0530 708 54 54
0530 708 54 54
30 Temmuz 2018 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:30 Temmuz 2018 Pazartesi 00:00:00

İhracat ve üretimin 5'te 1'i Tofaş'tan

Türkiye’nin 4’üncü büyük sanayi kuruluşu Tofaş, 50. yılını kutladığı 2018 yılının Ocak-Haziran döneminde, bugüne kadarki en yüksek 6 aylık finansal sonuçlarına ulaştı. Tofaş, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 10’luk artışla 9,5 milyar TL'lik ciro elde etti. İlk 6ayda ürettiği 175 bin adet araçla Türkiyeotomotiv sanayiindeki toplam üretimin yüzde 21’ini gerçekleştiren Tofaş, araçların 140 bin adedini ihraç ederek otomotiv ihracatının da yüzde 20’sini gerçekleştirdi.

Sevdi ÇAVUŞOĞLU

Türkiye’nin 4’üncü büyük sanayi kuruluşu Tofaş, 50. yılını kutladığı 2018 yılının Ocak-Haziran döneminde, bugüne kadarki en yüksek 6 aylık finansal sonuçlarına ulaştı. Tofaş, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 10’luk artışla 9,5 milyar TL'lik ciro elde etti. İlk 6ayda ürettiği 175 bin adet araçla Türkiyeotomotiv sanayiindeki toplam üretimin yüzde 21’ini gerçekleştiren Tofaş, araçların 140 bin adedini ihraç ederek otomotiv ihracatının da yüzde 20’sini gerçekleştirdi. 

Tofaş, 2018 Ocak-Haziran dönemine ait finansal sonuçlarını açıkladı; yılın ilk 6 ayında net gelirini geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, yüzde 10 oranında artırarak 9,5 milyar Türk Lirası’na çıkardı. Tofaş’ın konsolide net kârı da yüzde 21 artarak 693 milyon Türk Lirası olarak gerçekleşti. Otomotiv sanayiinin öncü kuruluşu Tofaş, bu sonuçlar doğrultusunda, tüm zamanların en yüksek 6 aylık finansal değerlerine ulaşmış oldu. Tofaş ilk 6 aylık dönemde 175 bin adetlik üretimle Türkiye otomotiv sanayiinin toplam üretiminin yüzde 21’ini gerçekleştirdi. Toplam üretimin 84 bin adedini Fiat Egea oluşturdu. İlk yarı yılda ürettiği araçların 140 bin adedini ihraç eden Tofaş, toplam Türkiye ihracatının da yüzde 20’sini tek başına gerçekleştirdi. 

50. YILIMIZDA 2018'E GÜÇLÜ BİR GİRİŞ YAPTIK 

Yılın 6 aylık finansal sonuçlarını değerlendiren Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Tofaş olarak, 50. yılımızı kutladığımız 2018 yılına güçlü bir giriş yaptık. Bu yıl da sene başında ortaya koyduğumuz hedeflere paralel bir şekilde, önemli üretim ve ihracat adetlerine ulaşarak ülkemiz otomotiv sanayiinin üretim ve ihracatının yaklaşık 5’te birini gerçekleştirme başarısını gösterdik. İlk 6 ayda yarattığımız dış ticaret fazlası 713 milyon dolara ulaştı. Ar-Ge, üretim ve ihracat faaliyetlerimiz, sağladığımız dış ticaret fazlası ve istihdamla ülke ekonomisine değer yaratmayı sürdürmekten büyük memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu. 

İKİNCİ YARI PAZARDA HAREKETLENME BEKLİYORUZ

Yılın ilk yarısında iç pazarda 40,5 bin adet perakende satışı gerçekleştirdiklerini belirten Eroldu, “İç pazarda hissedilen daralmaya rağmen temsil etmekte olduğumuz markalarla pazar payımız, beklentilerimiz doğrultusunda yüzde 11,5 düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde Fiat Egea tek başına yüzde 6,6 pazar payıyla başarılı performansını devam ettirdi. Geçtiğimiz ilk çeyrekte Egea Hatchback ve Station Wagon modellerinin yurtdışı pazarlardaki lansmanlarının yarattığı baz etkisi ve bu yıl iç pazardaki daralma paralelinde üretim ve ihracat rakamlarımız, geçtiğimiz yıl aynı döneme oranla üretimde yüzde 11,9, ihracatta ise yüzde 8,9 altında gerçekleşti. Yılın ikinci yarısında pazarın daha hareketli olacağını öngörüyoruz. Türkiye otomotiv endüstrisinin en güçlü firmalarından birisi olarak ülkemize yatırım yapmaya, sanayimizi ileriye taşımaya ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Başarımızın sürdürülebilirliği için Ar-Ge, teknoloji ve insan kaynağımıza yatırımlarımızı sürdüreceğiz” dedi.  

KONA IRON MAN EDITION

Geçtiğimiz yıl dünyanın en ünlü çizgi roman ve film yapımcısı Marvel ile oldukça önemli bir işbirliğine imza atan Hyundai, bu kapsamda daha ilgi çekici projeler geliştirmeye başladı. Bu birlikteliğin bir meyvesi olarak Kona Iron Man Edition’ı hazırlayan iki ortak, sinema ve otomobil tutkunlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor. 

KIRMIZI VE SİYAHIN UYUMU

Bu yıl gösterime giren Ant Man ve The Wasp filminde kullanılan Veloster gibi, izleyenlere sıradışı bir otomobil sunan iki ortak, Kona Iron Man Edition’la da benzer etkiyi sunmayı hedefliyor. Dinamik bir görüntüye sahip olan araç, Iron Man karakterini yakından andırıyor ve özel hatlarıyla da birebir bir uyum sergilemiş oluyor. Mat gri gövde rengi ve kırmızı aksesuarlarla harmanlanan otomobil, 18 inçlik jantlarıyla da bu iddiasını pekiştiriyor. 

KOKPİTTE STARK İMZASI

Ön tasarımın ve benzersiz aydınlatma grubunun yanı sıra kapılardaki Stark Industry, tavandaki maske motifi ve kaputtaki Marvel logolarıyla da filme direkt gönderme yapılıyor. İç mekanda da bazı değişiklikler ve yeni eklentiler göze çarpıyor. Tony Stark’ın imzası kokpitin sağ kısmına atılırken, Iron Man vites kolu düğmesi, görsel grafiklere sahip özel Head Up Display ve özel koltuk tasarımı da aracın ayrıcalığını simgeliyor. Bagaj kapağındaki Iron Man yazısı da bir diğer simgesel özellik. Kona Iron Man Edition sınırlı sayıda üretilerek satışa sunulacak.

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX