0530 708 54 54
0530 708 54 54
14 Eylül 2017 Perşembe 15:13:00 - Güncelleme:14 Eylül 2017 Perşembe 15:17:00

Soğuk Savaş dönemindeki en ciddi kriz... ABD: Çin ile ticareti kesebiliriz

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, Kuzey Kore'ye nükleer ve balistik füze programını sonlandırması için baskı yapma amacıyla ABD'nin Pyongyang'ın müttefiki Çin ile ticareti kesebileceğini söyledi

 

ABD Hazine Bakanı Mnuchin Fox News'ten Bret Baier'e verdiği röportajda Başkan Trump'ın gerekli görmesi halinde, Washington'ın Kuzey Kore'ye baskı amacıyla Pyongyang'ın en yakın müttefiki ve ticaret ortağı Çin ile ticaretini kesebileceğini açıkladı.

 

'KUZEY KORE İLE İŞ YAPAN HERHANGİ BİR ÜLKEYLE TİCARETİ SONLANDIRABİLİRİZ'

 

"Başkan'ın eğer isterse kullanmasına hazır olan bir başkanlık kararnamesinde çalıştım" diyen Mnuchin "Kuzey Kore ile iş yapan herhangi bir ülkeyle ticareti sonlandırabiliriz" dedi.

 

Baier'in 'ABD gerçekten Çin ile ticareti sonlandırmayı arzu ediyor mu?' sorusuna Mnuchin "Herhangi biriyle ticareti durdurmak. Kimse tartışma dışı değil" yanıtını verdi.

 

'KUZEY KORE'Yİ MASAYA OTURTMAK İÇİN EKONOMİK YAPTIRIMLARI KULLANACAĞIZ'

 

Mnuchin sözlerini "Bu araçları kullanırken dikkatli olacağız. Ancak Başkan amacına bağlı. Kuzey Kore'yi (görüşme) masasına oturtmak için ekonomik yaptırımları kullanacağız" dedi.
Trump ay başında Kuzey Kore'nin 6. nükleer denemesinin ardından Twitter'dan yaptığı açıklamada "Kuzey Kore ile iş yapan herhangi bir ülkeyle ticareti durdurmayı ele aldıklarını' belirtmişti.

 

Çin ise Trump'ın açıklamsını 'kabul edilemez ve adaletsiz' olarak nitelemişti.

 

TRUMP, ABD'Lİ TEKNOLOJİ ŞİRKETİNİN ÇİNLİ ŞİRKETE SATIŞINI ENGELLEDİ

 

Diğer taraftan Trump dün Çin destekli özel sermaye şirketi Canyon Bridge Capital Partners LLC'nin ABD'li mikroçip üreticisi Lattice Semiconductor Corp.'u 1.3 milyar dolar ödeyerek satın almasına yayınladığı başkanlık kanunnamesiyle onay vermedi.
Eğer gerçekleşseydi, ABD'li bir şirketin Çinli bir şirkete en yüksek rakamlı satışlarından biri olacaktı.

 

Trump açıklamasında Çinli şirkete önerilen satış işlemini iptal etmesi için 1 aylık süre verdi.

 

ABD Adalet Bakanı Mnuchin de konuyla ilgili açıklamasında "Yönetimin ABD ulusal güvenliğini sağlama bağlılığı ile uyumlu olarak Başkan Trump satışın durdurulması emrini verdi" dedi.

 

Trump dün Twitter'dan yayınladığı mesajında da "Çin yüzde 15'lik iş vergisi oranına sahip. Ekonomimizle galibiyet kazanmamız için onlarla eşitlenmek adına elimizden geleni yapmalıyız. İş ve ücretler" diye yazdı.

 

ABD'de halihazırda kurumlar vergisi (kurumların kazançları üzerinden verdiği vergi) yüzde 35 oranında.

ÇİN: KORUMACILIK ARACI OLARAK KULLANILMAMALI

 

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, düzenlediği basın toplantısında, Çin'in karardan endişe duyduğunu söyledi.

 

Sözcü, "Hassas alanlardaki yatırımlar için güvenlik araştırması gerçekleştirilmesi bir ülkenin meşru hakkı ama bu, korumacılık aracı olarak kullanılmamalı" ifadelerini kullandı.

 

Sözcü ABD'nin Çinli şirketlerle olan satışlara objektif ve adilce yaklaşmasını umduklarını da belirtti.

 

Sputnik

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX