0530 708 54 54
0530 708 54 54
12 Nisan 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:12 Nisan 2019 Cuma 08:00:00

Genç girişimciye 75 bin TL

Hükümet, iş kuran gençlere çifte fırsat sunuyor. 29 yaşından büyük olmamak şartıyla, kendi işyerini açanlara 75 bin lira teşvik veriliyor. Genç patronların sigorta primlerini de Hazine karşılıyor. 

Türkiye’de işsizliğin azaltılması, genç nüfusun çalışma hayatında daha fazla yer alması amacıyla, hükümet tarafından gençlere birçok destek ve teşvik veriliyor. Düşük faizli krediden hibeye, vergi istisnasından prim teşvikine kadar birçok kalemde genç girişimcilere kolaylık sağlanması, her geçen gün Türkiye’deki genç patron sayısının da artmasına yol açıyor. Bu kapsamda kendi işini yapacak gençlerin teşvik edilmesi amacıyla verilen vergi ve prim desteği büyük kolaylık sağlıyor. 

2 FIRSAT BİRDEN

Yeni iş kurarak, istihdam yaratan gençlere devlet, 75 bin lira destek verecek. Destek hem vergi teşviki hem de sosyal güvenlik primi teşviki şeklinde olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, genç girişimcilere vergi ve sigorta teşvik desteğini resmi olarak açıkladı. Buna göre, yeni iş kuran gençlere, faaliyete başladıkları yıldan itibaren 3 yıl boyunca elde ettikleri kazancın bir kısmını, vergi dışı bırakmak ve gençlerin girişimciliğe yönlendirilmesini desteklemek amacıyla vergi teşviki ve sigorta prim teşviki getirildi. Genç girişimcilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren 3 vergilendirme döneminde, elde ettikleri kazançların yıllık 75 bin liralık kısmı, gelir vergisinden istisna tutuluyor. Bu imkandan ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti oluşturulan, başlangıcı itibarıyla 29 yaşını doldurmamış, tam mükellef gerçek kişiler yararlanabiliyor. Tabii, gençlerin kendi işlerinin dışında kira, aylık gibi başka bir gelirlerinin de olmaması gerekiyor. Şartlardan biri de iş kuranların, kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi. 

SİGORTA ÖDEMELERİ HAZİNE'DEN

Kendi işini kuracak olan genç girişimcilere destek, bu kadarla da sınırlı değil. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen bir maddeyle, genç girişimcilere sigorta prim teşviki de uygulanacak. Buna göre, ilk defa sigortalı olacak kişilerin sigorta primleri bir yıl süreyle, prime esas kazanç alt sınırıki, bugün için bu rakam 2 bin 29 lira- üzerinden Hazine tarafından karşılanacak. 

KİMLER YARARLANABİLECEK?

- Ticari, zirai ve mesleki faaliyette bulunanlar 

- 18 yaşından büyük, 29 yaşını doldurmamış olanlar 

- Kira, menkul ve başka kazancı bulunmayanlar 

- Kurduğu işte mutlaka kendi çalışacak olanlar bu fırsatlardan yararlanabilecek. 

3 ÖNEMLİ AYRINTI

- Gençler ortak şirket kurabilecek, ayrı ayrı teşvik alabilecek 

- Genç girişimci bir işletmeyidevralabilecek 

- Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kapsamında prim desteği de verilecek.

3 DÖNEM SINIRI VAR

Vergi teşviki, üç vergilendirme dönemiyle sınırlı tutuluyor. Yeni bir faaliyete başlanılması teşvik süresini uzatmıyor. Verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesinin gelir bildirimi tablosuna, o yıl elde edilen gelirden teşvik tutarı düşüldükten sonra, kalan tutar gelir olarak yazılacak. İstisnadan yararlanacakların kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekiyor. 

PRİM DESTEĞİNDE ŞARTLAR NELER? 

Sigorta prim teşvikinden yararlanmanın şartları ise genç girişimcilere sağlanan kazanç istisnasından yararlanıyor olmak, 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olmak ve sigortalı sayılan gerçek kişilerden oluşmak. Sigorta desteğinden yararlanabilmek için, genç girişimcinin kurduğu kendi işinde çalışıyor olması da gerekiyor. Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde, ortaklar arasında sadece en genç ortak sigorta prim teşvikinden faydalanabilecek. Prim teşvikinden faydalanabilmeleri için tüm ortakların ayrı ayrı teşvik şartlarını taşıması gerekiyor. Ortaklardan herhangi birinin teşvik şartlarını taşımaması halinde, diğer ortaklar da sigorta prim teşvikinden yararlanamıyor. 

ÖLÜM HALİNDE EŞ VE ÇOCUK DEVRALIR

Gelirler Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı şartlara göre, ölüm dolayısıyla eş ve çocuklar tarafından işletmenin veya mesleki faaliyetin devralınması halinde, ölen mükellefin teşvikten faydalanıp faydalanmadığına bakılmaksızın, devralan eş veya çocuklar teşviklerin tamamından yararlanabilecek. Devlet desteğinden yararlanabilmenin şartlarından biri de, genç girişimcinin bir şirkete sonradan ortak olması durumunda vergi teşvikinden yararlanamaması. 

ORTAKLIK İMKANI

Destekten yararlanmak için özel durumlar da tanınmış. Bunlardan biri ortaklık. Adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmak suretiyle faaliyette bulunan gençler, tüm ortakların ayrı ayrı istisna şartlarını taşımaları şartıyla vergi teşvikinden ayrı ayrı yararlanabilecek. Yani, 3 genç bir araya gelip ortak şirket kurabilecek ve destekten üçü de faydalanabilecek. Genç girişimciler, bir işletmeyi devralabilecek ve destek fırsatından yararlanabilecek.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX