Yapay zeka virüs üretti
Yayın Tarihi: 08 Ağustos 2026 Cumartesi 09:36:00
Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2026 Cumartesi 09:36:00
ABD'li araştırmacılar, yapay zeka kullanarak 16 virüs üretti. Bakterileri enfekte eden virüsler, insanlar için tehdit oluşturmuyor.
AKŞAM GAZETESİ
Stanford Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi'ne bağlı Broad Enstitüsü araştırmacıları, yapay zeka kullanarak doğada bulunmayan 16 "yaşayabilir" virüs tasarladı. Araştırmacılar, 300 yapay zeka tasarımını laboratuvarda test ederken, 16 virüsün yaşayabilir olduğu ve yalnızca bakterileri enfekte ettiği belirlendi.
Virüslerin insanlar için tehdit oluşturmadığı kaydedildi. Çalışmada, ChatGPT gibi çalışan Evo1 ve Evo2 adlı yapay zeka modelleri kullanıldı. Genetik kodlarla eğitilen modeller, bakterileri enfekte eden bakteriyofajlar tasarladı. 302 tasarımdan 16'sı E. coli bakterilerini öldürmede başarılı oldu. Teknoloji, hastalıkların tedavisinde yeni imkanlar sunacak.


















