çarşamba 00:00:00 - Güncelleme:26 Eylül 2018 Çarşamba 00:00:00

İsrail'in S-300 paniği

Rusya’nın Suriye’ye uzun menzilli S-300 füzeleri yollayacağını açıklaması, sık sık bu ülkeye hava saldırısı düzenleyen İsrail’i korkuttu. İsrail basını kararı ‘kâbus’ olarak niteledi.

Suriye’ye düzenlediği operasyon sırasında 15 mürettebatlı Rus İl-20 uçağının düşürülmesine yol açan İsrail, Rusya’nın Esed rejimine S-300 hava savunma sistemi göndereceğini açıklamasının ardından büyük panik yaşıyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, daha önce İsrail'in talebi üzerine sevkıyatı askıya alınan S-300’leri 2 hafta içinde Suriye'ye göndereceklerini duyurmuştu. Şoygu’nun açıkladığı kritik kararın ardından Rusya Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme ve Kontrolü Dairesi Başkanı Vladimir Yermakov, S-300 füze savunma sistemiyle Suriye hava sahasının  gerekli görülen bölgelerinin kapatılabileceğini söyledi. Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Bondarev ise İsrail’in provoke ettiği saldırının kalleşçe olduğunu belirterek, Suriye’ye S-300’ün yanı sıra başka silahların da gönderilebileceğini kaydetti. Bondarev, İsrail’in Türkiye ve İran gibi müttefik değil, bir partner olduğunu da ifade etti. 

BÜYÜK BİR DARBE 

Rusya’nın S-300 kararı İsrail’de büyük bir paniğe neden oldu. İsrail medyasında yapılan yorumlarda kararın Suriye’ye yönelik operasyonlara karşı darbe niteliğinde olduğu savunuldu. Jerusalem Post gazetesi, Suriye ordusunun S-300'lere sahip olmasının 'İsrail uçakları için tehdit' oluşturduğunu belirterek “Zira uzun menzilli bu sistem, hava araçlarını ve balistik füzeleri 300 kilometre mesafeye kadar izleyebiliyor” diye yazdı. 

​İSRAİL’İ KÂBUS BEKLİYOR 

Dokuzuncu Kanal, sevkıyatla ilgili haberinde “İki hafta sonra İsrail'i bir kabus mu bekliyor” başlığını kullandı. Yediot Ahronot gazetesi, S-300'lerin İsrail için son derece kötü bir haber olduğunu belirtti. Gazete Rusya'nın, Suriye topraklarındaki tesislere saldıran savaş uçaklarının navigasyon, radar ve hava iletişim sistemlerini engelleme kararına da vurgu yaparak, “Bu durum gelecekte İsrail uçaklarının hareket özgürlüğünü kısıtlayabilir” yorumunu yaptı. 

İKİ KERE DÜŞÜNECEK 

Haaretz gazetesi ise, S-300'lerin Suriye'ye yurtdışından düzenlenecek hava saldırılarına karşı mutlak koruma garantisi sunmayacağını savundu. Gazete, alınan önlemin İsrail uçaklarının faaliyetleri için tehdit oluşturacağını ve bu nedenle İsrail'in bir sonraki saldırıdan önce iki kere düşünmesi gerekeceğini vurguladı.

Rus ordusuyla görüşeceğiz

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Rusya’nın S-300 kararının ardından ilk kez konuştu. İl-20 uçağının Suriye hava savunma unsurlarınca yanlışlıkla düşürülmesini 'trajik' olarak niteleyen İsrail Başbakanı “İran'ın Suriye'deki askeri tahkimatını önlemek için harekete geçmeyi ve İsrail ordusuyla Rus ordusu arasındaki askeri koordinasyonu sürdüreceğiz” dedi. Netanyahu ayrıca Suriye'deki koordinasyonu ele almak üzere 2 ülkenin askeri heyetlerinin yakında görüşmesi konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le mutabık kaldıklarını söyledi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX