0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Kasım 2019 Perşembe 08:00:00 - Güncelleme:21 Kasım 2019 Perşembe 08:00:00

Bilim insanlarından Musk isyanı: Uzayı çöplüğe çevirdi

SpaceX CEO’su Elon Musk’ın dünyanın her köşesine 'ucuz ve hızlı’ internet ulaştıracağı Starlink projesi, bilim dünyasını kızdırdı. Astronomlar, uzaya gönderilen uydular yüzünden teleskopların bulanık görüntüler elde ettiğini, bunun da astronomiyi olumsuz etkileyeceğini iddia etti.

42 BİN UYDU GÖNDERİLECEK

ABD’li çılgın mucit Elon Musk, küresel internet projesi Starlink kapsamında, geçtiğimiz aylarda toplamda 120 uyduyu uzaya fırlatmıştı. Toplamda 42 bin uyduyu uzaya göndererek, dünyanın en ulaşılamayan yerlerine dahi hızlı ve ucuz internet erişiminin sağlanacağı bu proje, astronomların tepkisini çekmeye başladı. Yoğun parlaklık nedeniyle teleskopların elde ettiği görüntülerin bulanıklaştığını söyleyen gökbilimciler, bunun yeryüzüne bağlı astronomiyi ciddi şekilde etkileyebileceği uyarısında bulundu.

'KENDİNİ KAHRAMAN SANIYOR' 

Şili’deki gözlemevinde görevli astronom Clarae Martinez-Vazquez ve ABD’li astrofizikçi Cliff Johnson, Starlink uydularının geçişi sırasında alınan görüntülerin kullanılamayacak kadar kötü olduğunu duyurdu. NASA çalışanlarından Simon Porter ise Elon Musk’ı ‘cenneti kirleten adam’ diye niteleyerek, “Elektrikli arabalar satarak kendini bir çeşit çevre kahramanı gibi hayal ediyor ama gerçekte, kalıcı mirası kirleten adam olacak” dedi. Tepkiler üzerine SpaceX, daha az göze çarpması için uyduların siyaha boyanacağını açıkladı. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX