0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Mayıs 2017 Salı 14:31:00 - Güncelleme:23 Mayıs 2017 Salı 14:34:00

Türkiye'de 500 milyar dolarlık mermer rezervi bulundu! Yatırımcılar sıraya girdi

Yaklaşık 500 milyar dolarlık mermer rezervinin bulunduğu tespit edilen Orhaneli`de kurulacak Maden OSB için son aşamaya gelindi. Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, "Yer tespitimizi yaptık, Bakanlıktan bütün izinlerimizi aldık. 61 ocak sahibi, 61 maden fabrikasının yapılması için taahhüt verdi.

 

Türkiye'de çeşitli üniversitelerden  uzmanlarca yapılan araştırmalarda yaklaşık 500 milyar dolarlık mermer rezervinin  bulunduğu belirtilen Bursa'nın dağ ilçelerinden Orhaneli'de, 61 girişimcinin  yatırım için taahhütte bulunduğu bildirildi.

 

Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Türkiye'de 6 üniversitenin öğretim üyelerinden oluşan bir ekibin,  Erenler bölgesinde mermer rezervi araştırması yaptığını anımsattı.

 

Bu çalışmanın 4 yıl kadar sürdüğünü aktaran Tatlıoğlu, "Yüzde 10  imalatla, yüzde 90'ı zayi olduğu düşünülerek yaptıkları araştırmaya göre, 500  milyar dolarlık mermer rezervi olduğunu, sadece Erenler bölgesinde 900 yıl  yetecek kadar mermer bulunduğunu söylediler. Bunu bir basın açıklamasıyla  duyurdular, bildiri ve kitapçıklar bastılar. Bu hocalarımızdan aldığımız bilgiye  göre baktığımızda bizim orada Erenler bölgesi gibi 3-4 yerimiz var." diye  konuştu.

 

Tatlıoğlu, "Yüzde 10 kapasiteyle çalıştığımız zaman, bize yaklaşık bin  yıl yetecek, Türkiye Cumhuriyeti'nin dış ve iç borcunu kapatacak kadar bir  rezerv. 2023 vizyonunda 500 milyar dolar dış ihracatı hedefi konmuştu ya o bizde  var zaten şu anda." ifadelerini kullandı.

 

'61 MADEN FABRİKASI YAPILMASI İÇİN TAAHHÜT VERİLDİ'

İrfan Tatlıoğlu, ilçede bir Maden Organize Sanayi Bölgesi (OSB)  kurulması çalışmalarının devam ettiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) ile  beraber bu mermer ocaklarının sahiplerini topladık, bu işlerin Orhaneli'ye  faydası olması amacıyla 'Bir maden organize sanayi bölgesi kuralım.' diye. Herkes  ilgi gösterdi. Süreç 3 yıldır devam ediyor. Şu anda yer tespitimizi yaptık,  Bakanlıktan bütün izinlerimizi aldık. Çevresel etki değerlendirmesi bölümündeyiz.  Allah nasip ederse 1 ay içinde de onu bitirip, sonrasında kuruluşlarımızı  yapacağız. 61 ocak sahibi, 61 maden fabrikasının yapılması için taahhüt verdi. 13  de müracaat var ama belli bir incelemeden sonra haklarında karar verilecek çünkü  bazıları oradan yer alıp, daha iyi paraya satmaya çalışıyor. Onun için paravan  şirketleri istemiyoruz. Burada gelip, fabrikasını kuracakları istiyoruz."

 

'TÜRKİYE'DEN MERMERİ KÜTÜK OLARAK GÖNDERİYORUZ'

Gemlik Körfezi yakın olduğu için Afyonkarahisar, Konya, Kütahya ve  Türkiye'nin başka illerinden gelerek fabrika yeri almak için müracaat edenlerin  bulunduğunu vurgulayan Tatlıoğlu, şöyle devam etti:

"MADSİAD'la oluşturduğumuz bir heyetimiz var. Müracaatları orada  değerlendirmeye çalışıyoruz. Bunların sonucunda da tahmin ediyorum Türkiye'nin  iyi bir mermer potansiyelini burada biçip göndereceğiz. Türkiye'den mermeri kütük  olarak gönderiyoruz. İtalya'ya 1 liraya kütük olarak gönderiyoruz, İtalya bunu  biçiyor ve 'İtalyan mermeri' diye bunu 20 liraya bize satıyor. Biz de dedik ki  'Bu katma değer ülkemizde kalsın, iş adamımızda kalsın', dolayısıyla ihracat  yapıp da dışarıya çok büyük paralar vermeyelim. Bu yönden bakınca hakikaten  konuyla ilgili Türkiye'nin ekonomisi açısından ciddi katkılar sunacağına  inanıyorum."

 

'BURADA 7 BİN CİVARINDA İŞÇİ ÇALIŞACAK'

Tatlıoğlu, açılacak fabrikaların bölgedeki istihdamı artıracağına da  işaret ederek, "Burada 7 bin civarında işçi çalışacak. Bir aile olarak düşünüp,  ortalama 5'le çarparsak 35 bin kişi. Hareket noktalarımızdan biri de şu oldu;  biliyorsunuz artık insanlar köylerden şehre göç ediyor. Çünkü yaşam standardı  daha yüksek diye ve ekonomik şartlardan dolayı, topraktan da istediği üretimi  alamadığı için ekonomik olarak daha da büyümek adına şehirlere gidiyor. Bu göçü  durdurmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX