0530 708 54 54
0530 708 54 54
15 Ağustos 2018 Çarşamba 00:00:00 - Güncelleme:15 Ağustos 2018 Çarşamba 00:56:00

ABD ürünlerini almayacağız

Başkan Erdoğan, Amerika'nın elektronik ürünlerine boykot uygulanacağını duyurdu. Erdoğan, “Onların Iphone'u varsa kendi ülkemizde Venüs var Vestel var. Kendimize yeteceğiz” dedi.

Başkan Erdoğan, “Amerika'nın elektronik ürünlerine boykot uygulayacağız. Onların Iphone'u varsa, öbür tarafta Samsung, kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var. Biz bunları uygulayacağız. Ne yaptığımızı, ne yapacağımızı anlasınlar. Dolayısıyla biz, kendimize yeteceğiz. Olmayanı da üreteceğiz. Dışarıya para verip yaptırdığımız her işin daha güzelini yapıp biz dışarıya servis edeceğiz. Bu millet bunları yapmaya muktedirdir” dedi. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nca (SETA) düzenlenen “Kuruluşundan Bugüne AK Parti Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Amerika'nın sadece Türkiye'yi değil, Çin'den Rusya'ya, İran'dan Avrupa'ya kadar pek çok yeri, hemen yanı başındaki Kanada'yı ekonomik bakımdan hedef aldığına dikkati çekti.  

DAHA DERİN OPERASYON 

Türkiye'ye yönelik daha büyük ve daha derin bir operasyonun olduğunu belirten Erdoğan, “Ekonomide geçtiğimiz 16 yılda ülkemizi 3.5 kat büyütmekle elbette çok önemli bir sıçrama yaptık. Bu sıçramadan rahatsız olanların bulunması gayet tabiidir. Yine de dünyanın toplamda 17'nci, satın alma paritesine göre 13'üncü büyük ekonomisi olmamızın bu derece büyük bir husumete yol açması akla ve mantığa uygun değildir” ifadesini kullandı. “Bunlar, sahada bize istediklerini yaptıramayınca da tıpkı diplomasi gibi, tıpkı askeri güç gibi, tıpkı sosyal ve siyasi istikrarsızlık gibi ekonomiyi de bir silah olarak kullanmaktan çekinmiyorlar” diyen Erdoğan, ekonomiyle ilgili kararları bu derece soğukkanlı almalarının, adımları bu derece dikkatli atmalarının sebebinin bu arka plan olduğunu bildirecek. 

'15 TEMMUZ EN ÇARPICI ÖRNEĞİ' 

“Şunu bilmeniz lazım, bu milletin karakteri sağa, sola savrulan bir karakter değildir. Şunu da söyleyeyim, yaşadığımız sürecin bize bir maliyeti vardır ama operasyonu gerçekleştirenlere de bir maliyeti olduğu şüphesizdir. Zira Türk milleti, istiklali ve istikbali söz konusu olduğunda canıyla, malıyla, dişiyle, tırnağıyla tüm varlığını ortaya koyacağını defaatle göstermiştir. 15 Temmuz bunun en son, en büyük ve en çarpıcı örneğidir. 

'BEN MİLLETİME İNANIYORUM' 

Dün milletimizle birlikte tankların, topların, uçakların, helikopterlerin, namluların karşısında dimdik durmuştuk. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki bugün de milletimizle birlikte doların, kurun, enflasyonun, faizin karşısında aynı kararlılıkla duracağız. Ben, milletime inanıyorum. Milletimin bu konudaki kararlılığına inanıyorum. Onların yoğun bir şekilde şu anda Türk lirasını hemen alıp, doları bankalarda bozdurduğunu görüyorum. Mesele bu.” diye konuştu.

EN GÜZEL CEVAP KENETLENMEK

Erdoğan, ABD'nin ekonomik savaşına karşı dolar bozdurup, Türk lirasının onurunu korumanın en güzel cevap olduğunu belirterek, “Dün siyasi özgürlüğümüzü birbirimize kenetlenip çıplak ellerimizle darbecilerin silahlarına galebe çalarak korumuştuk, bugün de ekonomik özgürlüğümüzü yine birbirimize kenetlenip, imkanlarımızı seferber ederek koruyacağız” diye konuştu. 

İTALYA'YA BAŞSAĞLIĞI

Başkan Erdoğan Irak Başbakanı Haydar El-İbadi'yi kabulünden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, İtalya halkına başsağılığı dileğinde bulundu. Cenova kentinde otoyol üzerindeki bir köprünün çökmesi sonucu çok sayıda kişinin ölmesine değinen Erdoğan, “İtalya'nın Cenova kentinde bir köprünün çökmesi sonucu 11 kişi öldü (Sonradan 30 olarak açıklandı), ölenlere rahmet diliyorum. Tüm İtalya halkının başı sağ olsun diyorum” diye konuştu. 

TÜRK LİRASIYLA YÜRÜYECEKSİN

Dövize yönelenlerin batacağı uyarısında bulunan Başkan Erdoğan vatandaşlara, “Sen Türk'sün, Türk lirasıyla beraber yoluna yürüyeceksin” diye seslendi. 

Başkan Erdoğan, “(Bekle gör) anlayışıyla üretimi durdurursak, 'ihtiyat' diyerek ticareti aksatırsak, 'önümüzü görelim' diyerek yatırımları ertelersek, paramızı 'eyvah tehlike var' diyerek dövize yönlendirirsek inanın asıl o zaman düşmana teslim olmuş duruma düşeriz. Sakın. (Dövize gidersek kurtuluruz) yok. O zaman batarsın. Sen Türk'sün, sen Türk lirasıyla beraber yoluna yürüyeceksin” değerlendirmesinde bulundu. 

BUNUN DA ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ 

Vatan toprağından vazgeçmekle üretimden, yatırımdan, ticaretten, ekonomiden vazgeçmek arasında bir fark olmadığına dikkati çeken Erdoğan, her ikisinin de sonucunun aynı kapıya çıkacağını, buna meydan vermeyeceklerini vurguladı. Milletle, iş dünyasıyla, üreticilerle, ihracatçılar ve çalışanlarla birlikte gönül gönüle, el ele, omuz omuza verip bu meselenin üstesinden geleceklerini belirten Erdoğan, “Bizim asıl hedefimiz bu konjonktürel krizi aşmak değil, 2023 hedeflerimize ulaşmaktır” dedi. 

PKK IRAK'TAN TEMİZLENECEK 

Erdoğan, Irak Başbakanı İbadi'yi Külliye'de kabul etti. Görüşmede teröre karşı işbirliği kararı alındı. 

Başkan Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi ile görüştü. Beştepe'deki görüşme sonrası iki lider basın toplantısı yaptı. Erdoğan, “Terörle mücadele konusunda tam işbirliği içerisinde olma konusunda mutabık kaldık” açıklamasında bulundu.

MUTABIK KALINDI 

“Terör örgütleri arasında ayrım yapmıyoruz” diyen Erdoğan, “DEAŞ ile PKK arasında bir fark yoktur. İkisi de çocuk ve yaşlıları katleden vahşilerdir. Irak'la dayanışma içinde olmayı sürdüreceğiz. PKK'nın Irak'tan tamamen temizlenmesi için çabalarımızı artıracağız. Türkmen kardeşlerimizin güvenliğinin sağlanmasının önemini ifade ettik” bilgilerini paylaştı. 

İKİNCİ SINIR KAPISI 

İkili ekonomik ilişkileri de ele aldıklarını belirten Başkan Erdoğan, “Sayın İbadi kardeşimle ikinci sınır kapısının önemine değindik. İkinci sınır kapısı hem Irak'ın hem de ülkemizin faydasına olacaktır. PKK terör örgütüyle mücadelede Irak tarafından beklentilerimizi artırdık. Irak'la bu konuda dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

EKONOMİK DAYATMAYA BOYUN EĞMEYİZ

TBMM Başkanı Yıldırım, ABD yönetiminin Trump'ın sorumsuz twett'leri yerine tutarlı, yasal bir zeminde çözüm aramasını istedi. 

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Türkiye siyasi hesaplarla yapılan ekonomik dayatmalara kapalıdır. Dost, hasım herkes bunu böyle bilmelidir” dedi. Yıldırım, 10. Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla Türkiye'de bulunan büyükelçilerle Çankaya Köşkü'nde kahvaltıda bir araya geldi. 

ASİMETRİK HAMLELER 

Yıldırım burada yaptığı konuşmada, ABD'nin Türkiye'ye karşı yürüttüğü ekonomik savaşa değinerek, “Bu olumsuz kampanyanın arkasında olan yönetimleri ve çevreleri hukuk devleti ilkelerine, Türk yargısına ve uluslararası hukuka saygı duymaya bir kez daha davet ediyorum. Birtakım asimetrik hamlelerle hasmane sözlerle Türkiye'yi hizaya getirmeye çalışma, dayatma yapma sevdasından bir an önce vazgeçmeleri çözüm için yegane yoldur” ifadelerini kullandı. 

YASALARIMIZA SAYGI 

Türkiye'nin, milletinden aldığı güçle her türlü zorluğun üstesinden geçmişte olduğu gibi bugün de başarıyla çıkmasını bileceğini vurgulayan Yıldırım, “Amerikan yönetimi Başkan'ın sorumsuz tweet'leriyle istediğini yaptırmaya çalışmak yerine yasalarımıza saygı çerçevesinde çözüm aramalıdır” dedi. 

BRUNSON'IN DURUMUNDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD Maslahatgüzarı'nın İzmir'de ziyaret ettiği Rahip Brunson'ın hakkındaki ev hapsi kararında değişiklik olmadığını söyledi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkidaşı ile Sergey Lavrov'la Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında FETÖ ve PKK ile işbirliği nedeniyle ev hapsinde tutulan ABD'li rahip Brunson'ın durumunda herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. Brunson'ın sağlık durumu nedeniyle şu anda ev hapsinde olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Bugün, maslahatgüzar da, konsolosluk erişimi orada devam ediyor, kendisini ziyaret edecek. Sonuçta Brunson'ın durumunda herhangi bir değişiklik yok” diye konuştu. 

YAPTIRIMLARA KARŞIYIZ 

Bakan Çavuşoğlu, ABD'nin yaptırım politikasına ilişkin bir soruya ise Türkiye'nin ABD'nin veya herhangi bir ülkenin yaptırımlarına prensip olarak karşı olduğu yanıtını verdi. BM yaptırım kararlarına herkesin uyduğunu ve bunun zaten bağlayıcı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Biz AB'nin de Rusya'ya yönelik yaptırımlarına hiçbir zaman katılmadığımız gibi karşı olduğumuzu da net bir şekilde söyledik. İran'a yönelik yaptırımlara da katılmayacağımızı söyledik” dedi. 

KABADAYILIK DEVRİ BİTSİN 

Bir ülkenin tek başına karar alıp bu kararını diğer ülkelere empoze etmeye çalışmasının kabul edilemez olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Artık böyle bir dünya yok bunu kabullenmeleri gerekiyor. Dolayısıyla artık bu kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor” diye konuştu. 

DOLARDAN  VAZGEÇECEKLER

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, doların nüfuzunun eninde sonunda azalacağı ve bir çok ülkenin dolardan vazgeçmeye başlayacağı değerlendirmesinde bulunarak, “Milli paralarla ticaret birkaç senedir önümüzdeki hedeflerimizden biri” dedi. 

PAPAZA EVİNDE ZİYARET

Rahip Brunson'ın avukatı ev hapsinin kaldırılması için dün yeniden başvruda bulunurken ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde görevli Maslahatgüzar Jeffrey M. Hovenier İzmir'e giderek, rahibi evinde ziyaret etti. Polisin önlem aldığı Alsancak semtindeki Işılay Saygın Sokak'ta, Hovenier'in, Brunson çiftinin evindeki ziyareti yaklaşık 1 saat sürdü. ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, 'Terör örgütleri PKK ile FETÖ/PDY adına suç işlemek' ve 'devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek' suçlarından 35 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Brunson, sağğlık sorunları nedeniyle ev hapsinde tutuluyor. 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX