0530 708 54 54
0530 708 54 54
11 Ağustos 2018 Cumartesi 00:00:00 - Güncelleme:11 Ağustos 2018 Cumartesi 00:00:00

İhracat şahlanacak

Hazine Bakanı Albayrak, iş dünyası temsilcilerinin katıldığı toplantıda 'Yeni Ekonomi Modeli'ni açıkladı. TL'ye güven ve üretim artacak. Yatırımlar teşvik edilecek, sıkı para politikası sürdürülecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe'de 5 yıllık  'Yeni Ekonomi Modeli'ni açıkladı, “Yeni yapı katılımcı olacak, stratejik akılla gerçekleştirilecek” dedi. Bakan Albayrak, Merkez Bankasıyla ilgili olarak, “Para politikalarının tam bağımsızlığının sağlanması diğer bir prensibimiz. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı çok önemli” diye konuştu. “Vergi sisteminde yeni bir değişim yaşanacağını kaydeden Hazine Bakanı, “Bu yıl minimun 5 milyar TL faiz dışı fazla vereceğiz” ifadelerine yer verdi. 5 yıllık programla üretim ve ihracat artırılacak. İhracat  teşvik edilirken bir yandan da tasarruf uygulanacak.  

TÜRKİYE 16 YILDA ÜST LİGE ÇIKTI 

Türkiye'nin, son 16 yıllık AK Parti iktidarı döneminde ekonomik olarak bir üst lige çıktığını belirten Bakan Albayrak şöyle devam etti: “En etkin politikaların yaşanacağı bir dönem olacak. Her bir adımı ince ince döşeyerek aksiyon alacağız, bu görüşmeler ve istişareler, Türkiye'nin bu yolculuğunda önemli bir adım olacak. Orta Vadeli Program eylülde açıklanacak. Yeni dönemde kararlı bir yaklaşım sergileyeceğiz. Yeni model olarak ortaya çıkacak olan bu bakanlığın koordinasyonunda önemli bir yeni dönem başlayacak. Dizayn ettiğimiz sistem sürdürülebilir olacak. Güçlü temelleri olacak. Esen rüzgarlara karşı ne kadar az sallanırsanız o kadar güçlü olursunuz.” 

TÜRK LİRASINA GÜVEN ARTACAK 

Albayrak, ekonominin güçlü temeller üzerinde inşaa edileceğini, spekülasyonların ekonomiyi etkilemesine izin vermeyeceklerini belirttiği açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Gerçekçi politikaların seçilmesi öncelikli olacak. Olması gereken politikalar üzerinde bu sürecin temelinden bahsedeceğiz. Sizin bu iletişim ve uzlaşmacı politikaların seçilmesiyle ilgili adımları attığınızda spekülasyonların ekonomimize etkisini göreceğiz. Çok daha etkin bir süreç ortaya koyacağız. Türk liramızın güveninin artırılması. Etkileri güçlü ve etkin bir şekilde yöneteceğiz.” 

SIKI PARA POLİTİKASI

Hazine Bakanı Albayrak, önümüzdeki süreçte sıkı para ve mali politika uygulamasına devam edeceklerini belirterek, “15 senede ciddi bir bütçe performansı ortaya koyan Türkiye, 16. yılında daha somut bir mali plan dairesinde çok daha güçlü bir disipline kavuşacak. Büyüyen ekonominin üreten ekonomi olmasıyla bu süreci devam ettirecek. Sıkı para ve mali politikalardan bahsediyoruz. Bu resim içerisinde sıkı para ve mali politika sürecini ortaya koyacağız. Bunlar koordineli olmadığında neler yaşandığını gördük” dedi.

VERGİ SİSTEMİNDE DÖNÜŞÜM 

Bakan Albayrak, daha adaletli bir paylaşım sağlayacaklarını belirterek önümüzdeki süreçte daha adil bir vergi sisteminin ortaya çıkacağını belirtti. 

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, “Vergi sistemi noktasında bu kısım çok önemli. Yeni bir dönüşüm süreci başlayacak. Bu değişim çok daha etkin bir şekilde ortaya koyulacak. Vergi sistemiyle ilgili ciddi dönüşüm süreci olacak. İstediğimiz Türkiye'nin mevsimsel değil, istikrarlı bir şekilde sağlanan bu büyümeyi toplumsal açıdan çok daha önemli faza taşıyacağız. 2002'den bu yana ekonomik refahı üst düzeye taşıdık. Ama bir üste daha taşımalıyız. Daha adaletli bir paylaşım sağlamalıyız. Daha adil bir vergi sistemi ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı. Albayrak açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sonrasında 3. faz dediğimiz kısma başlayacağız. Bazı dönemlerde yakalanan büyüme rakamları değil. Sağlam temellere oturmuş bir durum. Milletimiz vatandaşımız açısından önemli bir faza taşıyacağız. Daha adil bir vergi sistemi oluşturulacak. Dolaylı ve dolaysız vergi... Tüm bu çerçevede bir sonraki aşama kayıt dışı... Performansa dayalı ekiplerle yoğun bir çalışma yapacağız. Türkiye bambaşka bir noktaya gelecek. 

YENİ BİR BAŞARI HİKAYESİ 

Üçünü tamamladıktan sonra yeni bir başarı hikayesi, destek mekanizmasıyla bu nitelikli insan gücü ve güçlü toplum politikasıyla taçlandıracağız. Ciddi bir disiplinle hayata geçirilecek. Üreten ekonominin her alanına katkı sağlayan STK'larla, stratejik adımlarla bu hedefi daha üst noktaya taşıyacağız.” 

YAPISAL REFORMLARA ÖNCELİK VERİLECEK 

Hazine Bakanı Albayrak, 5 yılı kapsayan yeni mali yaklaşımı şu başlıklar altında özetledi: 

-Piyasayla iletişim ve güvenin sağlanması 

-Piyasa ve teoriyle uzlaşmacı ve gerçekçi politikaların seçilmesi ve uygulanması  

-Para politikalarının tam bağımsızlığının sağlanması  

-Bütçe dengesinin tekrardan sağlanması ve kalitesinin artırılması 

-Sıkı para ve mali politikası  

-Yapısal reformların önceliklendirilmesi 

PİYASALARA DENGE

Bakan Albayrak 2018-2019 yıllarını kapsayan ekonomik dengelenme planını 3 ana başlıkta açıkladı: 

-Enflasyonla güçlü mücadele 

-Mali disiplin 

-Cari açığın düşürülmesi 

-Güven ortamının iyileştirilmesi 

-Verimlilik ve tasarruf artışı 

-Sermaye piyasalarında derinleşme 

-Kamu borçlanmalarında kaynak çeşitliliği  

İSTİKRARLI VE SAĞLIKLI BÜYÜME 

-Stratejik büyüme alanlarının tespiti 

-Katma değer stratejisi 

-Teknolojik ürün üretimi 

-İhracata ve cari açığı düşürmeye odaklanma 

-Vergi sisteminde sadeleştirme 

-Üreten Türkiye modeli 

-Daha adaletli paylaşım 

YATIRIM VE HARCAMALAR

Yatırımlar teknolojik ürün ve üretimini önceleyecek mi?  

İhracatı artırıyor mu? 

Cari açığın düşmesine katkısı var mı? 

-Üst finansal regülasyon otoritesi getirilecek 

-Emlak Bankası uzmanlık alanında daha da büyüyecek 

-Hedef Hazine borçlanmasını yıl sonunda yüzde 100 seviyesine düşürmek 

-Güçlü iletişimle TL'ye güven artırılacak 

NİTELİKLİ İNSAN GÜÇLÜ TOPLUM 

Bakan Albayrak, “Güçlü temellerle yola çıktığımız bu süreçle 2018-2019 döneminde 1. fazı bitirip sürdürülebilir 2. faza geçecek, 2020 ve 2021 yılında bitirerek, 3. faza ulaşacağız. Gerçek manasıyla başarıya ulaşması ve sürdürülebilir ekonomi için 'artı bir' dediğimiz nitelikli insan gücü ve güçlü toplam fazını ortaya koyacağız” dedi. 

ENFLASYONLA MÜCADELE 

Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha adaletli paylaşım dönemi hedefleniyor. Çok daha sıkı bir Maliye Bakanlığı göreceğiz. Yeni dönem sağlıklı büyümenin elzem olduğu bir süreç. Bu dönemdeki OVP, 61'i çizip 62 yazalım olmayacak. Hem enflasyonla mücadele hem de sağlıklı büyüme. Büyümenin 2 tane p'si var diyorlar. Bir nüfus, 2 büyüme. Eşgüdüm içinde yürüteceğimiz tüm bu yaklaşım sürecini stratejik büyüme alanlarını tespit ederek ortaya koyacağız.” 

 

 

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX