0530 708 54 54
0530 708 54 54
13 Şubat 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:13 Şubat 2019 Çarşamba 08:00:00

Tester dolandırıcılığı

Facebook ve Instagram’da sahte parfüm satan sayfaların sayısı arttı. Orijinali en az 500 TL olan dünyaca ünlü markaların ürünleri ‘tester’ yalanıyla 80-100 TL’den satılıyor. 

14 Şubat’ta kutlanacak Sevgililer Günü’ne bir gün kala, Instagram ve Facebook sahte parfüm çarşısına döndü. Gerçeği en az 500 lira olan dünyaca ünlü tüm parfümler sosyal platformlarda sadece 80-100 liradan satılıyor. İnsanların güvenini kazanmak için de şişenin üzerine tester (numune) etiketi basılıyor.   

ÇOĞU İNANIYOR  

İstatistiklere göre internette satılan her 3 parfümün biri sahte. Çoğu vatandaş bu parfümlerin sahte olduğunu bilmeden satın alıyor. Pazar yüzde 100 kayıt dışı olduğu için de burada dönen pazarın büyüklüğü net olarak bilinmiyor. Ancak uzmanlar, sahte parfüm pazarının orijinal pazardan daha büyük olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’de orijinal parfüm pazarının büyüklüğü 200 milyon dolar civarında.

SAHTE PARFÜM NASIL ANLAŞILIR? 

- Şişe, kutu ve etikette seri numarası vardır. Üçünün de olmasına ve eşleşmesine dikkat edin.

- Orijinal parfüm kesinlikle renk ve leke bırakmaz. Peçeteye sıkarak deneyebilirsiniz.

- Orijinal ürünün barkot ve QR kodunu telefonunuzdan okutarak parfüm lisansını sorgulayabilirsiniz.  

REKLAM YAPAN FENOMENLER SUÇ ORTAĞI

Bu tip sahtekar hesapların reklamını yapan, birçok ünlü isim ve sosyal medya fenomeni vatandaşları yanlış yönlendirerek suça ortak oluyor. İçeriği bilinmeyen bu parfümlerle hem insanların sağlığı tehlikeye atılıyor, hem de orijinal denilerek sahte ürün satışı yapılıyor. Ayrıca, kazançlarını Maliye’ye bildirmeyen bu kişiler vergi de ödemiyor. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX