0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Mayıs 2019 Perşembe 10:26:00 - Güncelleme:23 Mayıs 2019 Perşembe 10:26:00

Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe konulacak? Yeni askerlik sistemi son dakika haberleri

Yeni askerlik sistemi son dakika gelişmesi binlerce genç tarafından merak ediliyor. Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe konulacak? Tek tip askerlik sistemi nasıl olacak? sorularının yanıtları tüm gençleri yakından ilgilendiriyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bedelli askerliği sistemli hale getiren, askerlik süresini herkes için 6 aya düşüren ve her Türk genci için profesyonel askerliğin/uzmanlığın yolunu açan yeni askerlik sisteminin merak edilenlerini anlattı. Son zamanların en çok merak edilen konuları arasında yer alan askerlik sisteminde heyecanlı bekleyiş sona erdi. Halihazırda uzun dönem 12, kısa dönem 6 ay olarak yapılan zorunlu askerlik hizmetinde, pek çok değişiklik yapacak yeni askerlik sistemi konusu, askere gitme çağında olan çok sayıda genç tarafından merak ediliyordu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, son şekli verilen yeni askerlik sistemiyle ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ayrıntılı sunum yaptı. Yeni askerlik sistemi hakkında merak edilen tüm detaylara haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.

Yeni askerlik sistemi son dakika gelişmesi merak ediliyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, son şekli verilen yeni askerlik sistemiyle ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ayrıntılı sunum yaptı. Askerlik sisteminin tüm ayrıntılarıyla değerlendirildiği toplantı yaklaşık 1.5 saat sürdü. Beştepe’de ele alınan yeni askerlik sisteminin detayları da açıklandı. Yeni askerlik sistemi sunumunun gerçekleştrilmesinin hemen ardından son dakika haberleri araştırılmaya başlandı. Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? Tek tip askerlik sistemi nasıl olacak? sorularının yanıtları araştırılıyor.  Halihazırda uzun dönem 12, kısa dönem 6 ay olarak yapılan zorunlu askerlik hizmetinde, pek çok değişiklik yapacak yeni askerlik sistemi konusu, askere gitme çağında olan çok sayıda genç tarafından merak ediliyordu. Yeni askerlik sistemi son dakika detayları hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. İşte tüm merak edilenler... 

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK? 
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminin Ramazan Bayramı'ndan önce yasalaşacağını açıkladı. Bakan Akar, yeni sistemin detaylarını anlatırken, TSK'ya er olarak giren bir Türk gencinin şartları yerine getirmesi durumunda generalliğe kadar yükselebileceğini de ifade etti. 

TEK TİP ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?
1111 sayılı Askerlik Kanunu ile 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu, kaldırılıyor. Ayrıca 17 kanun ve bir kanun hükmünde kararname de yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birleşecek.  211 sayılı İç Hizmet Kanunu ve 926 sayılı TSK Personel Kanunu da değiştiriliyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Hazine ve Maliye, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Tarım ve Orman bakanlıkları ve YÖK ile koordineli bir şekilde bu çalışma tamamlandı.
Yeni askerlik sistemi düzenlemesi ile önceki yıllardan kalan silah altına alınabilecek 2 milyon 200 bin yükümlünün eritilmesi amaçlanıyor. Öğrenim nedeniyle erteli 1 milyon 600 bin, askerliğe elverişli değildir raporlu 50 bin, ölüm veya vatandaşlıktan çıkarılan 20 bin, diğer erteli (hapis hastalık, hatalı kayıt) 70 bin, yoklama kaçağı (bakaya) 460 bin kişi bulunuyor.

Yapılan değerlendirmelerde en optimal çözüm olarak bedelli ya da dövizle askerlik yapmak isteyenler için 30 bin TL tek seferde ödenmesi kararlaştırıldı. Yıllara göre enflasyon oranında artırılabilecek. Bu rakamı ödemek isteyen bir yılda 145 bin kişinin bedelliden faydalanması mümkün olacak. TSK'nın 420 bin askere alınabilecek kapasitesi bulunuyor. 

ASKERLİK 6 AY OLACAK
Askerlik hizmeti herkes için 6 ay olacak. 6 aylık mecburi hizmetin ardından ikinci 6 ay tezkere uzatmak isteyenlere 2 bin lira harçlık verilecek. Bu seçenek, kıtaların ikinci 6 aylık dönemde boş kalmaması için düşünüldü. 420 bin kişinin en az yarısı ya da 3'te 1'i kıtalarda kalacak.

YAŞLAR DÜŞÜRÜLDÜ
29 yaşına kadar okulu devam ettirebilen liseliler için 22 yaş sınırı, Meslek liseleri için 25, yüksekokul için 28, lisans için 28, lisansüstü için 32, doktora için 35 yaş sınırı getirildi. Bunları aşağı çekmek suretiyle lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları aşma ve sistemi rahatlatma amaçlandı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX