0530 708 54 54
0530 708 54 54
20 Temmuz 2018 Cuma 00:00:00 - Güncelleme:20 Temmuz 2018 Cuma 00:00:00

Çekemotu nefes aldırıyor

Çayı ve merhemi yapılan çekemotu sayesinde astımlılar rahat bir nefes alıyor. Bitki aynı zamanda öksürük ve nefes darlığına da çare oluyor.  

Ülkemizde her 12-13 yetişkin ve 7-8 çocuktan birinde görülen astım, tüm dünyada 300 milyondan fazla insanı etkiliyor. Astım, mikrobik olmayan kronik bir akciğer hastalığıdır. Astımlı hastaların solunum yolu normale göre daha duyarlı olup; çeşitli alerjenler, sigara dumanı, kokular, soğuk algınlığı, grip, üst solunum yolu hastalıkları gibi tetikleyici faktörlerle daralarak nefes almayı zorlaştırmaktadır. Astımda, genetik faktörler etkindir ama çevresel faktörlerle de tetiklenebilmektedir. Alerjik astımı olan hastalar genetik olarak alerjik bünyeli doğmuş kişilerdir. 

SARA KRİZLERİNİ KESER 

Bitkisel tedavi uzmanları astımın tedavisi için 'çekemotu' kullanılabileceğini dile getiriyor. Ökseotu olarak da bilinen çekemotu, farklı yerlerde ve farklı ağaçlar üzerinde, ağaçların gövdesine tutunarak yetişen bir ot türüdür. Zaman içerisinde büyüyerek sarmaşık şeklinde gelişimini tamamlar. Kavak, akasya, akçaağaç, kestane, söğüt, armut, erik ve kiraz ağaçları üzerinde yetiştiği görülür. Kendiliğinden ortaya çıkar ve herhangi bir tohumu da bulunmaz. Ortalama ömrü 70 yıldır. Gelişimini tamamlandıktan sonra yeşil ve oval yaprakları ortaya çıkar. Daha sonra bunu kullanacak olan kişiler tarafından toplanır. Çeşitli işlemlerden geçirilerek aktarlara ulaştırılır. Bitkiyle hazırlanan çay halk arasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Kan basıncını düzenleme özelliği bulunduğu için, bu hastalıklara sahip kişiler tarafından tercih edilen şifalı bir bitki olan çekemotu nefes darlığı probleminden kısa bir süre içinde kurtarabilir. Bilim adamları şu ana kadar ortak bir karara varamasa da çekemotunun kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği ve tümörleri küçülttüğüne dair araştırmalar mevcuttur.

KISA SÜRE İÇİNDE ETKİ EDER 

Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların çekemotu içerdiği biliniyor. Sara hastalığı olan kişiler ve sürekli olarak nöbet geçirenlerin de kullanması durumunda, bu nöbetlerin sıklığının azaldığı görülmeye başlanmıştır. Sara krizi rahatsızlığı yaşayan kişiler açısından da sürekli olarak tercih edilen bir yörtemdir. Soğuk algınlığı ve bunun neticesinde öksürük problemiyle karşılaşan kişiler çekemotu çayını birkaç gün içmeleri sayesinde öksürük problemlerinden kurtulur. İshal problemi için bağırsakların düzenli çalışması konusunda birebir etkisi vardır. Bazı kişiler bu sorundan sürekli olarak şikayetçi olur ancak çekemotu kullanımı sonrasında ishal problemi de tamamen önlenmiş olacaktır. 

Astım bu belirtilerle ortaya çıkıyor

Astım hastalarının yüzde 99’u alerjik bünyeye sahiptir. Alerjenle karşılaştıklarında normal insanlardan farklı bir reaksiyon göstermektedirler. Bronşlarda kasılmalar meydana gelmekte ve bronşlar daralmaktadır. Bu daralmalar alerjik astım belirtilerini ortaya çıkarır.

 Kuru öksürük krizleri n Nefes darlığı n Hırıltılı solunum n Nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması n Göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi n Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılır. Hastanın hikayesi de teşhisi için çok önemlidir. 

Astım hastalarına öneriler

Bazı gıdalar astım krizlerini tetikleyebilmektedir ama alerjik astıma solunum yoluyla giren alerjenler daha fazla etki etmektedir. Ev içinde de ev tozu akarı, rutubet, küf gibi etkenler alerjik astım hastalarının şikayetlerini artırabilmektedir. Sabah saat 05.00 ve 10.00 arasında evi havalandırmamak gerekir. Dışarıdan gelindiğinde kıyafetler değiştirilmeli ve saçlar yıkanmalıdır. Klimalara polen filtreleri konulmalıdır. Gözlükle gözler de korunmalıdır.

Meyveleri zehirli

Kullanım açısından çekemotu, en sık şekilde çayı yapılarak içilir. Çiğ olarak tüketilmesi nöbetlere neden olduğundan, uzmanlar tarafından önerilmeyen bir yöntemdir. En uygun kullanım şekli, kurutulmuş şekilde alınan bitkiyi kaynar su içerisinde bekletip, süzdükten sonra çayını içmektir. Yaprak ve sap kısmı yenebilir ancak meyveleri zehirlidir ve çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bir bardak kaynamış suyun içine, 1-2 tatlı kaşığı kuru ökseotu konulup, 5-10 dakika dinlendirildikten sonra çayı içilebilir. Bitkinin üzerine kaynak su dökmek veya dakikalarca kaynatmak uzmanlar tarafından önerilmeyen bir yöntemdir. Taze ökse otu yaprakları ise bir gün önce ıslatıp ertesi gün o su içilebilir. 

Merhemi de yapılır

Çekemotunun taze beyaz meyveleri ezilir. Ardından iç yağı ya da tereyağıyla güzelce karıştırılır ve merhem elde edilir. Ancak merhem, sadece haricen kullanılır. Kesinlikle ağızdan alınmaz ve dahili olarak kullanılmaz. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX