0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Ocak 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:23 Ocak 2019 Çarşamba 08:00:00

Avrupa ordusu için ilk imza

Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, iki ülkenin ortak ordu kurma kararını imzaladı. Merkel, saldırılara birlikte karşı koyacaklarını söyledi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün Almanya’nın Aachen kentindeki belediye salonunda düzenlenen törende “Aachen Anlaşması” olarak nitelenen ve “Alman-Fransız İş Birliği ve Entegrasyon Anlaşması” başlığını taşıyan metne imza attı. 22 Ocak 1963'te dönemin Almanya Başkanı Konrad Adenauer ve Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle’ün imzaladığı Elysee Anlaşması'nın temeli üzerine hazırlanan yeni anlaşma, 7 başlık altında 28 maddenin bulunduğu 16 sayfadan oluşuyor. 

SİLAH SATIŞI MESAJI

İki liderin, ABD Başkanı Donald Trump'ı kızdıracak anlaşmayı imzalarkenki keyifli halleri dikkat çekti. Bu anlaşmayla birlikte Fransa ve Almanya ortak ordu kuracak. Yapılan anlaşmadan sonra bir açıklama yapan Merkel, “Fransa’yla imzaladığımız yeni anlaşma, Avrupa ordusunun kurulması yönünde önemli bir adımdır” dedi. Saldırılara birlikte karşı koyacaklarını söyleyen Merkel, “Artık bir ortak askeri kültür oluşturmamız gerekiyor. Ortak savunma endüstrisi, ortak silah satış politikaları geliştirmeliyiz. Böylece bir Avrupa ordusu oluşması için iki ülke üzerine düşen görevi yerine getirmiş olacak. Bu durum ancak iki ülkenin aynı zamanda dış politikalarında da koordineli çalışmaları neticesinde gerçekleştirilebilir” ifadelerini kullandı. 

MACRON’UN RUSYA KORKUSU 

Macron ise “Ben halklarımızı korumak için Avrupa'yı güçlendirmeyi tercih ediyorum” dedi. Macron geçen sene de Rusya tehlikesine dikkat çekerek, ABD'ye bağımlı olmayan, egemen bir Avrupa Birliği ordusu kurmadıkça Avrupalıların güvende olamayacağını söylemişti. Anlaşmayla iki ülke arasında ekonomi, dış, savunma ve güvenlik politikalarının yanı sıra kültür, eğitim, araştırma, teknoloji, yapay zeka, ilkim ve çevre alanlarında işbirliğinin daha da geliştirilmesi amaçlanıyor.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX