0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Şubat 2019 Pazar 08:00:00 - Güncelleme:24 Şubat 2019 Pazar 08:00:00

'Kök hücreyle organ tamiri mümkün'

İstanbul Üniversitesi Kök Hücre Kulübü'nün 4. Sempozyumu başladı. Açılışta konuşan bilim adamları, tedavisi bulunamayan hastalıklar için, büyük buluşların kapıda olduğunu söyledi. 

“4. Kök Hücre ve Uygulama Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi'nin Cemil Birsel Konferans Salonu'nda dün başladı. Açılış konuşmasını yapan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Cansız, kök hücrenin bölünebilen, kendisini yenileyebilen, değişik organ ve dokulara dönüşebilen, dokuyu veya organı tamir edebilen ve oluşmuş sistemi ayakta tutabilme özelliğine sahip bir hücre olduğunu söyledi. 

YARA VE YANIK TEDAVİSİ

Kök hücrenin cilt gençleştirmeden yara ve yanık tedavilerine, kanserden menisküse kadar çok geniş bir yelpazede kullanıldığına dikkati çeken Cansız, ayrıca kalp hastalıklarından diyabete, buerger hastalığından parkinsona, hatta omurilik felçlerine kadar henüz tedavisi bulunamayan birçok hastalık için devrim yaratarak büyük buluşlara gebe bir hazine olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Cansız, kök hücrenin bilim adamlarını, sağlık yöneticilerini ve hastaları heyecanlandıran bir umut olduğunun altını çizdi. 

VÜCUDUN YAPI TAŞLARI 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alp Can da, kök hücrelerin vücudu oluşturan yapı taşları olduğunu belirtti. Bilim dünyasının, “Kök hücreleri yaralanmalarda, hastalıklarda kullanabilir miyiz? Hastalıklı hücrelerin yerine geçebilir mi? Yaralanmış, yok olmuş hücrelerin yerine geçebilir mi?” konularını araştırdığını ifade eden Can, bu sorulara, hücreleri anladıkça, bulunduğu bölgeleri öğrendikçe ve buradan çıkartarak insan vücudunda kullanmayı başardıkça cevap bulmaya çalıştıklarını dile getirdi.  

KEMİK İLİĞİ NAKİLİNDE KULLANILIYOR 

“Hücreler belli oranda doku uyumluluğu gerektirir. Dolayısıyla insanlar hücrelerini bağışlıyorlar” diyen Prof. Dr. Alp Can, süreci şu şekilde anlattı: “Bu bağış yapılan hücrelerin üzerinde doku uyumluluğu tespit ediliyor ve bir bilgi bankası oluşturuluyor. Bu bilgi bankası dünyanın herhangi bir yerinde bir başkasıyla belli oranda tutuyorsa o zaman size, 'Sizin hücreleriniz bir başkasıyla tuttu. Sizden kemik iliği hücresi ya da kök hücre alabilir miyiz?' diyerek başvuruyorlar. O zaman siz de kök hücre bağışçısı olmuş oluyorsunuz ama vücutta tüm hücreler böyle çalışmıyor.”  

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX