0530 708 54 54
0530 708 54 54
18 Mayıs 2018 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:18 Mayıs 2018 Cuma 00:00:00

Peygamber mirası mukabele

Ramazan ayının gelmesiyle camilerde ve evlerde mukabeleler başlar. İbadet ayında Kur'an-ı Kerim okuyup takip etmek; Hz. Resulullah ve Hz. Cebrail’in amelinden; Peygamber efendimizin sünnetindendir.

Ramazan ayı Kur’an-ı Kerim’in doğduğu aydır. Kur’an bu ayda Kadir Gecesi’nde inmeye başladı. Peygamberimiz Kur’an-ı Kerim’i bu ayda daha başka bir tarzda Melek Cebrail'le birlikte okurdu. Ramazan ayında Kur’an-ı Kerîm’i mukâbele tarzında okumak veya okunan Kur’an’ı takip etmek Hz. Resûlullah’ın  ve Hz. Cebrâil’in amelinden; Allah Resûlü’nün sünnetindendir. 

KARŞILIKLI OKURLARDI 

Bilindiği gibi Hazret-i Cebrâil her ramazan ayında Resûl-ü Ekrem Efendimiz’e  gelir ve Kur’an-ı Kerîm’in o âna kadar nâzil olan âyetlerini baştan sona, karşılıklı, mukabele tarzında okurlardı. Peygamber Efendimiz’in vefât edeceği yılın ramazan ayında Hazret-i Cebrâil iki defa geldi ve Kur’an-ı Kerîm’i baştan sona iki defa mukabele tarzında karşılıklı tilâvet buyurdular. 

DİNLEMEK FARZ

Peygamber Efendimiz, Kur’an’ı başkasından dinlemeyi de severlerdi. Kur’an’ı dinlemek aynı zamanda Kur’an’ın da emridir. Cenâb-ı Hak: “Kur’ân  okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki, merhamet olunasınız” buyuruyor. Şu halde, okunan Kur’an’ı dinlemek farzdır. Hazret-i Cebrâil (as) ile Hazret-i Peygamber Efendimiz’in (asm) ramazan aylarında yaptıkları Kur’an’ı karşılıklı okuma ibâdetini model alan Müslümanlar, asırlardan beri güzel sesli hafızların refakatinde her ramazan ayında bu geleneği sürdürmüşler; Kur’an’ı mukâbele tarzında tilâvet ederek hatimler indirmişlerdir. Yani tek amel içinde farzı da, sünneti de ihyâ etmişlerdir. 

TEKRAR ETMELİ

Mukabeleyi takip ederken mümkünse okunan harfleri içimizden tekrar etmeli, yani biz de okumalıyız. Fakat gücümüz nispetinde yalnız göz takibi yapmakta da bir mahzur yoktur. Resûlullah şöyle buyurdu: “Kur’an okuyunuz! Çünkü Kur’an, kıyamet günü, kendi yârânına (kendisini okuyan amel edenlere) şefaatçi olarak gelecektir.’’

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX