0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Temmuz 2018 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:16 Temmuz 2018 Pazartesi 00:00:00

İstikrarı gördü yatırıma geldi

Dünyanın en büyük şirketlerinden Enterprise ve THY'nin küresel işbirliğinden 1 milyar liralık yatırım kararı çıktı. ABD'li araç kiralama devi Enterprise, Türkiye'de filo kapasitesini 30 bine çıkararak, 5 yılda 3 kat büyümeyi hedefliyor.

Sevdi ÇAVUŞOĞLU

Dünyada 95 ülkede 2 milyon araçla araç kiralama sektörünün lider kuruşu olan ABD’li Enterprise, Türkiye’de 5 yılda 3 kat büyüyecek. Sadece 2018’de Türkiye’de bir milyar TL yatırım yapacaklarını açıklayan Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, “Şu anda Türkiye’de 10 bine yakın araç ile hizmet veriyoruz. Bu rakamı 5 yılda 3 kat artırarak 30 bine çıkaracağız” dedi. Enterprise Global Yönetim Kurulu Başkanı Andrew C. Taylor ise ABD’de bir, Avrupa’da ise 2. sırada olan Enterprise için Türkiye pazarının çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye’yi çok önemli ve çekici bir pazar olarak görüyoruz. THY ile yürüttüğümüz işbirliği de bunu destekliyor. Burada olmaktan ve THY ile ortaklığımızdan dolayı çok memnunuz. Dünyanın açık ara en büyük araç kiralama şirketiyiz. Türkiye pazarı da global büyümenin devamını sağlayan, bu büyüme için oldukça önemli bir pazar” diye konuştu. 

İŞİNİ EN İYİ YAPANLA ÇALIŞIRIZ

Türkiye’ye ilk kez geldiğini belirten Enterprise Global Yönetim Kurulu Başkanı Andrew C. Taylor, “Hem Türkiye’den hem İstanbul hem de Boğaz’dan çok etkilendim. İşimizin bizi güçlü ve başarılı kılan 4 ana prensibi var. Birincisi ve en önemlisi müşteri memnuniyeti. Enterprise’ın dünya üzerinde 10 bin lokasyonu var. Bu lokasyonlarda her ay müşteri memnuniyeti ölçümlemesi yapılıyor. Tüm atamalar, primler buna göre belirleniyor. İkincisi en iyi insanları işe almak ve verdiğimiz etkinliklerle onlara yetkinlik kazandırmak. Üçüncüsü, sürekli büyüme trendimiz. Son birkaç senede işimizi yıllık  bir milyar dolar büyüttük. Dördüncüsü de karlı bir operasyon. Hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatları değiştiği için bu operasyonu doğru ve karlı yönetmek çok önemli. Ayrıca aile şirketi olmamızın da avantajı var” dedi.

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR

Enterprise global bir firma ve dünyanın her yerine yayıldıklarını belirten Taylor, “Türkiye’yi de çok önemli ve çekici bir pazar olarak görüyoruz. Enterprise olarak yaklaşık 2 milyon araçla 95 ülkede hizmet veriyoruz. Türkiye pazarı da global büyümenin devamını sağlayan, bu büyüme için oldukça önemli bir pazar. THY ile olan işbirliğimizden çok memnunuz. Ayrıca Türk misafirperverliğinden de çok etkilendim” dedi.

CİROYU 3.5 MİLYAR TL’YE ÇIKARACAĞIZ

Türkiye’deki günlük araç kiralama sektörünün yaklaşık 50 bin araçlık bir parka sahip olduğunu söyleyen Özarslan, “Enterprise ise yalnızca Miami’de tek bir havalimanında 25 bin araçla hizmet veriyor. Bu açıdan bakıldığında da Türkiye’deki potansiyelin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Sektör yılda yaklaşık yüzde 10-15 büyüyor. Bu yıl ise yüzde 40-50’lik büyüme bekliyoruz. 2017 yılını 500 milyon TL ciroyla kapattık. Filomuzdaki araç sayısı ise 10 bin adet yaklaştı. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde filomuzu 30 bin araca çıkarmayı, ciromuzu da 3.5 milyar TL’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu noktada THY ile yürüttüğümüz işbirliği çok önemli. Bu, Türkiye’deki en büyük işbirliği diyebiliriz. Ayrıca Türk Telekom, Anadolujet, Miles&Smiles ve diğer taraftan çeşitli bankalarla yürüttüğümüz işbirliklerimiz de var” şeklinde konuştu.

TURİZMDE CİDDİ BİR CANLANMA VAR

Özarslan, “Türkiye’de uzun dönem araç kiralama sektörü 365 bin adetlik büyüklüğe ulaşmış durumda. Biz, Türkiye’nin en büyük üst segment araç, SUV ve hibrit filosuna sahibiz. Bu alandaki yatırımlarımız devam ediyor. İşlerimiz için turizm sektörü oldukça önemli bir yer tutuyor. Enterprise, Alamo ve Entransfer markalarımızla, Türkiye’ye gelen turist sayısının artmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu sene de turizmde canlanma olduğu kanaatindeyiz. Kendi rezervasyonlarımız da bunu net olarak görüyoruz. Geçen yılla karşılaştırdığımızda hem rezervasyon hem de araç kiralama rakamlarında ciddi bir artış var” diye konuştu.

YATIRIMLARI ARTIRACAĞIZ

Bu yıl yaklaşık 1 milyar TL’lik yatırım yapacaklarını belirten Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün şöyle devam etti: “Araç filomuzu büyütürken yatırımlarımızı artırarak devam ettireceğiz. Araç kiralama şirketleri araç satın alarak otomotiv sektörünü canlı tutuyor. Bu şekilde sektörün gelişimine önemli bir katkı sunuyor. Araç kiralama sektörü önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan otomotiv sektörüne katkı yapmaya devam edecektir.”

ARKADAŞLARIM DALGA GEÇMİŞTİ

Toplantıda konuşan Enterprise Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Başdemir ise basın mensuplarıyla bir anısını paylaşarak şöyle devam etti: “40 yıl önce üniversiteye başlarken abim Mustafa Başdemir'le birlikte hiç arabamız yoktu. Ben, arabam olmadığı halde ehliyet için başvuru yaptığımda arkadaşlarım bana gülmüştü. Ama bugün Allah bizlere binlerce araba almayı nasip etti. Enterprise ile işbirliğimiz öncesinde bizim 300-400 aracımız vardı ve Enterprise’ın büyüklüğünü gördüğümde şaşırmıştım. Araç kiralama sektörünün ve Türkiye’nin önü açık. Buna inanıyoruz.”

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “Enterprise’in yarışta gösterdikleri mücadeleden ve bu işi almalarından dolayı çok memnunuz. Geçtiğimiz yıl başladığımız ve küresel çapta ilerlediğimiz anlaşma, Türk Hava Yolları’nın menfaati açısından da yolcularımıza sunacağımız hizmet kalitesi açısından da çok önemli bir işbirliği olmuştur. Şu an iyi bir yaz sezonu geçiriyoruz. İlk yarı muhteşem geçti. Rekorları gördünüz, trafik rakamlarımızı açıkladık. Bu rakamlar bilançomuz için de ipucu veriyor. Bilet fiyatlarını artırma konusu havayollarının elinde olan bir şey değil. Bu işin en temelinde yatan şey yakıt fiyatları ve tüm maliyetlerin büyük oranda dövize endeksli olması. Yoksa havayolu şirketleri zam yapmak istemezler. Yapabileceğimiz ne varsa uçaklarımızı koşturuyoruz. Koşturmadığımız uçağımız yok. Son olarak Bodrum-Londra direkt uçuşumuz da başladı” dedi.

3 yılda 4 kat büyüdük

Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, “Enterprise, Türkiye’deki ilk faaliyetlerine 2014’ün temmuz ayında başladı. Gürbaşlar’ın Türkiye’deki gücü ve kredibilitesi Enterprise markasıyla birleşince çok güçlü bir formül ortaya çıktı. 2014’ten 2017’ye kadar olan dönemde yaklaşık dört kat büyüdük. Türkiye’de özellikle günlük araç kiralama sektörü ciddi bir potansiyele sahip. Sektördeki kişi başı harcama yaklaşık 2.5 dolarlar civarında. Avrupa ortalaması ise 30 doların üzerinde. Böyle bakıldığında Türkiye’de çok büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Havayolu taşımacılığı da tabii ki çok önemli. Günlük araç kiralama sektörü bir tamamlayıcı hizmet olarak havayolu yolcusuna hizmet veriyor” dedi.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX