0530 708 54 54
0530 708 54 54
15 Mart 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:15 Mart 2019 Cuma 08:00:00

Dünya şehirleriyle yarışan Gaziantep

AK Parti ve Cumhur İttifakı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Fatma Şahin, seçim beyannamesini açıkladı. ‘Yükselen Gaziantep Vizyon Projeleri’ sloganıyla duyurulan projeler 7’den 70’e herkesin yüzünü güldürecek. Kentin geleceğini doğrudan şekillendirecek ‘sosyal belediyecilik hamlesi, Gaziantep’i dünya markası haline getirecek.

MİLLET BAHÇESİ: Yıkılan Gaziantep Kamil Ocak Stadyumu'nu kapsayan alan; 100’üncü Yıl Parkı ve Allaben Deresi’nin devamlılığını sağlayacak. Türk bahçelerine referans veren ve aynı zamanda Gaziantep'in iklim, coğrafya ve kültürüne uygun Millet Bahçesi Projesi tasarlanacak. 130 bin 158 metrekare alana sahip olacak projenin, 78 bin 960 metrekaresine inşaat alanı kurulacak. 23 bin 136 metrekareye oturum alanı olan projede, 66 bin 130 metrekare yeşil alanla renklenecek. Projede yüzde 17 yapılar, yüzde 51 yeşil alanla yüzde 32 meydan, avlu ve sirkülasyona yer verilecek.

METRO: Gar-Düztepe-Hastane HRS (Metro) hattı olarak tasarlanan ortalama 10 kilometre-9 istasyonlu ve 14 kilometre-13 istasyonu olacak Gar-GAÜN 15 Temmuz HRS (Metro) hattı olmak üzere iki metro hattının araçları, sürücüsüz metro (GoA4) modeliyle kullanılacak. Hatlar için sondaj çalışmaları başlatıldı.

10 ADET KAPALI SPOR SALONU: 2 bin 438 metrekare olan Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nde konferans salonu, kütüphane ve okuma salonları, danışma, seminer odası, laboratuvar, yönetim ve çalışma ofisleri, dinlenme salonları, çocuk eğitim alanları yer aldı. Enstitüde basılı ve dijital kaynakların temini, depolama sistemleri, arşiv sistemi, dijital ortama aktarılması ve benzeri konular dünya standartlarında yapılacak.

RUMKALE KIYI DÜZENLEMESİ: Bölgede yer alan ve tarihi öneme sahip evleriyle yerel özellikleri ve güzellikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen Gaziantep’in kendine has dokusu proje için çıkış noktasını oluşturdu. Yerel malzeme kullanımı, mevcut topoğrafyayla uyum, iklime bağlı olarak gelişen (teras, dam) kullanımlar gibi özellikler projede yönetim binası, 6 adet satış birimi, seyir terası, iskele ve otopark alanı yer alacak.

MİLLİ MÜCADELE PARKI: Gaziantep şehir merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunacak 34 hektarlık alana; Gaziantep-Kilis yoluyla ulaşılacak. Gaziantep savunmasının en önemli kahramanlarından olan Şahin Bey’in şehit edildiği ve Şahin Bey Anıtı’nın bulunduğu yer, Milli Mücadele Parkı olacak.

KENT PARKI: Çocuk ve rekreasyon park niteliğinde olan park, sosyal yaşam kalitesini artırmak, bölgenin ihtiyacı olan kapsamlı bir yeşil alan ve konforlu mekanlar oluşturarak insanların doğa ve sosyal çevreyle iletişimlerini sağlamak hedefiyle hayata geçirildi. Alan ve bölgenin niteliğine uygun özel bir konsept hazırlandı.

GERCİĞİN SPOR ORMANI: Yamaçtepe bölgesinde 1 milyon 500 bin metrekarelik bir alana, Gaziantep halkının ve turizm amaçlı gelecek olan ziyaretçilerin doğa sporlarını gerçekleştirilebileceği Doğa Sporları Orman Etabı Projesi şehre kazandırılacak.

GERCİĞİN EKOLOJİK KÖY: Proje, kendi kendine yeten bir Gerciğin köyü için hazırlandı. Tatmin edici bir yaşam tarzı sürdürmeyi isteyen, birbiriyle, tüm canlılarla ve yerküreyle uyum halinde yaşamaya çalışan, kentli veya kırsal toplum insanlarından oluşması hed eflenecek. Ekoköyler, dayanışma prensibine dayalı sosyal çevreyle sade bir yaşam tarzını birleştirmeye çalışacak.

MESLEK GRUPLARI: Konum itibariyle kent merkezinde kalan meslek gruplarının, şehir dışına ve otoyol kenarına taşınmasıyla imar planları onaylanarak, yol açma çalışmalarına başlandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanayi ve Endüstri Merkezi’nde; ayakkabıcılara 800 bin metrekare, tır, dorse imalatçılarına 390 bin metrekare, fıstıkçılara 395 bin metrekare Gıda toptancılarına (GATEM) 243 bin metrekare ve nakliyatçılara 243 bin metrekarelik alan ayrıldı. 

HER OKULA BİR KÜTÜPHANE: Şehrimizde bulunan 4 üniversitede eğitim-öğretim hayatlarına devam eden öğrencilerin serbest zamanlarını ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmelerini sağlamak, onları sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere yönlendirmek, gençlerin sosyal kişiliklerinin gelişmesine katkıda bulunarak, topluma uyumlu olmalarını sağlamak amacıyla kütüphaneler yapılacak.

BİLGİ EVLERİ: Çocukların kültürel anlamda gelişimini sağlayan, sosyal kazanımlarını, özgüvenlerini yükselten, donanımlarını çoğaltarak hayata daha güçlü başlamalarına olanak sağlamak amacıyla, birçok mahallede bilgi evleri yapılacak. Bilgi evlerinde, kurulan kulüpler aracılığıyla, öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine imkan sağlanarak, sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek.

ANNE ÇOCUK KAMPÜSÜ: Çocukların satranç, dama, matematik, tiyatro, sinema ve gezi gibi birbirinden eğlenceli ve renkli etkinliklere katılabileceği yeni arkadaşlar tanıyacakları, çocukların etkinlikleri yaparken annelerinin ise mefruşat, yemek-pasta, iğne oyası, okuma yazma kurslarına katılabileceği bir kampüs yapılacak.

BİR FİKRİM VAR PROJESİ MERKEZİ: Kentte yaşamını sürdüren halkın, şehir ve ülkeyle ilgili, kendi yetenekleri ve becerileri doğrultusunda edindikleri bilgi, beceri ve kazanımları kullanarak, girişimcilik, yaratıcı zekâ, bilimsel düşünme, rekabet edebilme bilinciyle araştırmaya yönelmesini ve teşvik edilmesi sağlanarak, fikirlerini beyan edecekleri merkez kurulacak.

BİR YILDA SUYA YÜZDE 27 İNDİRİM

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Düzbağ İçme Suyu Projesi kapsamında suda yüzde 12 oranında indirime gitme kararı aldı. Büyükşehir, daha önce 2018 Ocak ayında yüzde 15 oranında düşürdüğü su tarifesini güncelleyerek, bir yılda toplamda yüzde 27 oranında suda indirime gitmiş oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’nin içme suyu alanındaki ikinci en büyük yatırımı olan 1 milyar 250 milyon TL bütçeli Düzbağ İçme suyu Projesi’nin tamamlandığını aktararak, Kahramanmaraş’tan doğan Göksu Çayı’nın suyunu en kısa sürede Gaziantep’e ulaştıracaklarını anlattı.

İLKİ BAŞARDIK

Bir belediye yatırımının devlet yatırımına dönüştürüldüğünü belirten Şahin, “GASKİ’nin bu projesi sayesinde yılda 125 milyonluk elektrik masrafı şehrin cebinde kalacak. Proje ve kaynak üretme kapasitesi olan GASKİ sayesinde hükümetin yatırım programında olmamasına rağmen büyük uğraşlar ve çabaların ardından Melen’den sonra en büyük su yatırımı olan Düzbağ İçmesuyu Projesi’ni, 2 yılda tamamladık. Proje çalışmaları kapsamında bir yılda suda yüzde 27 indirim yapan başka bir şehir yok. Bu iş, yetişmiş beşeri sermaye istiyor. GASKİ’nin bütün teknik ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

LOJİSTİK MERKEZİ

Gaziantep ve bölgesinde, sanayi ve ticaret sektörlerinin her türlü taşıma ve nakliye faaliyetleri bir merkezde toplanacak. Aynı zamanda gümrük hizmetlerinin verilebilmesi amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Ticaret Odası ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle, kent merkezinin kuzeyinde yaklaşık 300 hektar alanda nazım imar planı ve uygulama imar planı onaylandı.

GAZİRAY PARKI

Gaziray projesi içinde yer alan yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki aç-kapa yapısı üzeri kent parkı olarak işlevlendirilecek, proje çalışmalarına başlandı.

13 YÜZME HAVUZU

Gençlerin spora olan duyarlılığını artırarak onları kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için, yaklaşık 2 bin 200 metrekare kapalı alana sahip mahalle tipi yüzme havuzları için uygulama projeleri hazırlandı.

ALLEBEN GENÇLİK VE SPOR VADİSİ

600 dönüm alana sahip olacak Gaziantep Vadi Alleben Parkı; ikinci bir Yüzüncü Yıl Kültür Parkı niteliğini taşıyacak. Alleben Vadi Parkı, dünya standartlarındaki görünümüyle fark oluşturacak. Botanik bahçesi tarzında yapılacak parkın içinde herbaryum, kütüphane, laboratuvar, Ağaç Bilim Müzesi, çocuk köyü gibi farklı alanlar bulunacak.

KARKAMIŞ SULAK ALANI VE EKOPARK

Zeugma ve Karkamış antik kentleri arasında proje alanı içerisinde kalan 8 höyük, 55 kilometrelik kültürel miras rotası içerisinde yer alacak. Toplam 550 hektarlık Karkamış - Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı Ekopark projesiyle sulak alan ekosistemini koruma, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde öneme sahip olan sulak alanı yaşatarak tanıtmaya teşvik etme, kullanıcılara eğitsel ve rekreasyonel deneyimler yaşatacak farklı aktiviteler ve alanlar sunularak sulak alan bilincini artırmak ve geliştirmek amaçlanıyor.

İBRAHİMLİ KENT PARKI

İbrahimli bölgesi Metro Toptancı Market arkasında bulunan 32 bin metrekarelik bir alan Kent Parkı olarak şehre kazandırılacak. 

KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ

Şehitkamil ilçesi Özgürlük mahallesinde bulunan belediyeye ait yaklaşık 40 bin 350 metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek. 50 bin 664 metrekare kapalı alana sahip inşaat alanında kurulacak olan Gaziantep Kültür ve Kongre Merkezi tamamlandığında, uluslararası tüm organizasyon ve etkinliklere hizmet edebilecek, tüm mekanlarda aynı anda 6 bin 200 kişi etkinlik yapabilecek.

BİLİM MERKEZİ

30 bin metrekarelik Bilim Merkezi projesi, Gaziantep Kilis yolu, Burç kavşağında hayat bulacak. Yapı oturum alanın 9 bin 800 metrekare olacağı öngörülerek, geri kalan 20 bin metrekarelik alan ise bilim meydanı, açık otopark, açık sergi alanları, bilim şenlik alanları ve binayı topoğrafya içerisine gömen yeşil alanlardan oluşacak. 15 bin 200 metrekare kapalı alana sahip olacak proje tamamlandığında adeta bilim üssü olacak.

ŞEHİR KÜTÜPHANESİ

Mülkiyeti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne ait Şahinbey İlçesi Kadıdeğirmeni mevkiinde 3 bin 900 metrekare arazi üzerinde, yaklaşık 6 bin metrekare kapalı alana sahip, Şehir Kütüphanesi Avan projesi çalışmalarına başlandı.

ANNE YARISI PROJESİ

Ekonomik gücü yeterli olmayan ailelerin çocuklarının, anne ve babası vefat eden çocukların bakım hizmetlerinden yararlanması, eğitim-öğretime hazırlanması, okul çağına gelmeyen çocukların gündüz kreş hizmetlerinden faydalanması amacıyla merkez yapılacak.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX