0530 708 54 54
0530 708 54 54
05 Kasım 2018 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:05 Kasım 2018 Pazartesi 00:00:00

Kiralama sektörü bankalardan destek bekliyor

Araç kiralama sektör buluşmaları kapsamında banka temsilcileriyle bir araya gelen TOKKDER'de, yeni dönemde kiralama ve fonlama konuları ele alındı. TOKKDER Başkanı İnan Ekici, “Operasyonel araç kiralama sektörüne olan talep halen çok yüksek. Bankaların, sağlayacağı likidite desteği sektörü canlı tutmak için büyük rol oynuyor. Geçici sıkıntıları birlikte aşacak” dedi.

SEVDİ ÇAVUŞOĞLU

1996 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen 129 araç kiralama firmasının üyesi olduğu Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), sektörle ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı “Araç Kiralama Sektör Buluşmaları” kapsamında bankacılık sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Bu yıl ikincisi düzenlenen bankacılık panelinde kredi teminat ilişkisi tüm yönleriyle ortaya konulurken, TL üzerinden kiralama yapılan yeni dönemde, araç kiralama piyasası ve fonlama konuları detaylı veriler ve örneklerle masaya yatırıldı. Dedeman İstanbul’da gerçekleştirilen panele, 27 bankadan 70’ten fazla üst düzey banka yöneticisi katılım gösterdi. 

KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER YAŞANDI

Sözleşmelerin TL üzerinden yapılmasını düzenleyen kararname doğrultusunda uzun dönemli araç kiralama sektöründe köklü değişiklikler olduğunu belirten Ekici, otomotiv sektörünün yıla 1 milyon adet hedefiyle başladığını hatırlatarak yaşanan gelişmeler doğrultusunda pazarın 600 bin adetler seviyesinde kapanacağını bildirdi. İnan Ekici, “Sektörün en büyük paydaşlarından olan bizler ise araç filomuzu 415 bin adede çıkarma hedefiyle yola çıkmıştık. Şu anda araç parkımızda 320 bin araç bulunuyor. Bizler istikrarımızı koruyarak yüzde 25 seviyesindeki satın alma payımızı sürdürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL KARŞI GEÇECEK

Konuşmasında kısa süreli kiralama sektörünün potansiyeline vurgu yapan Ekici, kısa dönem kiralama sektörünün son 4 yılda yüzde 15 ortalamayla büyüdüğünü ifade etti. Geride kalan 10 ay itibariyle de kısa dönem araç parkının yüzde 7 büyümeyle 39 bin adede ulaştığını belirten Ekici, “2019'da çok fazla araç yatırımı yapılamayacağı bilinen bir gerçek. Bu sebeple kısa dönem kiralamada araçları elde tutma süreii 7-8 aylardan 12 aylara çıkacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki yıl toplam parkın 33 binler civarında olacağını öngörüyoruz. Turizmde beklenen yüksek artışlar ve talep göz önüne alındığında, 2019'u karlı ve dengeli yönetim için bir fırsat yılı olarak değerlendiriyoruz” dedi.

KİRALAMAYA TALEP YÜKSEK

Uzun dönem kiralama sektörü için yöneltilen iddiaların asılsız olduğunu ve durumun tam tersi yönde ilerlediğini belirten Ekici sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Operasyonel araç kiralama sektörüne olan talep şu anda oldukça yüksek. İçinden geçtiğimiz dönemde bankalar, sağlayacakları likidite desteğiyle 30 milyar TL’yi aşkın büyüklüğü olan bir sektörü canlı tutma noktasında büyük rol oynuyor. Bu süreçten herkesin karlı çıkması için dönmekte olan çarkların çevrilmeye devam etmesi önem taşıyor. Bankalar ve kiralama sektörü şeffaf bir işbirliği çerçevesinde ilerlemeli ve geçici sıkıntıları birlikte aşmalıdır.”

İNDİRİMLER CANSUYU OLACAK

Yeni ÖTV ve KDV indirimi hususuna da değinen İnan Ekici “Geçen hafta açıklanan KDV ve ÖTV indiriminin otomotiv pazarı için bir cansuyu olacağını düşünüyorum. Ancak bununla birlikte yüksek fonlama maliyetleri nedeniyle kredi faiz oranlarının da iyileştirilmesi gerekiyor. İndirimler 2019 yılında da devam eder, kredi faiz oranları da iyileşirse, pazar 2019'da 650-700 bin adet seviyesine ulaşılabilir” diye konuştu. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX