0530 708 54 54
0530 708 54 54
17 Ocak 2019 Perşembe 16:02:00 - Güncelleme:17 Ocak 2019 Perşembe 17:07:00

Darbenin kilit ismi mahkeme başkanının sorularını yanıtlamadı

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü’nde bulunduğu ve Hava Kuvvetleri imamı olduğu öne sürülen Kemal Batmaz ve eşinin aralarında bulunduğu 5 sanıklı davanın görülmesine başlandı. Terör örgütüne finans sağlamak suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istenen Kemal Batmaz, “Adil Öksüz’ü tanımam. Aynı uçakta yolculuk tesadüftür” dedi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü'nde bulunduğu belirlenen örgütün "sivil imamı" Kemal Batmaz ve eşinin de aralarında bulunduğu 5 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasında, sanıklar savunma yapıyor.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Mustafa Caymaz katılırken, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'nde (SEGBİS) sorun olması nedeniyle tutuklu sanıklara tek tek bağlanıldı.

Duruşmada savunma yapan Kemal Batmaz'ın eşi tutuklu sanık Gonca Batmaz, eğitim hayatı boyunca ailesinin yanında kaldığını, devlet dahi kimseden maddi destek almadığını söyledi.

Jinekolog olduğunu ve tüp bebek alanında yurt içi ve dışında eğitim aldığını kaydeden sanık Batmaz, "Çok daha fazla para kazanma ihtimalim olmasına rağmen ülkeme faydalı olabilmek adına üniversite hastanesinde çalışmayı tercih ettim. Çok yoğun çalışıyordum. Öyle ki çocuklarımla bile yeterince ilgilenemiyordum. Hakkımdaki herhangi bir suçu işlemedim, kabul de etmiyorum. Eşimin tutuklanmasından yaklaşık 1 yıl sonra tutuklandım. Emniyette 1 gün sorgulandım. Bu süreçte bana bir suç isnat edilmedi. Eşimi darbeye katıldığı yönünde bir şekilde ikna etmem için evlatlarımla, ailemle ve bir doktor olarak mesleğimle tehdit edildim. Emniyette bana sürekli tutuklanacağım ve mallarıma el konulacağı söyleniyordu. Benim tutuklanmam eşimin tutuklanmasının devamı niteliğindedir. Tutuklanmam bana ve eşime baskı mahiyetindeydi. Hayatım boyunca böyle bir yapının içinde yer almadım." diye konuştu. Kızının ölümcül bir hastalığı olduğunu ve onun yanında bulunmak istediğini dile getiren Gonca Batmaz, tahliye talebinde bulundu.

Sanık Batmaz, Mahkeme Başkanı'nın sorularına cevap verdi

Sanık savunmasının ardından Mahkeme Başkanı'nın sorularını yanıtladı. 

Sanık Gonca Kaçmaz, "Eşiniz Kemal Batmaz, sürekli yurt dışına giriş çıkış yapmış. Hiç eşinizin davranışlarından şüphelenmediniz mi?" sorusuna, "Eşim evlendiğimizden beri sık sık yurt dışında gidip geldiği için şüphelenmedim." karşılığını verdi.

"MASAK raporlarına göre eşinizin üzerinde çok fazla gayrimenkul var. Toplamda 20 milyon lirayı buluyor. Eşiniz bu kadar parayı nasıl kazandı, biliyor muydunuz?" sorusu üzerine, "Bilmiyorum. Sadece İstanbul Fatih'teki evi biliyorum. Bizim 1 arabamız vardı, o da benim üzerimeydi. Eşim şirket aracını kullanırdı." diye konuştu.

Eşinin mal varlığını ilk defa mahkemede duymuş

Sanık Batmaz, eşinin mal varlığı ile ilgili bilgileri ilk defa mahkeme huzurunda duyduğunu savundu.

Mahkeme Başkanı'nın "15 Temmuz'da eşiniz Kemal Batmaz'ın Akıncı Üssü'nde bulunduğuna dair görüntüler var." hatırlatmasını yapması üzerine sanık Gonca Batmaz, "Görüntüleri televizyonda izledim. Eşime benziyor ama benzemiyor diyemem. Bilirkişi değilim. Ben onu yurt dışında zannediyordum. Çok şaşırdım şok oldum." ifadesini kullandı.

Mahkeme Başkanı'ndan Kemal Batmaz'a uyarı

Sanık Gonca Batmaz'ın ardından FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin dava kapsamında tutuklu bulunan sanık Kemal Batmaz'ın savunması alındı.

Hakkındaki iddialar dışında savunma yaptığı için mahkeme başkanı tarafından sözlü olarak iki kez uyarılan sanık Kemal Batmaz, 15 Temmuz 2016'da Ankara Çayyolu'nda bulunan araçla hiçbir ilgisinin olmadığını, bu aracı da kendisinin oraya bırakmadığı söyledi.

Soruları yanıtlamadı

Sanığın savunmasını bitirmesinin ardından Mahkeme Başkanı, "Üzerinize kayıtlı kaç taşınmaz var? Adil Öksüz'ü tanıyor musunuz? 15 Temmuz'da Ankara'ya nasıl gittiniz?" sorularını yöneltti. Bunun üzerine Batmaz, "Adil Öksüz'ü tanımıyorum. Çok spekülatif olduğu için bu soruya cevap verdim. Diğer sorularınıza yanıt vermeyeceğim." dedi

Başkan son olarak sanığa, "Darbe girişiminden dolayı bir pişmanlığınız var mı?" sorusunu yöneltti. Kemal Batmaz, "Dahlim yok ki pişman olayım. Hiçbir şekilde dahlim yok." cevabını verdi. 

(AA)

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX