0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Şubat 2019 Cumartesi 08:00:00 - Güncelleme:16 Şubat 2019 Cumartesi 08:00:00

'Mali disiplin bütçeyi güçlendirdi'

Ocakta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66.6 artarak, 97 milyar liraya yükseldi. Bütçenin 5.1 milyar lira fazla verdiğine vurgu yapan Hazine Bakanı Albayrak, “Her gösterge bütçe disiplinindeki güçlü duruşumuzu ortaya koyuyor” dedi. 

Ekonomideki dengelenmenin etkisiyle Türk ekonomisi güçlenmesini sürdürüyor. İhracattan sanayi üretimine, tarımdan enerjiye kadar her alanda pozitif yükseliş devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, Ocak 2019 bütçe uygulama sonuçları açıklandı. Buna göre, ocakta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66.6 artarak 97 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 62.5 artışla 91.9 milyar lira olarak kaydedildi. 

5.1 MİLYAR TL FAZLA VERDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, açıklanan merkezi yönetim bütçesiyle ilgili ve ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. Bütçe disiplinindeki sıkı duruşun sonucu olarak bütçenin, ocakta 5.1 milyar TL fazla verdiğine, 12.4 milyar lira faiz dışı fazla gerçekleştiğine vurgu yapan Bakan Albayrak, “Her gerçekleşme, her gösterge bütçe disiplinindeki güçlü duruşumuzu ortaya koyuyor. Ocak ayı, bütçe fazlasını, bütçe gelirlerini ve faiz dışı fazlayı önemli oranda artırdığımız bir ay oldu” ifadelerini kullandı. 

DENGELENME DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz ağustos ayından itibaren finansal dalgalanmaları en aza indirmek için güçlü bir duruş sergilediklerini belirten Bakan Albayrak, “Güçlü bir koordinasyon içine girdiğimiz bu süreçte, tüm zorlukları geride bıraktık. Bu dönemi  dengelenme için yeniden fırsat olarak gördük. Dengelenme süreci başarılı şekilde sürdürülmektedir. Bugün geldiğimiz süreçte Türkiye'nin bir daha bu durumlarla karşılaşmaması için çok kararlı adımlar atıldı” diye konuştu. 

CARİ FAZLAYA GEÇTİK 

Ocaktan itibaren 12 aylık cari açık rakamlarının belki de 20 milyar doların altına düşeceğini ifade eden Albayrak, “Cari açıktan, cari fazlaya geçiş sürecinde Türkiye hızlı bir şekilde yol alıyor. Toparlanma hızlı şekilde sürüyor. Türkiye dünyada en yüksek kur performansı gösteren ülke oldu. Risk primlerinde 300'ün altını gördük. Devlet tahvil faizleri yüzde 10'a yakın düşüş gösterdi” dedi. 

Dolar fırsatçıları daha çok bekler

Ağustostan bu yana kurda yüzde 30'a yakın iyileşme yaşandığını ve kur fırsatçılarının planının tutmadığına dikkati çeken Bakan Albayrak, “6'dan dolarlar aldık 5'lere düştü ne yapacağız? diye soruyorlar.  Siz aldığınız dolarları tutmaya devam edin. Fırsatçılar siz daha çok beklersiniz. Türkiye batar diyenlerin gemiden düşüp boğulduğu bir sürece giriyoruz. Türkiye ekonomisi çok güçlü. Birileri üzülecek ama biz sağımıza solumuza bakmadan emin adımlarla ilerliyoruz” şeklinde konuştu. 

Faizdeki düşüş sürecek

Türkiye’nin dünyada en yüksek kur performansı gösteren ülke olduğunu ve risk primlerinde 300'ün altının görüldüğünü belirten Albayrak, şunları kaydetti: “Devlet tahvil faizleri yüzde 10'a yakın düşüş gösterdi. Bu faizler iyi ama yeterli değil, iş dünyası için faizlerin daha da düşmesi lazım. Özel bankalarımız kredi vermek için likidite sürecini başlattı.”

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX