0530 708 54 54
0530 708 54 54
07 Ağustos 2018 Salı 00:00:00 - Güncelleme:07 Ağustos 2018 Salı 00:00:00

Ucuz konut rehberi

Konut fiyatları ve kredi faizlerinin tavan yaptığı bugünlerde Pendik, Kurtköy, Beylikdüzü, Esenyurt gibi semtlerde hesaplı konut bulmak mümkün.

Yunus ÇAĞLAR - [email protected]

Konut fiyatları ve kredi faizlerinin tavan yaptığı bugünlerde Pendik, Kurtköy, Beylikdüzü, Esenyurt gibi semtlerde hesaplı konut bulmak mümkün.

Gayrimenkul sektöründe son 15 yılda gözlenen gelişimle birlikte kent merkezlerinin değer kazanması, konut fiyatlarının da hızlı yükselmesine neden oldu. Artık metrekaresi 3 bin TL’nin altında konut bulmak çok zor. Özellikle kent merkezine gidildikçe metrekare fiyatları 8-12 bin TL seviyesine kadar çıkabiliyor. Orta ve alt gelir gruplarının konut almasının neredeyse imkansız olmaya başladığı günümüzde, İstanbul’un çeperleri olarak adlandırılan Pendik, Kurtköy, Beylikdüzü, Esenyurt gibi semtlerde hala ulaşılabilir fiyatlı konut bulmak mümkün. 

FİYATLAR ÇOK ARTTI 

Ucuz fiyatlarla konut almak isteyenler için yaptığımız araştırmada Timur Gayrimenkul’den DKY İnşaat’a, Özyurtlar’dan Babacan Holding’e kadar 46 markalı üreticinin 50 konut projesini sıraladık. İstanbul’da özellikle şehir merkezi olarak kabul edilen bölgelerde, arsa maliyetlerinin çok yüksek olması, arsa stokunun giderek azalması gibi nedenlerden dolayı konut fiyatları çok artmış durumda.Bu bölgelerde inşa edilen konutların metrekare fiyatları 8-12 bin TL bandında gezerken sadece üst gelir grubuna hitap ediyor.

UCUZ İLÇELER BELLİ 

Günümüzde giderek yükselen metrekare fiyatları nedeniyle orta ve alt gelir grupları için konut almak neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Ancak son yıllarda geliştirilen metro, metrobüs gibi ulaşım projeleri İstanbul’un çeperlerine ulaşımı kolaylaştırmanın yanı sıra bu bölgelerde de ulaşılabilir fiyatlı yeni konut bölgeleri oluşmasına katkı sağlıyor. Kurtköy, Esenyurt, Beylikdüzü, Çekmeköy, Maltepe, Kartal ve  Tuzla bu yerler arasında başı çekiyor. Bu bölgeler geniş arsa stokları ve merkeze göre ulaşılabilir fiyatlı arsaları barındırmaları nedeniyle orta ve alt gelir gruplarına hitap eden markalı konut üretimine fırsat sunuyor. 

ULAŞIM ETKİSİ

İstanbul’da ulaşım projeleriyle merkeze bağlanan bölge sayısının artması, yeni gelişim bölgelerini de doğuruyor. İstanbul’da günümüzde orta ve alt gelir grubunun ulaşabileceği konut projeleriyle öne çıkan Esenyurt, Beylikdüzü, Sultanbeyli ve Sancaktepe gibi bölgeler, arsa fiyatlarının merkeze göre daha düşük olması ve ulaşım projeleriyle merkeze erişimlerinin kolaylığıyla dikkat çekiyor.

PARAMI KAÇ YILDA AMORTİ EDERİM?

Ulaşılabilir fiyatlı konut üretilen bölgelerden yapılan alımların büyük bir kısmını yatırım amaçlı alımlar oluşturuyor. Çünkü alıcıların büyük bir kısmı, işine yakın yerlerde kirada oturup ulaşabileceği fiyattan konut satılan yerlere yatırım yaparak, burada aldığı evi kiraya vermeyi seçiyor. Bir başka deyişle kentin çeperindeki bölgelerin geleceğine yatırım yapıyor. Böylece hem ulaşabileceği bir ev satın almış oluyor hem de gelecekte bu evi satıp üzerine biraz daha ekleme yaparak daha merkezi bir lokasyonda ev alma umudunu destekleyen bir adım atmış oluyor. Hal böyle olunca da yatırım yapılan bölgedeki yatırımın geri dönüş süresi yani amortisman süresi büyük önem kazanıyor. 

ESENYURT’TA 19 YIL 

Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojileri kullanan www.endeksa.com’un verilerine göre, Esenyurt’ta ortalama konut fiyatı 225 bin TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ortalama 19 yıl. Beylikdüzü’ de ortalama konut fiyatı 325 bin TL olurken, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 25 yıl. 

PENDİK’TE 23 YIL 

Villa tipinde konutların yanı sıra orta ve alt gelir grubuna hitap eden konut projeleriyle de öne çıkan Pendik-Kurtköy’de ortalama konut fiyatı 325 bin TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ortalama 23 yıl. 

SANCAKTEPE’DE 20 YIL 

Ulaşım kolaylığı nedeniyle son yıllarda yıldızı parlayan Sultanbeyli’de ortalama konut fiyatı 295 bin TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ortalama 20 yıl. Sabiha Gökçen Havalimanı’na olan bağlantıları, TEM otoyolu ve TEM-Kartal bağlantı yolu nedeniyle önemi artan Sancaktepe’de ortalama konut fiyatı 300 bin TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 20 yıl.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX