0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Mayıs 2019 Perşembe 08:00:00 - Güncelleme:16 Mayıs 2019 Perşembe 08:00:00

Kalpten zikir

Allah’a her türlü ibadet ve kullara hizmet zikirdir. Fakat bu zikrin sadece dille yapılması yeterli olmaz. Kalple buluşup, tüm davranışlarımızda kendini göstermelidir.

Zikir, Allah’ı anmak ve unutmamak suretiyle gafletten ve nisyandan kurtuluştur. Zikir, dil veya kalple ya da her ikisiyle beraber yapılır. Kuran’da, Allah’ın içten yalvararak ve korkarak alçak sesle sabah akşam çokça zikir ve tespih edilmesi emredilmiştir. 

BİR BÜTÜN OLMALI

O’nun zikrinin her şeyden üstün olduğu vurgulanmış, Allah’ı anmanın bütün ibadet ve itaatlerden önemli sayıldığı ifade edilmiştir. İbadetlerin sıhhati için belli şartlar gerektiği halde zikir için hiçbir şart bulunmaz. Gece gündüz, ayakta, oturarak, yatarak, abdestli abdestsiz zikir yapılabilir.

CENAB-I HAKKIN MURADI

En faziletli zikir, kalp ve lisanla birlikte yapılan zikirdir, yani dilin kalpte olanı ortaya koymasıdır. Cenab-ı Hakk’ın, kullarından muradı, dildeki zikrin kalple buluşması, kalbin nurlandıktan sonra aklı kuşatması, o aklın idaresinde azaların, beden ve ruhun rızaya uygun şekilde zikrin hedeflerine koşmasıdır.

MUHABBETİ TAZELER

Bunlardan birisi eksik kalırsa o kişinin ahlaki gelişimi ve tekâmülü eksik kalır. İşi güzel yapmak, çocuklarla ilgilenmek, yetimler ve öksüzlerle yardımlaşmak, hasta bakmak, sadaka vermek, müminlere tebessüm etmek vb. davranışların hepsi, gönülde Allah muhabbetini tazeleyen zikirlerdir.

BİZ SUSSAK VÜCUT KONUŞUR

İnsanların yol üstünde bulunan bir çöpü veya taşı alıp kenara koyması da zikirdir. Tüm bunlar karşılığı sadece Allah’tan beklenerek yapılırsa dil suskun bile olsa azalar ve vücut zikreder. Dil, zikir ve bu fikirler bir şuurla koordine olurlarsa bunu başaran kişi bütün benliği ve varlığıyla Allah’ı zikretmiş olur. Hizmetler ne kadar çeşitli olursa, Allah Teâlâ’nın da isim ve zikir tecellileri o kadar çok olur ve kişinin olgunlaşmasına, her birinin ayrı ayrı katkısı ve güzelliği olur.  İbadet ve hizmet de fiili olarak zikirdir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX