0530 708 54 54
0530 708 54 54
15 Ağustos 2018 Çarşamba 00:00:00 - Güncelleme:15 Ağustos 2018 Çarşamba 10:56:00

ABD'ye karşı dev ittifak

Çin, ABD’nin ekonomik saldırılarına boyun eğmeyen Türkiye’ye “güçlerimizi birleştirelim” çağrısı yaptı. Uluslararası banka ve şirketler Türkiye ekonomisine güvenlerini yineledi. 

ABD’nin ekonomik darbe girişimine boyun eğmeyen Türkiye’ye destek her geçen gün artarak büyüyor. Dünya ekonomisinin lider ülkelerinden Çin’den Türkiye’ye anlamlı bir çağrı yapıldı. Pekin hükümetince yayımlanan “Çin ve Dünya Ticaret Örgütü” başlıklı Beyaz Kitap'ta Çin'in, “Türkiye’yle el ele vererek güçlerini birleştirip çok taraflı ticaret sisteminin daha açık, paylaşımcı, dengeli ve ortak kazanca dayalı bir doğrultuda gelişmesini sağlamayı hedeflediği” yer aldı. 

İKİNCİ BÜYÜK ORTAK 

Çin'in, Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı haline geldiği belirtilen kitapta, “Çin, iki ülkenin ortak gelişmesi için uygun uluslararası bir ortamı yaratmayı ve iki ülkenin ortak çıkarlarını korumayı beklemektedir” denildi. Çin’in yerel para birimleri üzerinden Rusya ve Türkiye'den alüminyum alacağı da öğrenildi. Öte yandan Çinli gıda firması Hangzhou Linan Food Company, daha önce ABD ve Şili'den ithal ettiği kuru üzüm ve inciri Türkiye'den satın almaya karar verdi. 

AP’DEN ABD’YE KINAMA 

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye Forumu, bir bildiriyle ABD yaptırımlarını kınadı. ABD'nin Türkiye'den alüminyum ve çelik ithalatına uygulanan vergileri 2 kat artırmasının gayrimeşru ve DTÖ kurallarına aykırı olduğu belirtilen bildiride, “AB'nin en büyük ticaret ortaklarından biri olarak, müreffeh, istikrarlı ve demokratik bir Türkiye bizim de yararımızadır” denildi. Mesajda, ABD ve Türkiye'nin yapıcı diplomasiyle sorunlarını çözüme kavuşturmaları teşvik edildi. 

BAĞLILIĞIMIZ SÜRÜYOR 

Bu arada, uluslararası İspanyol BBVA bankası, ABD’nin ekonomik saldırılarına karşın Türkiye ekonomisine güvenlerinin sürdüğünü kaydetti. Garanti Bankası'nın yüzde 49,85'lik çoğunluk hissesine sahip olan BBVA’dan yapılan açıklamada, “Türkiye'ye ve Garanti'ye olan bağlılığımız değişmedi ve şirketteki mevcut konumumuzda rahat olmayı sürdürmekteyiz” denildi. 

Komik mesaj 

Türkiye’yi ekonomik olarak zor durumda bırakmak için elinden geleni yapan ancak istediği sonucu bir türlü alamayan Trump yönetimi, iyice saçmalamaya başladı. Washington yönetimi bu kez, asılsız suçlamalar ve sahte belgelerle cezaevine konulan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla üzerinden Türkiye’ye ‘mesaj’ göndermeye çalıştı. ABD yargısı Atilla’yı New York'ta tutuklu bulunduğu cezaevinden FETÖ’nün ana karargâhı olan Pensilvanya'daki FCI Schuylkill cezaevine nakledilmesine karar verdi. Atilla kararı, ABD yönetiminin, baskılarına boyun eğmeyen Türkiye karşısındaki çaresizliğinin net bir göstergesi oldu. 

Dünya devleri yatırım için yarışıyor 

Uluslararası şirketler Türkiye'ye yatırımlarını sürdürüyor.  Güney Koreli Hyundai Electric, Türkiye’nin siyasal, ekonomik temellerinin sağlam olduğuna inandığını göstermek amacıyla yüzlerce ürününü 1 milyar dolarlık bir yatırımla Türkiye’de üreteceğini duyurdu. Şirket, bu amaçla Türk ortağıyla Silivri’de 40 bin metrekarelik bir tesis kurulduğunu açıkladı. Japon teknoloji devi Panasonic de Yılsan Holding’le birlikte Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinden faydalanmak amacıyla İzmir Kirazlı da “Sakura GES Projesi”ni gerçekleştirdi. Proje 15 milyon euro'ya mal oldu. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX