0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Ekim 2017 Salı 09:03:00 - Güncelleme:17 Ekim 2017 Salı 09:05:00

Türkiye Ovaköy Sınır Kapısı’nı hayata geçirecek

Kuzey Irak’a sınır kapılarını kapatıp, Habur Sınır Kapısı’nın Bağdat yönetimine devir sürecini başlatan Türkiye, Barzani’yi kangren edecek Ovaköy Sınır Kapısı’nı da hızlıca hayata geçirecek.

Türkiye’nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesud Barzani’nin korsan referandum kararının ardından yaptırım seçenekleri gündeme gelmeye başladı. Habur'un karşısındaki Halil İbrahim Sınır Kapısı'nın devralınması için Bağdat'la süreci başlatan Türkiye, Ovaköy Sınır Kapısı'nı da açarak Barzani yönetimini devre dışı bırakacak. Barzani Yönetimi, Irak Merkezi hükümetinin başta sınır kapılarının devri ve Kerkük’ün boşaltılması olmak üzere tüm çağrılarına kulak tıkayınca Irak ordusu ile Peşmerge arasında çatışmalar başladı. Barzani’nin PKK’lı teröristleri de soktuğu Kerkük’te devam eden çatışmalar sonucu Barzani’nin Kerkük’ten tamamen çıkarılması hedefleniyor. Bu gelişmeler karşısında Türkiye de Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olunduğu mesajını verdi.

İKMAL HATTI DURDURULACAK

Son gelişmeler karşısında Türkiye’nin masadaki yaptırımları bir an önce devreye sokmasının önemine işaret ediliyor. Türkiye’nin Habur’u Barzani yönetimine kapatması halinde IKBY’ye ikmal hattı tamamen duracak. Barzani’ye, devleti ayakta tutacak bütün ticaretin durdurulması, Habur’dan sevkiyatların sadece insani yardım ve Irak’taki Türk askerinin ihtiyaç duyduğu malzemelerinin sevkiyatıyla sınırlı tutulması gerektiği belirtiliyor.

İLK ADIM GÜMRÜK MEMURLARI

Bu doğrultuda da Habur sınır kapısının idaresini Barzani yönetiminden devralmak üzere bekleyen Merkezi Yönetimin görevlendirdiği 40 gümrük memurunun Türkiye’nin yardımıyla ve gerektiğinde askeri müdahaleyle Halil İbrahim Kapısına yerleştirilmesinin ilk adım olarak atılması gerekliliğine işaret ediliyor.

BARZANİ KÖŞEYE SIKIŞACAK

Habur’a yönelik bu yaptırımın ardından Bağdat ile ticaretin hızla tesisi için de Ovaköy Sınır Kapısının açılması ve bu kapıdan ticaretin başlatılması bekleniyor. Ovaköy kapısının hem Barzani’yi köşeye sıkıştıracağı hem de bölgenin toprak bütünlüğünü bozmayı amaçlayan planları bozacak bir alternatif olarak büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Askeri kaynaklar, bölgenin sonucu öngörülemeyen yeni bir çatışma ortamına evrilmemesi için yaptırımların önemine dikkat çekiyor.

Yeni Şafak

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX