0530 708 54 54
0530 708 54 54
13 Kasım 2018 Salı 07:00:00 - Güncelleme:13 Kasım 2018 Salı 07:48:00

Bunu yapan eroin içmiş olmalı

Başkan Erdoğan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ses kaydının gerçekten bir felaket olduğunu belirtti. Erdoğan kaydı dinleyen Suudi istihbaratçının, “Bunu ancak eroin alan birisi yapar diyecek kadar şoke olduğunu” aktardı. 

Turgay GÜLER / PARİS

Başkan Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı'nın sona erişinin 100. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törenin ardından Paris'ten dönerken medya yöneticilerine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akşam yemeğinde ABD Başkanı Trump'la yaptıkları görüşmede Kaşıkçı cinayetini ele aldıklarını ifade eden Erdoğan, cinayetle ilgili ses kayıtlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Biz bu cinayetle ilgili ses kayıtlarını bizden isteyenlerin hepsine dinlettik. İstihbarat örgütümüz hiçbir şeyi saklamadı. Suudiler dahil, ABD, Fransa, Kanada, Almanya, İngiltere kim istediyse hepsine biz bunu dinlettik. Kayıt gerçekten bir felaket. Hatta Suudilerin istihbaratçısı, kaydı dinlediğinde, ‘Herhalde bu eroin almış; bunu ancak eroin alan birisi yapar’ diyecek kadar şoke oldu.” 

MERKEL VE MACRON DA KATILDI 

ABD Başkanı Trump'la yaptığı görüşmeye Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u da dahil ettiklerini kaydeden Başkan Erdoğan, şunları söyledi: “Dörtlü olarak Yemen’deki durumu da konuştuk. Kaşıkçı cinayeti konusunda bizim yaklaşımımızın ne olduğunu, Washington Post’ta yayınlanan yazımda ortaya koyduğumu anlattım. Bu cinayetin, önceden planlanmış olduğu; emrin Suud’daki üst makamlardan geldiği ortada. Makalemde de ifade ettiğim üzere, kendisine sonsuz saygı duyduğum Hadimü’l-Harameyn Kral Selman hakkında benim bu tür bir şey düşünmem asla mümkün değildir. Ancak biz, talimatı verenin kim olduğunun da ortaya çıkarılmasını istiyoruz.  

KATİLLER 18 KİŞİNİN İÇİNDE  

Katilleri sağda solda aramaya gerek olmadığını Sayın Trump’a da söyledim. Bir defa katiller, bu 18’in içindedir. Cuma gününden gelenler bir ön hazırlık için mi gelmiştir? Malum cumadan konsolosluğa gelişi ve o gün iyi karşılamaları var. Ondan sonra Salı gününe ayrıca davet var. Pazartesi’yi salı gününe bağlayan gece gelen ekip var. Onların da ertesi güne yönelik çalışmaları ve hazırlıkları var. Cinayetin hemen akabinde, yetkili ağızların Kaşıkçı’nın konsolosluktan çıktığını iddia ettikleri açıklamaları var. Böyle bir şeyin olması mümkün mü? Çünkü nişanlısı dışarıda bekliyor. Kaşıkçı o kapıdan ya da başka bir kapıdan çıkacak, nişanlısını almadan oradan ayrılacak. Böyle bir şey olabilir mi? Bu olayda bir şeylerin döndüğü çok açık ve net ortada.” 

BİZ SABIRLA BEKLİYORUZ 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın, “Ben olayı aydınlatacağım, gereğini de yapacağım” dediğini hatırlatan Başkan Erdoğan. “Bunu benim özel temsilcilerime söylüyor Veliaht Prens. Biz de sabırla bekliyoruz” diye konuştu. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortada bir gazetecinin katledilmesi olayı var, bu olayın aydınlatılması, faillerinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Biliyorsunuz, Suudi Arabistan’da 18 tutuklu var. Bunların dışında olan kim? Talimatı veren. Dediğim gibi, onlara cinayet talimatını kimin verdiği de ortaya çıkarılmalıdır. Kaşıkçı’nın cesedinin akıbeti ne oldu? Gömüldü ise nereye defnedildi? Yoksa parçalanıp kaçırıldı mı? Bizler uluslararası düzeyde de bu olayın takipçisi olacağız.” 

FRANSIZ BAKAN'IN KÜSTAH SÖZÜNE TEPKİ 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin Başkan Erdoğan'a yönelik sözlerine, Külliye'den sert tepki geldi. Başkanlık İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Drian'ın Başkan Erdoğan'ı 'siyasi oyunlar oynamakla' itham etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Kaşıkçı cinayetine ilişkin kayıtların Fransa'yla da paylaşıldığını kaydeden Altun, “Eğer Fransız devletinin muhtelif kurumları arasında bir iletişim kopukluğu varsa, bu sorunu çözecek olan Türkiye Cumhuriyeti değil, Fransız makamlarıdır” dedi. 

ÜÇ DÖNEM KURALI GEÇERLİ 

Erdoğan,”3 dönem belediye başkanlığı yapmış arkadaşlarımızı büyük oranda istirahate çekeceğiz. Çünkü halk değişim istiyor” açıklamasında bulundu. 

Yerel seçimler ve belediye başkan adaylarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, “Belediye başkanlarıyla parti organlarında olan arkadaşların ay sonuna kadar vakti var. Şu anda da çalışmalarını sürdürüyorum. 

BAZI GELENEKLERİMİZ VAR  

Yarın bir yoğun çalışmayı genel merkezde yapacağız. Bu, isim belirlemekten ziyade bir ön hazırlık. Ondan sonra da bazı geleneklerimiz var. Nedir bu gelenekler? Alt komisyon, üst komisyon ve nihai kararı verecek olan onay mercii. Bu çalışmaları şu anda belirleyip hemen illerde çalışmalara başlayacağız” dedi. 

HEPSİ İÇİN GEÇERLİ Mİ?  

Büyük şehirlerin önem arz ettiğini vurgulayan Erdoğan, “Büyük şehirlerimiz üzerindeki çalışmalarımızın çok çok önemi var. Belli bir noktaya kadar gelmedik diyemem; geldik, devam edeceğimiz arkadaşlar var. Ama 3 dönem mantığı diye bir anlayış var. Üç dönem belediye başkanlığı yapmış arkadaşlarımızı da büyük oranda istirahate çekeceğiz. Hepsi için geçerli mi bu? Tamamına yakını için geçerli. Çünkü halk değişim istiyor” açıklamasında bulundu. 

DÖRDÜNCÜ DÖNEM YOK 

Başkan Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: “Değişim isteği için biz 3 dönem aynı yerde belediye başkanlığı yapmış arkadaşları dördüncü dönem için aynı yeri düşünmüyoruz. Ha ne olabilir? Dördüncü dönem bir başka yerde bir başka il veya ilçede belediye başkanı adayı olabilir. Bu daha ziyade ilçeler bazında böyle olur.” 

BM'DE MÜDAHALE GÜCÜ OLUŞTURULMALI 

Birleşmiş Milletler'in yaptırım gücünün yüksek olması gerektiğini belirten Erdoğan “Müdahale gücünün de olması lazım” dedi. 

Paris'te Genel Sekreteri Guterres’e BM’nin reforme edilmesinin şart olduğunu söylediğini kaydeden Başkan Erdoğan, “Yeni bir BM Güvenlik Konseyi yapısının oluşması şart. Sayın Guterres sağ olsun bu düşüncelerimizi aynen destekliyor. O da aynı kanaatte. BM Güvenlik Konseyi çok daha dinamik hale getirilmeli; yaptırım gücünün de çok yüksek olması lazım. Müdahale edebilme gücü olması lazım” değerlendirmesinde bulundu. 

BARIŞ GÜCÜNÜN ÖTESİNDE  

“BM Güvenlik Konseyi, 5 ülkenin iki dudağı arasında ya da bir ülkenin dudağı arasında olmamalı” diyen Erdoğan, “Bunun sayısı 20 olur ve 20’si de daimi olur. Bunlara bir yaptırım gücü sağlanır, ve bu yaptırım gücüyle birlikte de müdahil olur. Güvenlik güçleri itibariyle de . BM noktasında güvenlik dendiği zaman akla ne geliyor? Barış gücü geliyor. Belki burada barış gücü ötesinde bazı şeylerin de düşünülmesi gerekir. Yaptırım gücünün olabilmesi için barış gücü dışında bir şey düşünülmesi gerekir” dedi. Erdoğan, “Müdahale gücü gibi mi” sorusuna, “Her şey olabilir. Bir çözüm olacaksa orada bütün bir şeyin olması lazım” karşılığını verdi. 

TRUMP HALKBANK İŞİ BİTTİ SANIYORMUŞ 

Erdoğan, ABD Başkanı'nın Halkbank davasını bizzat takip edeceğini söylediğini aktardı. 

ABD Başkanı Trump'la daha önceki telefon konuşmasında Halkbank konusunu görüştüklerini belirten Erdoğan, Paris'teki akşam yemeğinde de konunun gündeme geldiğini belirterek şunları paylaştı: “Halkbank konusuyla ilgili olarak telefon görüşmemizden sonra Sayın Trump, 24 saat içinde kendi ilgili bakanına, Hazine Maliye Bakanı’na talimatı verdi ve bakan da bizim Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Bey’i aradı. Bu konunun halli ile ilgili olarak neler yapılabileceği konusunu görüştüler. 

HAZİNE BAKANI'NA TALİMAT 

Fakat daha sonra farklı bir gelişme olunca, bunun üzerine arkadaşlar Sayın Pompeo ile görüşmeyi yaptı. Görüşmeyi Dışişleri Bakanımız Mevlüt Bey yaptı. Pompeo da konuyu takip etti. Washington’dan New York’a kaydırılması söz konusuydu. Ben önceki akşam söyleyince Trump, ‘Ben döner dönmez talimatı vereceğim; Hazine ve Maliye Bakanıma bizzat konunun takibi için talimat vereceğim’ dedi. Trump, ‘Bu işin takibini isteyeceğim, ben bu işin bittiğini zannediyorum. Niye bu kadar uzadı’ şeklinde konuştu.” 

Erdoğan ve Putin TürkAkımı boru hattı törenine katılacak. 

PUTİN TÜRKAKIMI TÖRENİNE GELİYOR 

Uluslararası diplomasi gündeminin yoğun olduğunu belirten Başkan Erdoğan, “19 Kasım’da nasip olursa sayın Putin İstanbul’a geliyor. TürkAkımı boru hattının deniz kısmının tamamlanması münasebetiyle İstanbul Yenikapı’daki Avrasya Gösteri Merkezi’nde bir program yapacağız. Kıyıköy’ede bir bağlantı kurmak suretiyle, inşallah Avrasya Gösteri Merkezi’nde dev bir program yapalım istiyoruz” açıklamasında bulundu. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX