0530 708 54 54
0530 708 54 54
22 Ekim 2018 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:22 Ekim 2018 Pazartesi 00:00:00

Acil önlemler sektörü toparlar

2018 yılının ilk 9 aylık dönemini değerlendiren Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan, döviz kurlarında yaşanan artışlarla birlikte kredi faizlerindeki anormal yükselişin pazarı daralttığını belirtti. Karaarslan, “Alınacak acil önlemler sayesinde otomotiv sektörü yeni rekorlara imza atacak” dedi.

Sevdi ÇAVUŞOĞLU

Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan, otomotiv sektörünün ilk dokuz ayını değerlendirirken, Suzuki’nin Türkiye pazarına girecek yeni modelleriyle ilgili önemli bilgiler verdi. Senenin hemen başında yüzde 15’lik bir daralma yaşanacağını öngördüklerini belirten Karaarslan, “Yılın ilk yarısında 2017’den kalan yüksek stokların satışıyla pazarda gözle görülür düşüş olmadı. Hemen ardından birtakım ekonomik indikatörlerdeki gelişmelere tepkimiz çok sınırlı olunca, kurların ani artışıyla birlikte kredi faizlerindeki anormal yükseliş pazarı çok hızlı bir şekilde düşürdü. Bu durumun yıl sonuna kadar süreceğini görebiliyoruz. Ben meslek hayatımda hiç olumsuz olmadım. İçinde bulunduğumuz süreçte olumlu olarak düşünüp, neler yapabileceğimiz noktasında  aksiyonlar almaya bakıyoruz. Ancak gerçekçi olmamız gerektiğinin de farkındayız” diye konuştu.

Giden hemen geri kazanılmıyor

ÖTV matrahında yapılan düzenlemenin tek başına yeterli olmadığını belirten Karaarslan “Bu bağlamda, iç pazarın kuvvetli seyrini sürdürebilmesi için destekleyici ve yeniden canlandırmaya yönelik adımların atılması gerektiğini düşünüyorum. Konut kredilerine getirilen kolaylıkların otomotiv için de uygulanması sektöre nefes aldırır. Bunun dışında yatırımda ek teşviklerle sektör desteklenebilir. Otomotiv sektöründe çalışan bir kişi diğer sektörlerden 20 kişiyi etkiler. Bu sektörde giden hemen geri kazanılmıyor, belirli ve ciddi bir süre gerekiyor” dedi. 

Satışlarda zorlanmalar olabilir

Yüksek stok baskısı altından gerçekçi fiyatlar yansıtılamayacağından yılın son çeyreğinde, bir taraftan iç kredi maliyetlerinin yüzde 40’lara varmasıyla da satışlarda zorlanmaların kaçınılmaz hale gelebileceğini belirten Karaarslan, “Beklentimiz, 2020 yılında da bugünlere benzer bir durumla karşı karşıya kalabileceğimizin bilinciyle birtakım önlemlerin hızlıca alınmasıdır. Böylece, 2020’den itibaren pazarda yeni rekorların peş peşe geleceği yönünde” şeklinde konuştu.

Jimny ve Swift Kasımda geliyor

Yeni Jimny için kasım ayında Türkiye operasyonlarına başlayacaklarını dile getiren Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan, “Bu yıldan itibaren farklı kesimden kullanıcılarla birlikte, farklısegmentlerden de pay alacağız. Yeni Jimny artık sadece outdoor meraklılarının değil, gençlerin ve hızlı bir yaşam tercih edenlerin de tercihi olacak” ifadelerini kullandı. Merakla beklenen yeni Swift modelini de kasım ayında bir sürpriz yaparak satışa sunacaklarını söyleyen Ümit Karaarslan, “Yeni Swift ve Jimny modelleriyle bu yılın son 2 ayında Suzuki showroom'larına ekstra heyecan katarak daha çok otomobilsevere ulaşmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX