0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Mayıs 2018 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:21 Mayıs 2018 Pazartesi 00:00:00

KOBİ’lere 10 destek

Hükümetin KOBİ’lere sağladığı işçi destekleri artmaya devam ediyor. Bu kapsamda sigorta primlerini düzenli ödeyen işverenlere 5 puan indirim yapılırken, kadın çalışanlar için teşvik veriliyor. Eğer eleman İŞKUR’dan gelirse, aylık 883 liralık destek veriliyor. 

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliği sayesinde 2 milyona yakın vatandaş iş bulurken, hükümetin verdiği teşvikler de sürece büyük katkı sağlamıştı. Geçen yıl her bir işçi için 773 lira tutan prim ve vergi ödemeleri İŞKUR tarafından karşılandı. Söz konusu destekler bu yıl genişletilirken yeni destekler de devreye sokuldu. 

BORCU ERTELET TEŞVİKİ AL 

Ancak bütün bu teşviklerden yararlanmak için borçlu olmamak ya da borcunu tecil ettirmek gerekiyor. Bakanlar Kurulu kararı bu teşviklerden yararlanmak isteyen ve borcu bulunan firmalar açısından çok önemli bir düzenlemeyi yürürlüğe soktu. Zor durumda olup geçmişte SGK borçlarını düzenli ödeyenlere tecil ve taksitlendirme imkânı getirildi. 

3 YILLIK SÜREYE DİKKAT! 

Bu imkândan yararlanabilmek için şartlar ise şöyle: 

- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlar, SGK borçlarını tecil ve taksitlendirebilecek.

- Başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olmak ve başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait prime ilişkin belgeleri sürelerinde vermiş olmak gerekiyor. 

- Son bir yıl içinde borçlarını ödeyememiş olan borçlular tecil ve taksitlendirme yapabilecek. 

- Getirilen taksitlendirme imkânı 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren vadesi gelen alacaklara uygulanacak. 

GENÇLERE 75 TL HARÇLIK

İŞKUR Siber Güvenlik, Yenilenebilir Enerji, Bulut Bilişim ve Kodlama meslek alanlarında işbaşı eğitim programı düzenleyecek. Bu programlara katılan 18 - 29 yaş aralığındaki gençlere 9 aya kadar değişen sürelerde destek verilecek. Gençlere verilen bu destek tutarı ise 75 TL olacak. Bazı bilişim firmaları İŞKUR ilanıyla bulut bilişim alanında eğitimler için başvuru toplamaya başladı. 

5 PUAN İNDİRİM: 

Ödemelerini düzenli ve zamanında yapan, beyannamelerini tarihinde veren işletmelerin, SGK işveren prim ödemelerinde 5 puan indirim yapılıyor. İşçi başına aylık kazanç en az 88 TL oluyor. Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının yüzde 20'si olarak uygulanıyor. Bunun yüzde 9'u sigortalı hissesi, yüzde 11'i işveren hissesinden oluşuyor. Bu teşvikle yüzde 11 olan işveren hissesinin 5 puanlık kısmını Hazine karşılıyor. 

YURTDIŞI İŞÇİLERİ

Yurtdışına Türkiye'den işçi götüren işverenlerin prime esas kazanç üzerinden ödediği GSS priminin işveren hissesi 5 puan indiriliyor. 

BÖLGESEL TEŞVİK

Teşvik bölgelerinde yatırım yapıp yeni eleman alanlara 5 puanlık sigorta prim indirimine 6 puan daha ekleniyor. Toplam indirim 11 puanı buluyor. 

VERGİ KALKTI

Yeni eleman alanlardan gelir ve damga vergisi alınmıyor. Böylece işçi başına kazanç 106 lira oldu. 

PRİM DEVLETTEN

1 Şubat-31 Aralık 2017 arasında yeni eleman alan işyerlerinin her bir işçi için ödeyeceği primin 666 lirası devlet tarafından ödendi. Ayrıca geçen yıl başlatılan asgari ücret desteği bu yıl da devam ediyor.

KADINA ÖZEL İNDİRİM

31.12.2020 tarihine kadar mesleki belge sahipleriyle 18 yaş üstü kadın ve 18-29 yaş arası genç eleman alanların işveren priminin tamamı 48 aya kadar işsizlik sigortası fonunda karşılanıyor.  Alınan eleman İŞKUR kayıtlı işçi ise 6 ay daha eklenecek. 

ENGELLİ DESTEĞİ

Engelli işçi alan işyerlerinin asgari ücret üzerinden işveren priminin tamamı Hazine tarafından ödeniyor.

İŞBAŞI EĞİTİMİ

İşbaşı eğitim programını tamamlayanlar 3 ay içinde istihdam edilirse, sektöre göre 42 aya kadar asgari ücret üzerinden işveren priminin tamamı işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor. İşbaşı eğitiminde işçilere ödenen asgari ücreti İŞKUR karşılıyor. 

İŞÇİ BAŞINA 883 LİRA

iŞKUR'a kayıtlı işsizlerden eleman alan özel sektöre ait işverenlere geçen yıl işçi başına 773 lira ödeniyordu. Bu rakam bu yıl 883 lira oldu. Sigortalının aylık prim ödeme gün sayısının 22,22 TL ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, işverenin SGK'ya ödeyeceği tüm primlerinden düşülmek üzere İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyordu. 30 günlük prim üzerinden yapılan hesaplamaya göre burada verilen destek işci başına 666 lira 60 kuruş oluyor. 

3 teşvik birden

Hükümet bu teşvike ilave olarak gelir vergisi ve damga vergisi desteği de getirdi. Buna göre asgari ücret üzerinden ödenen ve AGİ düştükten sonra ortaya çıkan 93.32 liralık gelir vergisiyle 13,49 liralık damga vergisi işverenden tahsil edilmiyor. Bu şekilde işverene sağlanan vergi desteği 106 lira 81 kuruş oluyor. Prim desteğiyle birlikte işçi başına sağlanan destek toplamda 883 lirayı buluyor. 

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

İşsizlik ödeneği alan kişileri istihdam edenlerin, ödeneğin kalan süresi kadar yüzde 33,5 oranındaki tüm primleri işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor. Bu teşvik uyarınca, kısa vadeli sigorta kolları priminin 1 puanlık kısmı, malullük yaşlılık ve ölüm sigortası priminin tamamı ve Genel Sağlık Sigortası priminin tamamı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanıyor. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX