0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Mart 2019 Cumartesi 08:00:00 - Güncelleme:16 Mart 2019 Cumartesi 08:29:00

Mesele İstanbul

Avrupa Birliği’nden ve Netanyahu ailesinden gelen ‘İstanbul’ tehditlerine Yeni Zelanda’dan bir yenisi eklendi. İki camiye silahlı saldırı düzenleyip 49 Müslüman’ı acımasızca katleden teröristler, Ayasofya’yı geri alıp tüm minareleri yıkacakları mesajını verdi.

Batı ülkelerinde siyaset ve medyanın körüklediği İslamofobi ve ırkçılık, dünyanın diğer ucunda korkunç bir katliama neden oldu. Yeni Zelanda’nın Christchurch (Mesih Kilisesi) kentinde, dün iki ayrı camiye cuma namazı sırasında eşzamanlı saldırılar düzenlendi. Otomatik silahlarla, Al Noor ve Linwood İslam Merkezi camilerini basan ırkçı teröristler, onlarca Müslüman’a ibadet sırasında kurşun yağdırdı. Saldırıda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 49 kişi yaşamını yitirdi, 20’si ağır 48 kişi yaralandı. Alçak saldırı tüm dünyada büyük bir şok ve öfkeye neden oldu. 

CANLI YAYINDA KATLİAM 

Teröristlerden Avustralya kökenli Brenton Tarrant (28), katliamı Facebook’tan canlı yayınladı. Görüntülerde askeri kamuflaj giymiş olan Tarrant’ın, 400 kişinin bulunduğu Al Noor Camii’ne girerken etrafa ateş açmaya başladığı ve hareket eden her şeyi hedef aldığı görüldü. Tarrant saldırı sırasında, sık sık otomobiline giderek silah ve şarjör değiştirdi. Vahşi saldırı yaklaşık 20 dakika sürdü. Polis gelmeden kaçan teröristin katliama giderken aracında ırkçı müzikler dinlemesi dikkati çekti. 

HAKARETLER YAĞDIRDI 

Al Noor’daki saldırıdan 10 dakika sonra kentteki Linwood İslam Merkezi Camii’ne de saldırı düzenlendi. Linwood’da hayatta kalanlar, silahlı kişinin camiye başında siyah bir motosiklet kaskıyla geldiğini söyledi. Görgü tanıkları saldırganın, 100 kadar kişinin namaz kıldığı camide insanların üzerine ateş açtığını ve bu sırada Müslümanlara hakaretler yağdırdığını kaydetti. Saldırılar sonrası ülkedeki güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Operasyon başlatan güvenlik güçleri biri kadın 4 zanlıyı yakaladı.   

‘CAMİ VE MİNARELERİ YIKARIZ’ 

Saldırıyı 2 yıl önce planlayan ırkçı terörist Brenton Tarrant’ın, katliam öncesinde sosyal medya hesabından 74 sayfalık sapkın bir bildiri yayınladığı ortaya çıktı. Bildiride, Müslümanlara yönelik ‘Küresel Haçlı Seferi’ çağrısı yapan terörist hedef tahtasına ise Türkiye’yi ve Başkan Erdoğan’ı yerleştirdi. Bildirinin “Türklere” başlığının yer aldığı bölümde “Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz’ın Doğu yakasında. Ama Boğaz’ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa’ya gelirseniz, sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis’e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hıristiyan şehri olacak” ifadeleri bulunuyor. AP’nin Türkiye için yayınladığı AB üyelik raporunda da, şu anda müze olarak kullanılan Ayasofya’nın camiye dönüştürülmemesi istenmişti. 

ERDOĞAN’A SUİKAST ÇAĞRISI 

Müslümanları vahşice katleden Tarrant sapkın bildirisinde, dünya liderlerine de suikast çağrısı yaptı. Irkçı terörist, Avrupa’yı göçmenlere açtığı için, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’nın içerisinde yer aldığı için en ciddi tehdidi oluşturduğunu ileri sürdüğü Türkiye’nin Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan’a suikastlar düzenlenmesi gerektiğini söyledi. 

TRUMP HAYRANI ÇIKTI 

Tarrant bildirisinde, 2011 yılında Norveç’te 77 kişiyi öldüren ırkçı Anders Breivik’ten ilham aldığını belirtti. Beyaz kimliğini öne çıkardığı için ABD Başkanı Trump’ı desteklediğini kaydeden Tarrant, Brexit gibi adımları doğru bulduğunu yazdı. Katliamcı terörist, uzun yıllar sonra kendisine Nelson Mandela gibi Nobel Barış Ödülü verileceğine de inandığını belirtti. Uzmanlar, camideki katliamı video oyunu gibi canlı yayınlayan ırkçı katilin, Hıristiyan gençlere ‘siz de yapabilirsiniz’ mesajı vermeyi amaçladığını kaydetti. 

Saldırıdan kurtulanlar büyük şok yaşadı.

TÜRK DÜŞMANI ŞARKIYLA YOLCULUK

Katliamı gerçekleştiren teröristlerden Brenton Tarrant’ın azılı bir Türk düşmanı olduğu ortaya çıktı. Paylaştığı görüntülerde, aracıyla Al Noor Camii’ne doğru ilerleyen saldırganın, bir yandan da Sırp ırkçılarına ait olan “Serbia Strong” (Güçlü Sırbistan) isimli Türk düşmanı şarkıyı dinlediği görülüyor. Bosna Savaşı yıllarında Müslümanlara soykırım uygulayan Sırp milliyetçileri tarafından yazılan şarkıda; “Sırp toprakları baştan başa saldırı altında! Karadzic Sırplarına liderlik et. Herkes görsün kimseden korkmaz onlar. Asiler ve Türkler bakın, Krayina’dan Sırplar geliyor” sözleri yer alıyor.   

IRKÇI TERÖRİSTİN YAKALANMA ANI

Teröristlerden Brenton Tarrant, saldırı görüntülerini internetten canlı yayınladı. Twitter ve Facebook, Tarrant’ın canlı yayın yaptığı ve paylaşımlarda bulunduğu hesaplarını askıya aldı. 

HEDEFİNDE BAŞKA CAMİLER VARMIŞ

Al Noor Camii’ne düzenlediği saldırıdan hemen sonra sosyal medyadan canlı yayına devam eden ırkçı terörist Brenton Tarrant, saldırıyı aslında kentin 30 kilometre güneybatısında bulunan bir kasabadaki camiye yapmayı planladığını söylüyor. Fakat Al Noor ve Linwood İslam Merkezi camilerinin kiliseden dönüştürüldüğünü fark edince ‘bunun bir saygısızlık olduğunu düşündüğü’ için saldırıları buraya yaptığını belirtiyor. Bu arada Yeni Zelanda Emniyet Genel Müdürü Mike Bush yaptığı açıklamada, saldırıların ardından düzenlenen operasyonlarda, kentteki başka camilerin çevresinde bomba yüklü araçlar tespit ettiklerini duyurdu. Bush araçlardaki patlayıcıların etkisiz hale getirildiğini söyledi. 

3 TÜRK YARALI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de düzenlenen AB-Türkiye Ortaklık Konseyi’nde Yeni Zelanda’daki korkunç saldırıya dair açıklamalarla bulundu. Çavuşoğlu, “Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuya adlı iki vatandaşımızın yaralandığını üzüntüyle öğrendik. Hayati tehlikeleri yok. Bölgede yaşayan üçüncü vatandaşımızla ilgili de büyükelçiliğimiz ve arkadaşlarımız bilgi almaya çalışıyor” dedi. Türklerden Mustafa Boztaş yaşadıklarını, “Ölü taklidi yaptık, farkedince geri gelip bize de sıktı” sözleriyle anlattı. 

PKK dostu Hollandalı Parlamenter Kati Piri tarafından yazılan ve Türkiye’ye yönelik çok sayıda tehdidin bulunduğu rapor AP’de yapılan oylamada kabul edilmişti. 

AB de aynı tehditleri savurdu

Yeni Zelanda’daki teröristlerin Erdoğan düşmanlığı  ve ‘İstanbul’u Hıristiyan şehri yapacağız’ söylemi,  AB’nin başkenti Brüksel’den yapılan tehdidin devamı niteliğinde. Geçtiğimiz günlerde Türkiye düşmanı, PKK dostu Hollandalı Parlamenter Kati Piri tarafından yazılan skandal rapor, Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamada kabul edilmişti. Türkiye’nin bağımsızlığına saldıran raporda, PKK ve FETÖ’ye sahip çıkılırken Türkiye’nin enerji politikalarından duyulan rahatsızlık dile getirildi. Rapordaki en dikkat çekici kısım ise “Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine karşıyız” cümlesi oldu. 

   

ESİN KAYNAĞI NETANYAHU

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun oğlu Yair Netanyahu, Türk milletini ve Başkan Erdoğan’ı hedef alan skandal bir açıklama yaptı. Benjamin Netanyahu’nun geçtiğimiz günlerde sarf ettiği “İsrail sadece Yahudilerin ulus devletidir” sözü kriz çıkarmış, Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada İsrail Başbakanı kınanmıştı. Netanyahu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Başkan Erdoğan’ı hedef alan küstah ifadeler kullanmıştı. Babasının sözlerini alıntılayan Yair Netanyahu ise Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada “Ona, İstanbul’un adının Konstantinopol olduğunu ve Türk işgalinden önceki bin yıl boyunca Bizans İmparatorluğu’nun ve Ortodoksların başkenti olduğunu hatırlatırım. Türkler, Yunanlara, Süryanilere ve Ermenilere soykırım yapmış, Anadolu’daki tüm Hıristiyanlara etnik temizlik uygulamıştır” dedi. Yeni Zelanda’daki katliamcı Brenton Tarrant’ın sapkın bildirisindeki sözlerin,in Yair Netanyahu’nun sadece birkaç gün önce kullandığı ifadelerle aynı olması dikkat çekti. 

Kriket takımı kıl payı kurtuldu 

Yeni Zelanda’yla hazırlık maçı yapmak için kentte bulunan Bangladeş kriket takımı sporcuları, Al Noor Camii’ne düzenlenen saldırıdan son anda kurtuldu. Takımın kondisyon antrenörü Mario Vallavarayen “Otobüstelerdi ve saldırı başladığında araç yanaşmaya çalışıyordu. Sarsılmış haldeler ama iyiler” dedi. Saldırının ardından hazırlık maçı ertelendi. 

17 saat önce itiraf

Avustralyalı terörist Brenton Tarrant­, Al Noor Camii’ne saldırıyı gerçekleştirmeden 17 saat önce, yıllardır paylaşım yaptığı bir foruma, hem katliam yapacağını hem de bunu canlı olarak yayınlayacağını yazdı. Yeni Zelanda istihbaratı ve güvenlik güçleri, bu açık itirafa rağmen gerekli tedbirleri almadı ve iki camiye düzenlenen vahşi saldırılar 49 masumun canına mal oldu.    

SİLAHIN ÜZERİNDEKİ YAZILARIN ŞİFRELERİ

1. ANTON LUNDIN PETTERSSON: 2015 yılının ekim ayında İsveç’te kılıçla okul basan Anton Lundin-Pettersson, göçmen bir öğretmen ve bir öğrenciyi kılıçla katletti. 

2. ALEXANDRE BISSONNETTE: Ocak 2017’de, Kanada’da Quebec İslami Kültür Merkezi’ne basan Alexandre Bissonnette, cami cemaatini silahla taradı. Altı kişi hayatını kaybetti. 

3. ANTONIO BRAGADIN: Kıbrıs’ta Osmanlı ve Venedik arasında yaşanan savaşın ardından, yapılan anlaşmayı ihlal eden komutan Antonio Bragadin, 1571 yılında Magosa’da Türk esirleri şehit etti. 

4. SKANDERBERG: 1405-1468 tarihleri arasında Arnavutluk’un Kruja bölgesinde yaşayan Skanderberg, Osmanlı ordusunda yer almış devşirme bir komutanken ayaklandı. İskender Bey olarak da biliniyor.

5. İKİNCİ VİYANA KUŞATMASI: Osmanlı Devleti, Viyana’yı 1683 yılında ikinci kez kuşattı. Osmanlı ve Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılan savaşların en uzun süreni bu kuşatma başarısızlıkla sonuçlandı. 

6. MİLOŞ OBİLİÇ: 1389 yılında yapılan I. Kosova Savaşı’nda zafer alanını gezen Osmanlı Padişahı Sultan I. Murad, yaralı olan Sırp Miloş Obiliç sırtından hançerleyerek şehit etti. 

Hıristiyan bir ülkede yaşanan terör saldırısının ardından hedef şaşırtan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İslam dünyasının da ‘neden benim ülkemde terör var’ diye düşünmesi gerekiyor”  ifadelerini kullandı. 

KILIÇDAROĞLU’NDAN SKANDAL AÇIKLAMA 

SALDIRININ SORUMLUSU İSLAM DÜNYASIYMIŞ 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Yeni Zelanda’da camilere yönelik yapılan saldırıyı Müslümanları sorumlu tuttu. İslam dünyasını hedef alan Kılıçdaroğlu, Müslümanların kendisini sorgulamasını istedi. 

31 Mart Yerel Yönetim seçimleri öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Yalova’daydı. Kılıçdaroğlu, Yeni Zelanda’da bulunan Christchurch ilçesindeki Al Noor Camii’ne cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin skandal açıklamalarda bulundu. 

ALGI OPERASYONU YAPTI 

Terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı Halkların Demokratik Partisi’yle (HDP) ittifak kuran Kılıçdaroğlu, 49 Müslümanın canice katledilmesine ilişkin, İslam dünyasını hedef aldı. Saldırıyı lanetleyen genel başkan, “IŞİD, El-Kaide dediğimiz terör örgütleri, kendi Müslümanlık anlayışlarını zorla dayatmaya çalışıyorlar. Eğer onların dediklerini yapmazsanız; katliniz vacip oluyor. Tabii dönüp İslam coğrafyasına da bakmamız gerekiyor. İslamiyet üzerinden insanların birbirlerini nasıl katlettiğini görüyoruz” diyerek algı operasyonu yaptı. 

AKIL ALMAZ GEREKÇELER 

Terör saldırısını çarpıtan CHP lideri Kılıçdaroğlu, saldırının gerekçesi olarak, “İslam dünyasında yaşanan dram, İslam dünyasından kaynaklanan terör, bütün dünyada farklı yorumlara yol açtı” ifadelerini kullandı. Bununla da yetinmeyen Kılıçdaroğlu, “İslam dünyasının da ‘neden benim ülkemde terör var’ diye düşünmesi gerekiyor” dedi.  Kılıçdaroğlu’nun tüm dünyanın tepki gösterdiği bir olay karşısında bile mağdur ve hedef olan Müslümanları eleştirmesi bu kadarı da olmaz dedirtti.

MÜSLÜMANLARA NEFRET KUSTULAR 

Yeni Zelanda’da yaşanan katliama dünyanın her yerinden tepki yağarken Eksi Sözlük’teki İslam düşmanları, nefret dolu yorumlarda bulundu. 

Yeni Zelanda’daki katliama Türkiye başta olmak üzere dünyadan tepki yağdı. Türkiye’deki bazı İslam düşmanları, kanlı saldırının ardından Müslümanlara nefret kustu. 

AŞAĞILAYICI KIYASLAMA 

Ekşi Sözlük’te ‘mukemmeligindayanilmazhafifligi’ kullanıcı adıyla yazan bir kişi, saldırıyla ilgili açılan konu başlığına saldırı anının videosuna atıfta bulunarak, “Videoyu izlerken keşke Türkiye’ye gelip bu cuma günü camileri temizleseydi diye iç geçirdim” yorumunda bulundu. Diğer bir kullanıcı ise “Müslüman ülkelerde her ay kiliselere düzenleniyor bu tür saldırılar. Ayrıca ölen Müslümanlar adına mutlu olmalısınız cennete gidecekler” diyerek kin kustu. 

BÜYÜK TEPKİ TOPLADI 

Buna benzer sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunan İslam düşmanlarının mesajları, büyük tepki topladı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX