0530 708 54 54
0530 708 54 54
26 Mayıs 2018 Cumartesi 12:59:00 - Güncelleme:26 Mayıs 2018 Cumartesi 13:05:00

İlk F-35'ler Türkiye'ye teslim edilecek!

ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’ye F-35 sevkinin iptalini öngören tasarısı Rusya'da da tartışılmaya başlandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'de dün akşam yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye ile yapmış olduğu F-35 satışı anlaşmasına engel koyma çabalarını eleştirmişti.

ABD Temsilciler Meclisi, Pentagon bütçesine ilişkin yasa tasarısını kabul etti. Tasarıda Pentagon’dan Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini satın alma süreci ve bunun ABD-Türkiye ikili ilişkilerine potansiyel etkileri hakkında bir raporun hazırlanması ve bu rapor hazırlanana kadar F-35 savaş uçaklarının satışının askıya alınması öngörülüyor.

"İLİŞKİLERE VERİLEN ZARAR DAHA DA BÜYÜYEBİLİR"

ABD Temsilciler Meclisinin bu kararı Rus medyasında da önemli bir yer tuttu. Rusya'nın önde gelen televizyonlarından olan Russia Today (RT) bu konuyu değerlendirmeye aldı. RT'de tasarıyı değerlendiren askeri uzmanlar, Türkiye’ye F-35 sevkinin iptalinin bu ülkenin NATO ile ilişkilerini zorlaştıracağını söylerek, "İlişkilere verilen zarar ani hareketlerle daha da büyüyebilir" denildi.

Türkiye'nin anlaşmadaki payı ve konumunun önemini vurgulanırken, F-35 anlaşmasının Avrupa'daki en önemli ayağının Türkiye olduğunu belirtildi. Askeri uzmanlar, "Yine de konumun, en azından mevcut aşamada çok daha titiz olacağını düşünüyorum, çünkü 100 uçak oldukça ciddi bir anlaşma. İkincisi, Türkiye baştan beri bu programın partneri. Üçüncüsü, tahmin edildiği gibi Türkiye, Avrupa arenasında F-35’lere sağlanacak servis için teknik hub konumunda. Üstelik uçak için bileşenlerin üretiminde yer alıyor" ifadeleri kullanıldı.

PUTİN'DEN ABD'YE "TÜRKİYE" ELEŞTİRİSİ

Rusya ve Türkiye’ye yönelik bazı dönemlerde kullanılan baskı enstrümanlarını ve ABD'nin, Türkiye ile yapmış olduğu F-35 satışı anlaşmasına engel koyma çabalarını eleştiren Putin, "Baskı enstrümanları, giderek daha fazla ülkeyi kapsıyor. Şimdi ise bizim S-400sistemlerimizin alımıyla ilgili. Aslında oldukça garip, Türkiye, bir NATO üyesi olarak S-400 hava savunma sistemleriyle en gelişmiş ve abartmadan söylüyorum sınıfında dünyanın en iyisi olan bir sistemi almaya karar verdi. Ne olmuş yani? Bu bir suç mu?" ifadelerini kullanmıştı.

İLK TESLİMAT SORUNSUZ OLACAK

Türkiye’ye silah teslimatını 60 gün donduracak 2019 Savunma Bütçesi yasa maddesi ABD Temsilciler Meclisi genel kurulundan geçti. Aynı yasanın F-35 teslimatını donduran versiyonu Senato’da komiteden geçti. O da Senato genel kuruldan bu şekilde geçebilir.

Yasanın iki farklı versiyonu da genel kurullardan geçtikten sonra, Senato ve Temsilciler Meclisi konferansına getirilecek. Orada son değişiklikler yapıldıktan sonra, tekrar Senato ve Temsilciler Meclisi genel kuruluna sunulacak.

Tüm bu gelişmeler sonrasında ABD yasa çıkarıp teslimatı durdurma kararı alsa bile, 9 ülkenin ortak üretimi olan ilk F-35'ler 21 Haziran'da Türkiye'ye sorunsuz olarak verilmiş olacak. Zira bu aşamaların hepsinin yazın ardından gerçekleşmesi bekleniyor.

Askeri uzmanlar, ABD'nin F-35 üzerinden Türkiye'ye tehdit etmesinin arkasında Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 savunma sistemleriyle alakalı olduğunu düşünüyor.

"ABD, NATO'DAKİ DOMİNANTLIĞINI KAYBEDİYOR"

Washington’un Türkiye ve diğer ülkelere karşı akılsızca politikasını sürdürdüğünü söyleyen diğer askeri uzmanda, RT’ye açıklamasında, "ABD, Türkiye’nin onların güvenli müttefiki olmaktan çıktığını anlamaya başlıyor. ABD her zaman NATO içinde dominant pozisyonundaydı. İttifak içine Rus silahların girişi ABD’nin NATO’daki dominantlığının sona erebileceği anlamına geliyor" dedi.

ABD, AGRESİF DIŞ POLİTİKA SERGİLİYOR

Özellikle Donald Trump'ın ABD Başkanı olmasından sonra dış politikada agresif bir tutum sergileyen ABD sadece dünya da değil kendi ülkesinde de eleştirilmişti.

Sert söylemleriyle ön plana çıkan ABD Başkanı Trump, şu ana kadar çok tartışılacak birçok karar imza attı. Trump ve ekibi, Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) anlaşması, Paris İklim anlaşması ve İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilme kararı almıştı. Trump başkanlığındaki ABD yönetiminin, uluslararası anlaşmalardan çekilmesi tüm dünyada sert tepkiyle karşılanmış ve eleştirilmişti.

Donald Trump ayrıca, UNESCO'dan çekilmiş, çelik ve alüminyüma ek vergi getirmiş, Çin'i 2018 Pasifik Kıyısı Deniz Tatbikatı'na (RİMPAC) çağırmamış, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile zirvesini iptal etmiş, ABD büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyarak skandal bir karar imza atmıştı.

(Haber7)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX