0530 708 54 54
0530 708 54 54
28 Aralık 2020 Pazartesi 22:24:00 - Güncelleme:28 Aralık 2020 Pazartesi 22:24:00

AK Partili Ünal'dan AİHM kararına tepki: HDP silahla, şiddetle, terörle arasına mesafe koymadı

Kaynak: AA

ABONE OL

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, 24 TV'de yayınlanan 'Arafta Sorular' programında, Esra Elönü'nün sorularını yanıtladı. Ünal, AİHM'nin, Selahattin Demirtaş ile ilgili kararına ilişkin, 'İspanya'da bir belediye ETA terör örgütünün flamasını duvarına astığı için aynı gün içerisinde belediye başkanı gözaltına alındı. Demokrasiyi korumak öncelikli olarak kamu düzeni korumaktır. Bugün HDP'nin demokratik siyasetin yanında olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü demokratik siyaset, silahla, şiddetle, terörle aranıza mesafe koymayı gerektirir. Fakat bunlar terörle, şiddetle, silahla aralarına mesafe koymuyorlar.' açıklamasında bulundu.

Ünal, 24 TV'de yayınlanan "Arafta Sorular" programında, Esra Elönü'nün sorularını yanıtladı.

Programın "Mahir Ünal arafta mı?" şeklindeki sabit sorusuna Ünal, "Soruları olan herkes araftadır. Eğer kendi cevaplarınızı arıyorsanız, sorularınız var demektir. Sorularınız varsa, sorularınızın cevaplarını bulana kadar araftasınızdır. Ama bu, şu anlama gelmiyor; sorularınızın cevaplarını bulmanız, sorularınızın bittiği anlamına gelmiyor. Hani entelektüel diyorlar ya, entelektüel cevapları olan kişi değildir, entelektüel sağlam soruları olan kişidir." yanıtını verdi.

"AK Parti kurulduğundan beri üzerine inşa olunan bir kavram var; 'dava'. Mahir Ünal'ın davası nedir?" sorusu üzerine Ünal, şunları söyledi:

"Herkesin bir davası mutlaka vardır. Bizim davamız ne? Biz neyin mücadalesini veriyoruz? Aslında bizim davamızı belirleyen şey, kim olduğumuzla ilgili. Mahir Ünal olarak işin aidiyet noktasında, zihnim, düşüncem nereye ait diye baktığımda ben nebevi bir kültüre aitim. Çünkü ben öncelikle Müslüman'ım. Peygamberimin çizdiği istikamet ve Kur'an-ı Kerim'in bana gösterdiği yol var. Bunların hepsi kimliğimizin temellerini oluşturuyor. Kimliğimizin temelleri de amaçlarımızı, mücadelemizi, var oluş kavgamızı oluşturuyor. Bugün, baktığınızda üç şey ile karşılaşıyorsunuz. Aidiyet karşıtlığı ve milliyetsizleştirme, cinsiyetsizleştirme, dinsizleştirme. Bu üçünü kavgaların, şiddetin ve savaşın sebebi olarak görüyorlar."

- "AK PARTİ, TARİHİN İÇİNDEN AKIP GELEN BİR DUYGU"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal, sözlerine şöyle devam etti:

"AK Parti, 2001'de kurulmuş bir parti değil. AK Parti, partilerden bir parti değil. AK Parti, tarihin içinden akıp gelen bir duygu, bir fikir, bir değer, bir inanç, bir dava. Bugün oluşmuş bir şey değil.

AK Parti, bir millet hareketi. AK Parti, milletimizin yüzde 40, yüzde 50 oyunu alabiliyorsa, bu aziz milletin kendi iddiasını, kendi davasını, kendi kavgasını, kendi inancını, kendi mücadelesini ve kendi misyonunu bugün siyasal olarak AK Parti'ye yüklemiş olmasından kaynaklanıyor. Yıllarca bu topraklarda siyaset kirli ve bulaşık bir şey olarak gösterildi. 'Siyasete bulaşma' dediler çünkü siyasete bulaşmak demek aslında iradenizi ortaya koymanız anlamına geliyor. Siz sandığa gidip bir irade ortaya koyuyorsunuz. 83 milyon insanın tek tek iradesi orada bir millet iradesine dönüşüyor. Siyaset kurumu sandıktan aldığı bu millet iradesini devlete yansıtıyor."

Ünal, burada temel sorunun "Devletle ilgili kararları kim verecek?" olduğunu ifade ederek, "Devletle ilgili kararları, millet iradesinin taşıyıcısı olan siyaset kurumu verecekse o zaman siyasetin itibarsızlaştırılması, siyasetin kirli ve bulaşık gösterilmesi birtakım seçkinlerin, kendini devletin sahibi zannedenlerin işine geliyor." dedi.

- "BUNUN SİYASET KARŞITLIĞIDIR"

Elönü'nün, "Bu mantığa bakarsak, muhalefet şu anda siyaset yapmıyor?" şeklindeki sorusu üzerine Ünal, şu değerlendirmede bulundu:

"Devletin bütün kurumlarını, devleti, Anayasa'yı gayrimeşru ilan etmek, aslında darbeye zemin hazırlama faaliyetidir. Çünkü Anayasa'nın, devletin, kurumların meşru sayıldığı bir zeminde siyaset yapılır. Gayrimeşruluk iddiasının olduğu bir yerde siyaset yapamazsınız.

Siz, 15 Temmuz darbesine 'tiyatro' diyeceksiniz. 15 Temmuz'dan sonra yapılan referandumu, gayrimeşru ilan edeceksiniz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni gayrimeşru ilan edeceksiniz 'saray rejimi' diyeceksiniz. 'Sarayın polisi' diyerek emniyet güçlerini, 'sarayın yargısı' diyerek Türk yargısını, 'saray rejimi' diyerek bizatihi bu milletin seçtiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni ve Cumhurbaşkanı'nı gayrimeşru ilan edeceksiniz, sonra da siyaset yaptığınızı söyleyeceksiniz. Bunun adı siyaset değil. Bunun adı tam tersine, siyaset karşıtlığıdır. Milletin iradesi ile iktidara gelemeyeceğini anlayanların, antisiyaset yaparak, kurumların meşruiyetini sorgulayarak demokrasiyi müdahaleye açık hale getirme işi bugün yaptıkları tam olarak.

Bugün AK Parti'yi eleştiren CHP'nin geçmişteki eylemlerine baktığımda 367 kararı gibi bir saçmalık karşısında ne yapmış? Başörtüsü yasağında ne yapmış? Darbelerde ne yapmış? Baktığımda, gördüğüm bir şey var. Milletle kavga eden, milletle mücadele eden ve bugün de aynı alışkanlığını sürdüren vesayetçi bir akıl var."

- "MUHALEFET, BAŞKA BİR YERDEN KONUŞUYOR"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, "Muhalefet milli değilse, iktidar ne yapacak? Kendi muhalefetini mi üretecek?" sorusu üzerine, şunları anlattı:

"Siz Doğu Akdeniz'de, Mavi Vatan'dan kaynaklanan haklarınızı koruyorsunuz. Bakıyorsunuz muhalefet Yunan tezlerini savunuyor. Libya'da Hafter ile birlikte hareket ediyor. Üstelik Serrac Hükümeti BM tarafından tanınmış, meşru hükümet. BM'nin tanıdığı meşru hükümete 'cihadist' diyor, darbeci Hafter'in daha seküler olduğunu ifade edip, onu destekliyor. Suriye'de Esed'i destekliyor. YPG'ye, PYD'ye 'Türkiye'ye mi saldıracak?' diyor. Türkiye'nin hiçbir milli meselesinde, Türkiye'nin yanında durmuyor. Biden'ın iç siyasete dönük açıklamalarından medet umuyor. ABD'den demokrasi dileniyor. Ermenistan'a destek için giden 500 PKK'lı teröristi görmüyor, kalkıp uluslararası alanda 'Türkiye cihadistleri Azerbaycan'a götürmüştür.' diye açıklama yapıyor.

Geçmişe dönüp baktığınızda Suriye krizinde, MİT tırları operasyonu ile birlikte FETÖ ile beraber hareket edip 'Türkiye'nin Lahey'de yargılanmasına zemin hazırlayabilir miyim?' diye bakıyor. Tabii ki içeride muhalefet sonuna kadar yanlış gördüğü şeyleri eleştirecektir ama Türkiye'nin siyaset üstü meselelerinde kenetlenmesi gereken muhalefet, başka bir yerden konuşuyor. Bu tabii zaman içinde milli güvenlik sorununa dönüşüyor."

- "BEN BUNLARIN (VATANDAŞ) HAKLARINI TWİTTER'IN İNSAFINA MI BIRAKACAĞIM?"

Tanıtım ve Medya Başkanı olarak özellikle Twitter'da daha etkin olması gerektiği yönünde yorumların geldiğini anlatan Ünal, "Ben açıkça şunu söylüyorum. Ben, Tanıtım ve Medya Başkanı olarak Facebook ya da Twitter'ın müşteri temsilcisi değilim. Dolayısıyla benim Twitter'a ya da Facebook'a kullanıcı bulmak gibi bir görevim yok. Ben Twitter'a ve Facebook'a diyorum ki 'Gel benimle hukuki, mali muhataplık oluştur.' Sosyal medya yasasını çıkardır. Dedik ki 'Bizimle hukuki, mali muhataplık oluşturun.' YouTube bunu kabul etti, temsilci açıyor ama Twitter temsilcilik açmıyor. Benim vatandaşlarım aynı zamanda Twitter'ın kullanıcıları. Twitter'ın kullanıcısı olan vatandaşlarımın haklarını kim koruyacak? Ben bunların haklarını Twitter'ın insafına mı bırakacağım?" değerlendirmesinde bulundu.

Birilerine siber veya dijital vatandaş bulmak durumunda olmadıklarını, kullanıcı durumundaki vatandaşların haklarını korumak için mücadele ettiklerini belirten Ünal, bilişim suçlarına bakan mahkemelerin bununla sonuna kadar mücedele ettiğini, dolayısıyla gelecek müzakere sürecinin işin nereye gideceğini göstereceğini söyledi.

Sosyal medya üzerinden yapılan hakaretlere ilişkin şimdiye kadar 17 dava açtığını anlatan Ünal, akla hayale gelmeyecek hakaretlerin yer aldığını, mahkemelerin yükünü artırmamak adına bunlarla ilgili yasal süreç başlatmadığını aktardı.

Açtığı 17 davanın hiçbirinin sonuçlanmadığını, hatta birinde siyasetçilerin konumlarından dolayı bu tür şeyleri eleştiri olarak kabul etmesi gerektiğinin belirtildiğini ifade eden Ünal, hatta en ağır hakaretlere takipsizlik kararı verildiğini dile getirdi.

Geçmişte yazdığı bazı şiirlerin dergilerde yayınlandığını belirten Ünal, "Yazar olduğumu söyleyemem ama biraz Kahramanmaraşlı olmaktan, havasından, suyundan kaynaklanan birkaç şiir, yazı yazmışlığımız var." dedi.

Kahramanmaraş'ın, şiirin ve edebiyatın başkenti olmayı hak eden bir şehir olduğunu dile getiren Ünal, şunları kaydetti:

"Bu sizi etkiliyor haliyle. Ben 14 yaşıma kadar Kahramanmaraş'taydım, sonra eğitimime İstanbul'da devam ettim ama Kahramanmaraş'ı hiç unutmadım. Çünkü ben şuna inanıyorum, insan rüyalarını doğduğu şehirde görür. O yüzden insanın doğduğu şehre bir bağı vardır. 2011'de milletvekili oldum. Kahramanmaraş'ı yeniden hayal etmek diye toplantılara başladık. O dönemde Cumhurbaşkanımızın desteğiyle, 7 Güzel Adam dizisi çekildi. Dizi, şiiri, edebiyatı yeniden Türkiye'nin gündemine taşıdı. Kahramanmaraş'ta muhteşem bir edebiyat müzesi yaptık. Elbistan'a Şehir Müzesi yaptık. Şehir Müzesi'nde amacımız, o şehirde çocukların şehirlerinin tarihine ilişkin bir hafızaları oluşsun."

"CHP, EZANIN TÜRKÇE OKUNMASI FİKRİNDEN VE DÜŞÜNCESİNDEN VAZGEÇMEMİŞTİR"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Şeb-i Arus Töreni'nde Kur'an-ı Kerim'in Türkçe okunmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Ünal, CHP'nin kendisiyle yüzleşmeme davranışının altında yatan motivasyonun partide hiçbir değişimin gerçekleşmemesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"CHP, fırsat bulduğunda 1940'larda ne yaptıysa bugün aynısı yapmak isteyecektir. Orada öyle bir öfke var ki... Yassıada, Demokrasi ve Özgürlükler Adası haline getirildi. Orasıyla ilgili o kadar çok hikaye dinledim ki... Bir tanesi kanımı dondurdu. O dönemde CHP'li seçkin ailelerin, cuntacılardan izin alarak asker kıyafeti giyip oradaki kendi ifadeleriyle 'düşükler' dedikleri mahkumlara, Demokrat Partililere işkence yaptıklarını dinledim. Bu nasıl bir nefrettir? Bu kültüre, bu tarihe, bu inanca hasılı bu millete dair her şeye karşı 1940'ta, 1950'de, 1960'da ne hissediyorlarsa, o günkü projeleri, fikirleri ne ise bugünkü projeleri ve fikirleri aynı. Bugün imkanını bulduğunda, o gücü ele geçirdiğinde CHP 1940'larda, 1950'lerde yapmak istediği her şeyi hayata geçirecektir. CHP, ezanın Türkçe okunması fikrinden ve düşüncesinden vazgeçmemiştir. CHP, ibadetin Türkçe olması fikrinden vazgeçmemiştir. CHP, bu milletin değerleriyle, inançlarıyla mücadele etme fikriden vazgeçmemiştir. CHP, dün neyse bugün de odur. Bakın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesini kazandılar. Şimdi geçen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın tavrını gördüm bir videoda. Oradaki grup başkanvekilini nasıl susturduğunu 'Kapatın mikrofonunu, alın onun elinden...' O dil, tam da o otoriter diktatöryal dil, aynısını burada İstanbul'da da görüyorsunuz. O kürsüye oturduklarında, birazcık kendilerini muktedir hissettiklerinde 1940'ta, 1950'de, 1960'ta ne varsa bunları tekrar hayata geçirmekten bir adım geri atacaklarını asla zannetmiyorum."

53 KİŞİNİN ÖLDÜRÜLMESİNİN SORUMLUSU KİM?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararına ilişkin, açıklamalarda bulunan Ünal, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İspanya Yüksek Mahkemesi’nin 2017 yılında 11 tane Katalan liderle ilgili verdiği cezalara ilişkin ne demiş. 13 yıl ile 20 yıl arasında hapis cezası verildi, 11 Katalan lidere. Bunlar silahlı terör örgütü mü kurdular, hayır. İspanya’yı bölmeye mi çalıştılar, hayır. Hatırlayın, referandum çağrısı yaptılar ve bir referandum gerçekleştirdiler. Bu insanların suçları referandum çağrısı ve referandum gerçekleştirmek. 13 yılla 20 yıl arasında İspanya Yüksek Mahkemesi bunlara hapis cezası verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de bu konuyu gündemine bile almadı. Peki Türkiye’ye gelelim. Bu ülkenin şehirlerinin sokaklarına el yapımı patlayıcıları, belediyelerin iş makinalarıyla kazıp kim yerleştirdi. Bu örgüt yerleştirdi. Peki bu ülkenin şehirlerinde kim özerklik ilan etti. Bu örgüt yaptı. Eğer Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kudreti olmasaydı özerklik ilan etmişlerdi ve Güneydoğu’yu Türkiye’den koparmışlardı. Peki HDP bir Abdullah Öcalan projesidir kim dedi. Peki 6-7-8 Ekim olaylarını kim başlattı. 53 kişinin öldürülmesinin sorumlusu kim?” dedi.

"ŞEHİRLERİMİZİ, VATANDAŞLARIMIZIN HAYATINI CEHENNEME ÇEVİRDİLER"

"Bütün bu süreçlerde 'PKK nasıl Abdullah Öcalan'ın projesiyse HDP de Abdullah Öcalan'ın projesidir.' diyen, 'Abdullah Öcalan'ın heykelini dikeceğiz.' diyen, 'Biz PYD ve YPG'ye yaslanıyoruz.' diyen ve bütün bunların suç sayılmadığı bir ülkede mi yaşıyoruz?" diyen Ünal, “22 Temmuz’da Ceylanpınar’da evinde şehit edilen 2 polis memurumuzun ve ondan sonraki süreçte yaşananların ve şehirlerimizde Güneydoğu’daki Kürtlerin hayatını cehenneme çeviren zaten bu terör örgütüdür, hedefinde ise bizatihi Kürt vatandaşlarımız var. Şu an Güneydoğu’daki şehirlerimize baktığımızda insanlar son derece mutlu, huzurlu ve güven içerisindeler” değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasiyi korumanın yolunun kamu düzenini ve güvenliği sağlamak, terörle mücadele etmek olduğunun altını çizen Ünal, “Bugün HDP’nin demokratik siyasetin yanında olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü demokratik siyaset, silahla, şiddetle, terörle aranıza mesafe koymayı gerektirir. Fakat bunlar terörle, şiddetle, silahla aralarına mesafe koymuyorlar” diye konuştu.

Konuya ilişkin İspanya’dan bir örnek veren Ünal, İspanya’da bir belediye ETA terör örgütünün flamasını duvarına astığı için aynı gün içerisinde belediye başkanı gözaltın alındığını hatırlattı.

Ünal konuşmasını şöyle tamamladı;

“Çocuk savaşçı dedikleri 13-14 yaşındaki çocukların dağa çıkarılmasının uluslararası insan hakları çerçevesinde biz bu durumu ne ile değerlendireceğiz. Onların hikayelerine neden kulak verilmiyor. Gelip devletine sığınan ve yaşadıkları tacizi, tecavüzü, örgüt içi infazı anlatan o çocukların seslerine hiç kulak veriyorlar mı? Hayır. Ondan sonra kalkıyorlar barıştan, özgürlükten, demokrasiden, kadına şiddette karşı olmaktan bahsediyorlar.

Bugün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararıyla ilgili ortalığı ayağa kaldıran CHP geçmişte, Refah Partisi kapatılması davası, Erbakan davası, başörtüsü havasıyla ilgili AİMH’in kararına ne demiş bir hatırlayalım.”

Etiketler : ak parti ünal hdp aihm
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX