0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Ekim 2017 Perşembe 10:49:00 - Güncelleme:12 Ekim 2017 Perşembe 11:49:00

Üniversiteye giriş sistemi değişti! Tüm ayrıntıları, yeni sistem nasıl olacak YÖK Başkanı Saraç açıklıyor

Son dakika haberi... YÖK Başkanı Yekta Saraç milyonlarca öğrencinin beklediği açıklamayı birazdan yapıyor. Gözler Üniversite sınav sisteminde. Üniversiteye giriş yeni sistem ile nasıl olacak. Tüm ayrıntıları Gunes.com'dan okuyabilirsiniz.

YÖK Başkanı Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin düzenlemeleri, birazdan yapacağı basın toplantısı ile açıklayacak, Gunes.com olarak tüm ayrıntıları buradan takip edebilirsiniz...


YÖK Başkanı Yekta Saraç üniversiteye girişte yeni sistemi açıkladı. Yeni sistemin adının 'Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı' olduğunu açıklayan Saraç, oturum sayısının 2'ye indirildiğini söyledi, ''Puan türleri ise 18'den 5' indirildi'' dedi. Saraç yeni sistemin bu sene uygulanacağını söyledi.


Konuşmasından satır başları:

Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azalatacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir.

Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp, bitirmeyi planladık.

18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. Fakat her puan türünde Türkçe ve matematik etkili olacak.

Milli Eğitim müfredatı bu sınavda da esas alınacak.

Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar. YÖK'ün asli görevi bilimde kalite çıtasını yükseltmek ama toplumu sarsmayacak bir yöntemi benimsemesi lazım. Eğitim ve öğretimdeki her değişiklik çocuklara dokunmaktadır ama biz buna çok dikkat ediyoruz.

Öğrenciler çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sadece sıkı sıkı derslerine sarılsınlar.

Sınavın adı değişti

- 2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır.

-Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı yabancı dil hariç haziran ayında bir hafta sonu yapılacaktır, iki oturum olacaktır. İkinci oturumda adayların lise müfredat bilgisi esas alınacaktır.

-Ama yabancı dil sınavı tek oturum olacaktır.

- Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.

- Türkçe ve temel matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de MEB müfredatına dayalı olacaktır.  

Sınav tarihi ve soru sayısı

 - Birinci oturumda 40 adet Türkçe, 40 adet matematik sorusundan oluşan sınav, Cumartesi sabahı gerçekleştirilecektir. Sınav sorularının toplamı 80 olacaktır.

-Adayların bir ön lisans programını tercih edebilmeleri için temel yeterlilik testi puanı 150 olmalıdır.

- Temel yeterlilik testi 180 üzeri olanlar önlisans programına kayıt olabilecektir.

-Temel yeterlilik testi puanı 200 ve üzeri olan adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yılda geçerli olacaktır.

- Outumların süresi geçmiş yılların deneyimleri ve adayların stres yaşamaması için değerlendirilerek belirlenecektir.

- Sosyal testi yüzde 50, fen testi yüzde 50 etkili olacaktır.

- Yerleştirmede temel yeterlilik puanı esas alınacaktır.

 - Özel yetenekle öğrenci alan programlarda baraj puanı bu sene de tutulmuştur.

- Engelli adaylara yönelik uygulamalar devam edecektir.

Özetle yeni sistemimiz daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir ve kolay yönetilebilir bir sistemdir. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. Temel yeterlilik esaslı bir değerlendirme söz konusu olacaktır. Tek bir puanla meslek yüksek okulları tercih edilebilecektir. Orta öğretim sürecini odağa alan bir sistemdir.

 En mükemmel sistem diye bir sistem yok. Adaylarımızın beklentileri her yıl değişiyor. Mümkün olduğunda adaylar için rahat bir sınav sistemi istiyoruz.

TEOG YERİNE MİS

TEOG'un kaldırılması sonrası gözler Milli Eğitim Bakanlığı'na çevrilmişti. TEOG sınavının yerine yeni gelecek sınav sisteminin MİS olacağı iddia edildi. Peki ama MİS nedir? MİS sınavı neleri kapsıyor ve nasıl yapılacak. İşte MİS ile ilgili tüm detaylar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “TEOG’u kaldırın” talimatı verdiği gün MEB’in tüm illere 5’inci sınıfta uygulanmak üzere ‘Milli İzleme Sistemi’ (MİS) isimli yeni pilot sınav sistemini gönderdiği ortaya çıktı.

TEOG sınavının kaldırılmasının ardından Milli eğitim Bakanlığı, Bakanlar Kurulu’na sunacağı yeni liselere geçiş sisteminin üzerinde çalışmalarını sürdürürken, yeni sistemle ilgili ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Milliyet'te yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “merkezi sınav olmasın” talimatını verdiği gün, MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü illere bir yazı gönderdiği ortaya çıktı. Yazıda, 5. sınıflarda uygulanacak yeni bir sınava ilişkin hazırlık talimatları yer aldı.

Gönderilen genelgede 2017’de ilk kez uygulanacak sınav için hazırlıkların yapılması talimatı verildi. Sınavın ismi ise Milli İzleme Sınavı (MİS) olarak genelgede yer aldı.
Hem test hem açık uçlu sorular olacak

Ölçme Değerlendirme Uygulamalarını İzleme, Araştırma ve Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilecek sınav ilk kez 5. sınıflara aralık ayında uygulanacak. İlk planda çoğunluğunu test sorularının oluşturacağı belirtilen sınavda açık uçlu sorular da çocukların değerlendirilmesi için kullanılacak.

Türkçe, matematik ve fen sınavı

Sınavda sadece Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinden sorular yer alacak. Genelgeyle pilot illere ilk dönem sonuna kadar yetiştirilmesi gereken konuları bildiren MEB, işlenmesi gereken kazanımlar konusunda da okulların bilgilendirilmesi talimatını verdi.

İlk sınavda MEB’in yeni 5. sınıf Türkçe ders kitabında belirtilen ilk dört tema ve bu temalarda işlenen kazanımlar İzleme Sınavı’nın kapsamını oluşturacak.

Türkçe sınavında “Çocuk Dünyası”, “Milli Mücadele ve Atatürk”, “Erdemler”, “Bilim ve Teknoloji” temalarındaki okuma kazanımları belirlendi.

Matematik dersi kapsamında ise MEB sınavda sormak üzere “Doğal Sayılar”, “Doğal Sayılarda İşlemler”, “Kesirler” ve “Kesirlerde İşlemler” konuları takvimlendirdi. Toplamda 73 saatlik ders planı yapan bakanlık, ilk olarak çocuklardan 9 basamaklı sayıların okunup yazılmasını, en çok 5 basamalıklı sayılarla toplama ve çıkarma işlemi, 3 basamaklı sayılarda çarpma işlemi ve dört basamaklı bir sayının 2 basamaklı bir sayıya bölmesini bekledi. Ayrıca, dört işlem içeren problemler, sayıların kare ve küpü hesaplaması, kesirli sayılara ilişkin işlemler de çocuklara öğretilmesi beklenen konular arasında yer aldı.

Fen Bilgisi dersi kapsamında da ilk 3 ünite olan “Dünya, Güneş ve Ay”, “Canlılar Dünyası”, “Kuvvetin Ölçülmesi ve Sürtünme” konuları yer aldı. Bu kapsamda çocuklardan Dünya, Güneş ve Ay hakkında bilgi sahibi olmaları, mikroskobik canlıların varlığı, canlıların sınıflandırılmasında sistematik terilmler, kuvvet birimi ve sürtünme kuvverini günlük yaşamdan örneklerle öğrenmeleri beklenecek.

Pilot iller

Türkiye’nin dört bir yanından şehirlerin pilot uygulama için seçildiği yeni sınav sisteminin ilk planda 24 şehirde denenmesine karar verildi. Bakanlığın belirlediği iller arasında Aydın, Bursa, Erzurum, Mardin, Mersin, Konya, Gaziantep, Kayseri, Trabzon’un da aralarında olduğu 15 büyükşehir yer aldı.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX