0530 708 54 54
0530 708 54 54
14 Eylül 2018 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:14 Eylül 2018 Cuma 00:00:00

Yurt mu ev mi?

Üniversiteliler kalacak yer arayışına başladı. Yurdun maliyeti aylık 168 ile 5 bin lira arasında. Eve çıkacak öğrenciler ise ayda 500 ila 3 bin lirayı gözden çıkaracak.

Açıklanan tercih sonuçlarının ardından, üniversite kayıtlarını yaptıran öğrenciler şimdi de barınma ihtiyacını karşılamak için koşturuyor. Kimi öğrenci yurtta kalmak isterken kimi öğrenci ise ev kiralamayı tercih ediyor. Türkiye genelindeki yurtlara baktığımızda en makul fiyat Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) hizmetindeki yerler. KYK yurtlarının bu sene aylık ücretleri 168 ile 285 lira arasında değişiyor. 

ŞARTLAR FİYATI ETKİLİYOR 

Barınma ihtiyacının karşılanması konusunda birçok vakıf ve özel işletme bu konuda hizmet veriyor. Odada kalacak öğrenci sayısı, verilen hizmetler ve yurdun bulunduğu konuma göre yurt fiyatları değişiklik gösteriyor. Anadolu illerinde aylık ücret 400 lira ile bin 200 lira arasında değişirken, bu fiyat büyük şehirlerde 5 bin liraya kadar yükseliyor. 

VAKIFLAR ÖN PLANDA 

Türkiye’nin hemen hemen tüm şehirlerinde birçok özel yurt bulunuyor. Bunun yanı sıra vakıflara ait yurtlar ise ülke geneline yayılmış durumda. Vakıflara ait yurtların sayıca fazla olması ve sağladığı imkanlar bakımından tercih edilme potansiyeli de yüksek oluyor. İşte Türkiye genelinde yurt hizmeti veren vakıflar: Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Ensar Vakfı, Anadolu Gençlik Vakfı, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), ÖNDER Derneği, TÜGVA, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Yeni Dünya Vakfı. 

KİRALAR NE KADAR? 

Ev kiralarken, konutun fiziki imkanları ve ulaşım açısından avantajlı merkezi bölgelerle, kampüse yakın yerler öğrencilerin ilk tercih ettiği bölgeler arasında yer alıyor. Talebin fazla olması, bu bölgelerdeki satılık ve kiralık ev fiyatlarını artırıyor. Şehir ve bölgeye göre değişiklik gösteren ev kiraları içinde en yüksek kira İstanbul, Ankara ve İzmir’de ödenirken, en düşük kiranın Eskişehir, Nevşehir ve Trabzon’da olduğu görüldü. 

EN PAHALI BEŞİKTAŞ 

Kira bedelinin en yüksek olduğu yerlerin başında 3 bin lirayla Beşiktaş gelirken, onu 2 bin 750’yle Kadıköy, 2 bin lirayla İzmir ve bin 700 lirayla Ankara takip ediyor. En ucuz lokasyon ise aylık 525 lirayla Eskişehir Tepebaşı Sütlüce bulunuyor. Bu şehrin ardından 650 lirayla Nevşehir, 675 lirayla Trabzon, 750 lirayla Kahramanmaraş ve 770 lirayla Kırıkkale geliyor. 

BU BÖLGELER REVAÇTA

Öğrenci yurtları gayrimenkul yatırımcıları için son dönemde ciddi potansiyel yaratıyor. Uzmanlar, uygun lokasyonda ve profesyonel bir yönetimle yatırımı yapılan yurtların kendisini 10 yıldan daha kısa sürede amorti ettiğini, bunun da hem yerli hem de yabancı yatırımcıları cezbettiğini belirtiyor. İstanbul’da yurt yatırımı açısından en cazip bölgeler; Bakırköy, Bahçelievler ve Beyoğlu. Cazibesi en az olan bölgeler ise Zeytinburnu, Bayrampaşa, Ümraniye ve Ataşehir olarak dikkat çekti. Fatih, Beşiktaş ve Şişli’de yurtların fazla olmasına rağmen yetersiz kaldığını belirten uzmanlar, talebin devam edeceğini söylüyor. 

HİZMETTE SINIR YOK 

Bazı öğrenci yurtlarında sadece konaklama, yeme-içme gibi temel ihtiyaçlar karşılanırken, kimi yurtların ise 5 yıldızlı otelden farkı yok. En fazla 2 kişilik odalara yer verilen lüks öğrenci yurtlarında yüzme havuzu, fitness salonu, sinema odası, hamam ve sauna, bilgisayar odası, kütüphane, etkinlik salonu gibi alanlar da bulunuyor.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX