0530 708 54 54
0530 708 54 54
14 Kasım 2018 Çarşamba 09:16:00 - Güncelleme:14 Kasım 2018 Çarşamba 10:21:00

Bakan Varank açıkladı! Tersine beyin göçü için dev destek: 24 bin TL aylık, eş ve çocuk desteği

Tersine beyin göçünü hızlandırmak amacıyla başlatılan ‘Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’ destekleri açıklandı. Buna göre araştırması için 1 milyon TL başlangıç ödeneği verilecek araştırmacılar, ayda 24 bin TL burs alacak. Destekler eş ve çocukları da kapsayacak. Aile yaşam gideri bursu olarak 2 bin 250 TL alacak araştırmacıların eş ve çocukları için sigorta ve yol destekleri de sağlanacak.

‘Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’ başlıyor. Sanayi Bakanı Varank, “Araştırmacı başlangıç paketi deneyimliler için 1 milyon TL olacak. Genç araştırmacılar için burs miktarı 20 bin, deneyimli araştırmacılar için 24 bin TL olacak” dedi.

Türkiye, akademik dünyada veya özel sektörde yaptıkları sıra dışı projelerle ses getiren parlak zekalara çağrıda bulunmaya hazırlanıyor. 15 Aralık’ta başlayacak ‘Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’yla alanlarında çok üst seviye bilimsel çalışmalar yapan bilim insanlarının Türkiye’de çalışmaları teşvik edilecek.

Dünyada da öncü

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın sinyalini verdiği projenin detaylarını açıkladı. Araştırmacılara sağlanan imkanlarda dünyada yeni ve öncü olma özelliği taşıyan bu destek programını, TÜBİTAK koordinasyonunda hayata geçirdiklerini belirten Varank, “Nitelikli insan gücünü çekmeyi başaran, uluslararası çalışmalarda ön plana çıkan gelişmiş ülkeler ve yeni gelişen ekonomilerdeki uygulamalar analiz edildi. 10 ülkeden 56 farklı destek programı incelendi” diye konuştu.

8 farklı alanda teşvik

Destekler hakkında bilgi veren Varank, şunları söyledi: “Program kapsamında araştırmacının aylık yaşam giderlerine yönelik burs, araştırma başlangıç paketi ödeneği, araştırma desteği, eş ve çocuklara yönelik aylık aile ödeneği, araştırmacı ekibinin oluşturulması desteği, ev sahibi kuruma aylık yönetim ve idari maliyetler ödeneği, araştırmacı ve tüm aile bireyleri için sağlık sigortası desteği, araştırmacı, eşi ve çocukları için yol desteği gibi 8 farklı alanda teşvikler verilecek.”

1 milyon lira ödenek verilecek

Araştırmacı başlangıç paketi ödeneğinin genç araştırmacılar için 500 bin TL olacağını ifade eden Varank, “Deneyimli araştırmacılar için 1 milyon TL olacak. Ödenek araştırmacılara ev sahipliği yapan kuruma aktarılacak. Ayrıca, ev sahibi kuruma 720 bin TL’ye kadar araştırma desteği verilebilecek. Bunların yanında aylık 3 bin 750 TL yönetim ve idari maliyet ödeneği de aktarılacak” dedi.

Aylık 24 bin lira burs imkanı

Araştırmacıların aylık yaşam giderlerine yönelik burs da verileceğini kaydeden Varank, “Bu burs genç araştırmacılar için 20, deneyimli araştırmacılar için 24 bin TL olacak. Burslar araştırmacıların kendilerine verilecek. Araştırmacıların eş ve çocukları için de aylık 2 bin 250 TL aile ödeneği sağlanacak. Araştırmacı ve Türkiye’ye gelen tüm ailesi de sağlık sigorta desteğinden yararlanabilecek” diye konuştu.

Başvurular 15 Aralık’ta

Programdan yurtdışından Türkiye’ye gelecek yabancı araştırmacıların da faydalanabileceğini belirten Varank, “Program kapsamında 24-36 ay aralığında destek sağlanacak. Başvurular 15 Aralık’ta TÜBİTAK’a yapılabilecek” diye konuştu.

Milli teknolojiye katkı

Bakan Varank, “Yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine yönelik ihtiyaç duyulan bilginin yurtdışından ülkemize getirilmesi mümkün olacak. Doktora öğrencilerine de 4 bin 500 TL burs verilecek” dedi.

Akşam

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX