0530 708 54 54
0530 708 54 54
14 Mayıs 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:14 Mayıs 2019 Salı 08:00:00

Bire bin kazandıran hazine

Ramazanda işlediğimiz her iyiliğin, yaptığımız her ibadetin sevabı daha fazladır. Bu yüzden, bereket ayının müstesna bir ibadeti olan teravih namazını taviz vermeden kılmalıyız. 

Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan namazdır. Peygamber Efendimiz bizzat teravih namazını kıldığı gibi, “Ramazan ayını inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır” demiştir. Teravih namazını başlangıçta cemaate bizzat kıldıran Hz. Peygamber, ümmetinin yükünü artırabileceği düşüncesiyle bu uygulamadan vazgeçmiştir. 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN SÜNNETİ

Onun bu namazı 2 veya 3 gün mescitte kıldırdığı, cemaatin gittikçe çoğaldığını görünce mescide çıkmadığı, bazen evinde kıldığı ve bunu da Allah’ın farz kılabileceği endişesiyle yaptığı rivayet edilir. Teravih namazının eda edilmesi için ezan okunmaz ve kamet getirilmez; kılamayan kişinin kaza etmesi gerekmez. Teravih iki rekâtta bir selâm verilecekse sabah namazının, dört rekâtta bir selâm verilecekse ikindi namazının sünneti gibi fakat tamamında cehrî kıraatle kılınır.

ORUÇ TUTMAYANLAR DA KILABİLİR

Teravih namazı, orucun değil ramazanın sünnetidir. Bu sebeple oruç tutmayan hasta ve yolcular için de teravih kılmak sünnettir. Teravih namazının rekât sayısıyla ilgili sekiz, on, on altı, yirmi, otuz altı, otuz sekiz, kırk gibi sayılar ileri sürülmüştür. Hanefî, Şafii ve Hanbelî fakihlerin çoğunluğu, Hz. Peygamber’in vitir dahil yirmi üç rekât namaz kıldığı yolundaki rivayetten ve sahabe uygulamasından hareketle teravihin yirmi rekât olduğu görüşünü benimsemiştir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX