0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Ocak 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:23 Ocak 2019 Çarşamba 08:00:00

Moskova'da kritik Suriye zirvesi

Başkan Erdoğan, bugün Rusya Devlet Başkanı Putin'le ABD'nin çekilme kararından sonra Suriye'de atılacak adımları görüşecek. İki lider ekonomik ilişkileri de değerlendirecek. 

Başkan Erdoğan'la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2019'daki ilk görüşmesini bugün gerçekleştirecek. Rusya'nın başkenti Moskova'ya yapacağı günübirlik çalışma ziyaretinin ana gündem maddesini Suriye'deki gelişmeler oluşturacak. Program çerçevesinde, iki ülkenin ilgili bakan ve yetkililerinin katılımıyla heyetlerarası görüşmenin de yapılması planlanıyor. Başkan Erdoğan, geçen hafta Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Kommersant için “Türkiye-Rusya işbirliği, Suriye krizinin çözümü için kritik önemde” başlıklı bir makale kaleme almıştı. 

'MÜSAADE İSTEYECEK DEĞİLİZ' 

Erdoğan makalesinde, “Terörle mücadele etmek için kimsenin müsaadesini isteyecek değiliz. Koşullar olgunlaştığında Suriye topraklarından ülkemizi tehdit eden teröristleri hedef alma hakkımızı saklı tutuyoruz” ifadesini kullanmış, Türkiye'nin Suriye Kürtleriyle veya Suriye sınırları içerisinde yaşayan hiçbir kesimle sorunu olmadığını vurgulamıştı. Türkiye'nin sınırında yaşanan istikrarsızlığın ortadan kaldırılmasının ancak dost ve müttefiklerle işbirliği ve eşgüdüm içerisinde olmakla mümkün  olacağını belirten Erdoğan, ABD'nin Suriye'den çekilmesinin doğru yönde atılmış bir adım olduğunu, Suriye'de yaşanan krizin ancak Suriye'nin yaralarının iyileşmesinden fayda, derinleşmesinden ise zarar görecek ülkeler tarafından çözülebileceğine dikkati çekmişti. 

FIRAT'IN DOĞUSUNA HAREKAT 

Ziyaret öncesi değerlendirmede bulunan uluslararası ilişkiler uzmanları, Moskova’nın Fırat'ın doğusuna operasyon konusunda Türkiye’nin çıkarlarına Afrin ve İdlib’de olduğu gibi anlayışlı yaklaşacağı görüşünde birleşti. Çünkü, Ankara'yla karşı karşıya gelmenin Suriye’de barışı daha da erteleyebileceği gibi Rusya’nın Batı ile sorun yaşadığı bir dönemde Türkiye gibi önemli müttefikini kaybetmesine de yol açabileceği kaydedildi.  

ÜÇLÜ ZİRVEDE BULUŞACAKLAR 

2018 yılında 7'si baş başa. 18'i telefonla olmak üzere 25 kez görüşen Başkan Erdoğan ve Putin'in görüşme trafiği, bugün Moskova'da gerçekleşecek buluşmadan sonra da devam edecek. Erdoğan, Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla Türkiye, Rusya ve İran arasındaki Üçlü Zirve'nin önümüzdeki aylarda yapılması planlanıyor. 

ÇANKAYA'DA KURUL TOPLANTISI 

Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları'nın başkanvekillerini kabul etti. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX