0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Temmuz 2018 Perşembe 13:17:00 - Güncelleme:12 Temmuz 2018 Perşembe 16:35:00

TBMM 27'inci Başkanı'nı seçiyor - Meclis canlı izle, kim seçildi kim kaç oy aldı - İşte tüm detaylar

TBMM Genel Kurulu saat 14.00'te toplandı ve parlamentonun 27. Başkanlık seçimine başlandı. 2. tur oylama da sona erdi. AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım ikinci turda 336 oy aldı.

TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı seçiminde ilk tur oylama  başladı. Seçimlerde AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP İstanbul  Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İYİ Parti  İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ve Saadet Partisi İstanbul Milletvekili  Cihangir İslam yarışıyor.

MHP meclis başkanlığı için aday göstermedi ve AK Parti adayını destekleyeceğini duyurdu.

1. Tur oylamada toplam 581 oy kullanıldı.

AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım 331 oy aldı.  

CHP'nin adayı Erdoğan Toprak 134 oy aldı.

2. Tur oylamada

AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım 336 oy aldı

CHP'nin adayı Erdoğan Toprak 131 oy aldı.

Meclis Başkanı seçiminde adaylar şunlar:
 
AK Parti adayı İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, CHP adayı İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, HDP adayı Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş , İYİ Parti adayı İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu.
 
TBMM İçtüzüğüne göre, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştiriliyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor.
 
Meclis Başkanı seçimi kaç oy gerekiyor?
 
TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada seçilebilmek içi üye tamsayısının üçte ikisi kadar yani 400 oy almak gerekiyor. İki turda bu oy alınamadığı taktirde üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu kadar yani 301 oy yeterli oluyor.
 
Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan milletvekili Başkan seçilecek.


İKTİDAR'IN ADAYI YILDIRIM

AK Parti ve MHP, Eski Başbakan Binali Yıldırım'ı aday göstermişti.

CHP, İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak'ı, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş'ı, İYİ Parti ise İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu'nu aday gösterdi.

İlk tur oylamanın 2 saat sürmesi bekleniyor. 600 vekilin olduğu TBMM'de seçim gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisi (400 oy) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) aranacak.

301 OY GEREKLİ

TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisi (400 oy) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan milletvekili Başkan seçilecek.

KOMİSYONLARIN BAŞKANLARI SEÇİLECEK

Beş siyasi parti grubu, gruplarına düşen sayıya göre, milletvekillerinin isimlerini TBMM Başkanlığına bildirecek.

TBMM Genel Kurulu 16 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00'te toplanacak. Bu birleşimde, TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının üye isimleri okunarak, milletvekillerinin oyuna sunulacak.

Daha sonra en yaşlı üye başkanlığında toplanacak komisyonlarda; Başkan, Başkanvekili, Katip Üye ve Sözcüden oluşan Başkanlık Divanı seçimi yapılacak.

AA

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX