0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Ocak 2019 Çarşamba 10:45:00 - Güncelleme:16 Ocak 2019 Çarşamba 12:03:00

Türk babanın, atla kızını DEAŞ'tan kurtarma hikayesi

Hollanda’dan DEAŞ’a katılan Melis Atıcı’yı (23) gizlice Suriye’ye geçen babası kurtarıp at sırtında Irak’a kaçırdı.

Hollanda’nın Rotterdam kentinde mahkeme, terör örgütü DEAŞ’a katılmak için iki yıl önce Suriye’ye giden Türkiye kökenli Melis Atıcı’yı ayak bileğine kelepçe takılmak koşuluyla, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Yaklaşık 6 aydır Hollanda’nın en sıkı cezaevlerinden bir olan Vught’te kalan 23 yaşındaki Melis’in, babası Faruk Atıcı’nın çabaları sonucu kurtulduğu ortaya çıktı.

Faruk Atıcı, kızı Melis ile 5 aylık bebeğini kurtarmak için verdiği mücadeleyi Hollanda televizyonuna (NOS) anlattı.

Melis’in öyküsü, erkek arkadaşı Yusuf’un birkaç yıl önce DEAŞ’a katılmak için Suriye’ye gitmesiyle başlamış. 20’li yaşların başındaki genç kadın, Yusuf’a aşık olduktan sonra giderek radikalleşmiş. Yaklaşık iki yıl önce de Hollanda’daki evinden kaçıp, Suriye’ye geçmiş. Faruk Atıcı, polise haber vermiş. Aile, uzun bir süre kızlarıyla bağlantı kuramamış. Yusuf’tan bir erkek çocuk sahibi olan Melis, örgüte yönelik operasyonların yoğunluk kazandığı günlerde ailesini arayarak Hollanda’ya dönmek istediğini söylemiş. Bu sırada Yusuf, hava saldırılarında ölmüş. Melis, bebeği ile Türkiye’ye kaçmak isterken Suriye’nin kuzeyinde bir kampa götürülmüş.

BABA, HER ŞEYİNİ KIZINI KURTARMAK İÇİN SATTI

Suriye’de Hollanda diplomatik temsilciliği olmadığı için Melis’in eve dönüş çabası boşa çıkmış. Bu arada birkaç kez Türkiye’ye gelen Faruk Atıcı, insan kaçakçıları ile iletişim kurmuş. Gerekli parayı sağlamak için evini satan ve varını yoğunu harcayan Faruk Atıcı, geçen yaz zorlu bir yolculuğa çıkmış.

DEDE, KIZ VE TORUN GECE AT SIRTINDA YOLCULUK

Kimi zaman taksi ve tekne ile kimi zaman da yaya veya at sırtında Türkiye’den Irak’a, oradan da Suriye’nin kuzeyine ulaşmayı başarmış. Kızının tutulduğu kampı bulan Atıcı, insani nedenlerle Melis’in serbest bırakılmasını sağlamış.

Faruk Atıcı, kızıyla karşılaşmasını, “Çok güzel bir andı” diye anlatıyor. Gece yarısı baba, kız ve 5 aylık bebek insan kaçakçıları eşliğinde at sırtında Suriye’den Irak’ın kuzeyine gitmek için yola çıkmışlar. Atıcı, “Bu çok tehlikeliydi. Resmi evrakımız yoktu. Çok büyük bir risk aldık. Neyse ki şanslıydık, her zaman ağlayan bebek o gece hiç ağlamadı” diyor.

ERBİL’DE HAPİS

Zorlu bir yolculuk sonrası Irak’ın kuzeyindeki Erbil kentine ulaşan Atıcı ile kızı ve torunu, doğruca Hollanda konsolosluğuna gitmiş. Ancak konsolosluk, anne ve çocuğa DNA testi yapılmasını istemiş. Bu arada Faruk Atıcı ile Melis ve bebeği, “ kaçak yollarla ülkeye girdikleri gerekçesiyle” Irak makamlarınca tutuklanmış.

"ASLINDA YAPTIĞIM DELİLİKTİ, ÖLEBİLİRDİM" 

Amsterdam’a indiklerinde ise terör örgütü üyeliğinden yaklaşık 6 ay önce tutuklanan Melis geçtiğimiz Pazartesi günü tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Faruk Atıcı ise kızı ve torunun Hollanda’ya getirmek için verdiği mücadele için, “Aslında yaptığım delilikti. Ölebilirdim de.” diye konuştu.

(BBC)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX