0530 708 54 54
0530 708 54 54
05 Nisan 2019 Cuma 08:00:00 - Güncelleme:05 Nisan 2019 Cuma 08:00:00

KOBİ’lere 50 milyon euro’luk dev destek

Uluslararası rekabette KOBİ’lerin söz sahibi olabilmesi için destekler artıyor. Bu kapsamda, yaratıcı endüstriyel üretimin artırılması ve Ar-Ge çalışmalarının çeşitlendirilmesi amacıyla, işletmelere 50 milyon euro’luk finansman sağlanacak. 

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında mali işbirliği anlaşması çerçevesinde 2007'den bu yana yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı'nın yeni çağrısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklandı. Bakanlık, KOBİ'lere yönelik 50 milyon euro büyüklüğünde yeni bir proje teklif çağrısına çıktı.

46 çalışma hayata geçirildi

Bakanlığın sorumluluğunda 2007'den bu yana yürütülen programın birinci döneminde, toplam büyüklüğü 520 milyon euro olan 46 proje 33 ilde hayata geçirilmişti. Rekabetçi Sektörler Programı'nın ikinci dönemi için, 2017 itibarıyla oluşturulmaya başlanan ve toplam büyüklüğü yaklaşık 240 milyon euro olan 34 proje üzerindeki çalışmalar ise halen devam ediyor.

Üçüncü proje çağrısı yapıldı

Program kapsamında, mevcut proje havuzunu geliştirmek ve derinleştirmek amacıyla “Yaratıcı Endüstriler” ve “Ar-Ge” başlıklarında yeni bir proje teklif çağrısına çıkıldı. Bu çağrıyla KOBİ'lerin, girişimcilerin ve araştırmacıların teknolojik birikiminin, proje geliştirme uygulama ve işbirliği kapasitelerinin artırılması hedefleniyor. 

Kimler başvuru yapabilecek?

Üniversiteler

Teknoloji geliştirme bölgeleri

Teknoloji transfer ofisleri,

Belediyeler

İş dünyası kuruluşları

Kalkınma ajansları 

Vakıflar

Dernekler

Organize sanayi bölgeleri

Nitelikleri uygun diğer çatı kuruluşlar başvurabilecek. 

Değerlendirmeye alınacak konular

Teknoloji transferini kolaylaştıracak eşleştirme mekanizmaları

Animasyon ve oyun geliştirme stüdyoları

Ortak kullanım atölyeleri

Yüksek teknolojili ürünlerin imalatına ilişkin uygulamalar

İşbirliği platformları

Ürün geliştirme

Prototip üretme

Endüstriyel üretime geçiş

Ticarileşme

Markalaşma ve teknik danışmanlık gibi alanlar, çağrı kapsamında değerlendirilebilecek konular arasında yer alıyor.

9 ilde toplantı düzenlenecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, çağrının içeriği ve öncelikleri hakkında Ankara, İstanbul, İzmir, Van, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Kayseri ve Antalya'da, çevre illeri de içerecek şekilde bilgilendirme toplantıları düzenleyecek. Proje başvurusunda bulunabilecek kurum ve kuruluşlara, başvuru süreci ve proje hazırlığında dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin bilgilendirmeler yapılacak. 

Ortaklık mekanizmasına öncelik

“Yaratıcı Endüstriler” başlığında proje bütçe limitlerinin bir ila 5 milyon euro, “Ar-Ge” başlığında ise 2 ila 10 milyon euro olacağını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Her 2 başlıkta da ortaklık mekanizması öncelikli seçim kriteri olacaktır. Örneğin, yaratıcı endüstrilerin tasarım alt başlığında proje sunmak isteyen bir sektör temsilcisi kuruluş, teknoparklar, akademik bir kurumu yanına ortak olarak alacak ve bu kurumun entelektüel birikimini de projeye dahil edecektir” dedi. 

Alacak sigortasının kapsamı değişti

KOBİ alacak sigortasında, kamu kuruluşları, belediyeler, meslek birlikleri, dernekler, vakıflar ve kamu iktisadi kuruluşları haricinde kalan alıcılara yapılan satışlara teminat sağlanacak. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca, KOBİ’lere yönelik devlet destekli ticari alacak sigortası tarife ve talimat tebliğinde değişikliğe gidildi. Alacak sigortası, başvuru tarihinden itibaren en az 2 yıl önce kurulan ve Olağandışı Riskler Yönetimi Merkezi tarafından belirlenen, risk değerlendirme kriterlerini sağlayan ve basit usul dışında vergi mükellefi olanlara sunulacak. 

Sözleşme ya da fatura şart 

Alacak sigortasıyla sigortalıyla, alıcı arasında bir satış sözleşmesi varsa sözleşmede satış vadesinin belirtildiği, satış sözleşmesinin olmadığı durumlarda ise sigortalıyla alıcı arasında kararlaştırılan satış vadesinin fatura üzerinde belirtildiği satışlara teminat sağlanacak. Satışların, dövize endeksli faturalar veya sözleşmeler kapsamındakiler hariç olmak üzere, fatura veya faturaları TL cinsinden kesilecek. Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, odalar ve borsalar, meslek birlikleri, vakıflar ve kamu iktisadi kuruluşları haricindeki alıcılara yapılan satışlara teminat sağlanacak. 

Değer kredisinde limit 5 milyon TL

Mart ayı başında müjdesi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından verilen 25 milyar lira tutarındaki KOBİ Değer Kredisi-2 devreye alınmıştı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yapılan açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın pakete gösterilen ilgi karşısında yapmış olduğu değerlendirme sonucu, kullandırılabilecek azami miktarın güncellenerek, 1.5 milyon TL'den 5 milyon TL'ye yükseltildiği belirtildi. Ayrıca kredilere Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti sağlanacağı bildirildi. Açıklamada, kredilerde vadenin 6 ayı ana para ödemesiz olmak üzere, toplam 36 ay olduğu ve faiz oranının aylık yüzde 1.54, yıllık ise yüzde 18.48 olarak uygulandığı kaydedildi.

Net primin 30 katı olacak

Prim hesabında, alacak sigortası talebinde bulunan işletmenin son mali yılda vadeli satışlardan elde ettiği cirosu esas alınacak. Azami teminat tutarı, vadeli satışlardan elde edilen ciro esas alınmak suretiyle net priminin 30 katı olacak. Hesaplanan prim tutarının 2 bin liranın altında çıkması durumunda, prim tutarı 2 bin lira olarak kabul edilecek. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX