0530 708 54 54
0530 708 54 54
31 Mayıs 2018 Perşembe 00:00:00 - Güncelleme:31 Mayıs 2018 Perşembe 00:00:00

Allah'a adanmış 10 gün

Ramazanın bitimine 10 gün kala itikafa girmek Peygamberimizin sünnetindendir. İtikaf, insanı dünyevî meşgalelerden uzaklaştırdığı gibi daha fazla ibadette bulunmasına vesile olur.

Peygamberimizin ramazanın son 10 gününde daha fazla ibadet ettiği bilinmektedir. Âişe validemizin belirttiğine göre Resûl-i Ekrem ramazanın son on gününe girildiğinde bütün geceyi ihya eder; ailesini uyandırır ve kadınlardan ayrı kalırdı. Hz. Peygamber’in bu tatbikatından hareketle âlimler, oruçlunun özellikle ramazanın son 10 gününde itikâfa girmesini müstehap kabul etmişlerdir. 

NİYET EDİLMESİ GEREKİR

Hatta Hanefîler, Hz. Peygamber’in bunu devamlı yapmış olmasından hareketle itikâfı kifâî nitelikte müekked sünnet saymıştır. İtikâf bir ibadet nevi olduğundan itikâfa girenin mükellef olması, itikâfa bir mescitte girmesi ve niyet etmesi gerekli görülür. Kadınlar evlerinin bir odasında itikâfa girerler. İtikâfa ramazanın son on gününde olduğu tahmin edilen Kadir Gecesi’ne rastlama umudunu arttırır. İtikâf, insanın  daha fazla ibadet etmesine vesile olur.

İHTİYAÇLAR ORADA KARŞILANIR

İtikaf yapmak isteyen kişi, itikâf niyetiyle mescit veya mesciti andıran bir yerde kalmaya başlayarak itikâfa girmiş olur. Vaktini namaz, Kur’ân tilâveti, dua, zikir ve tefekkür gibi ibadet ve itaatlerle veya dinî bilgi ve kültürünü artıracak sohbet ve okumalarla değerlendirir. Doğal ihtiyaçlarını gidermek için mescidi meşgul etmeyecek ve kirletmeyecek şeyleri mescide getirebilir. Mescidde yer, içer ve orada istirahat eder. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX