0530 708 54 54
0530 708 54 54
15 Mayıs 2019 Çarşamba 08:00:00 - Güncelleme:15 Mayıs 2019 Çarşamba 08:00:00

İnsanı insan yapan değer iyilik

Müslüman, iyilik yapan ve başkalarının iyiliğini isteyen kişidir. Eli, dili ve malıyla iyilikte bulunarak, Allah’ın emrini yerine getirmelidir.

İyilik, Allah'ın rızasını kazanmaya sebep olacak her güzel iş, hayırdır. Müslüman, iyi olan, iyilik yapan ve başkalarının iyiliğini isteyen kişidir. Başkaları hakkında iyilik dilemeye “hayırhahlık” denir. Bunun aksi, yani başkalarının kötülüğünü istemek ise “bedhahlık”tır. Kötü huy bedhahlıktan başka bir şey değildir. Müslüman, eli, dili ve malıyla yapabileceği kadar iyilikte bulunmalıdır. Bu, onun görevidir. İyilik yapmanın yolları çoktur. Kötülük ise Müslümanlıkla hiç bir şekilde bağdaşmaz. 

ALLAH KARŞILIĞINI VERİR 

Allah, mutlaka yaptığımız iyilikleri bilir ve karşılığını verir. Pek çok ayet ve hadiste insanlara iyilik yapmaları emredilmiş ve bunun yolları gösterilmiştir. Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: “İçinizden, insanları hayra çağıracak, iyiliği emredecek, kötülükten alıkoyacak bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir” (Alu İmran, 3/ 104). Hz. Peygamber de şöyle buyurmuştur: “Kardeşini güleryüzle karşılamaktan ibaret bile olsa hiçbir iyiliği hor görme.” Kişinin aile bireylerine karşı görevlerini yerine getirmesi bir iyiliktir. Kırıcı olmaması, yardım elini uzatması da bir iyiliktir. Üzgün birini teselli etmek ve bildiklerini bir başkasına öğretmek de benzer şekilde iyiliktir. 

ELİNİZLE VE DİLİNİZLE DÜZELTİN 

Sayılmakla bitirilemeyecek kadar çok olan iyiliklerin bir yarış havası içinde yapılması, her Müslümanın görevidir. Herkesin yapabileceği bir  iyilik de mutlaka vardır. Hatta Müslüman, yalnız bu iyilikleri yapmakla kalmamalı, başkalarının da bunları yapmasına yardımcı olmalıdır. Onları iyilik ve yardım konusunda teşvik etmelidir. Eli, dili ve malıyla kötülükleri düzeltmelidir. Çünkü Allah Teâlâ, iyilik yapmak, kötülükten sakındırmak hususunda yardımlaşmamızı emretmiştir. Öyleyse mümin kişi bunu hayatının her alanında uygulamalıdır. Böyle davranılırsa kötülükler azalır, iyilik yaygınlaşır. Toplum huzur bulur. Kötülükler salgın gibi her tarafa yayılırsa, toplumun içten çökmesine sebep olur. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX