0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Şubat 2019 Cumartesi 08:00:00 - Güncelleme:16 Şubat 2019 Cumartesi 08:00:00

ABD Venezuela'nın etrafını sarıyor

Küba, ABD'nin ‘insani yardım’ bahanesiyle Venezuela'ya müdahalede bulunmak için Karayipler’deki adalara uçaklarla asker gönderdiğini açıkladı.

Venezuela’nın zengin yeraltı kaynaklarını yağmalamak için ülkenin seçilmiş lideri Nicolas Maduro’yu devirmeye çalışan ABD, halk ve ordudan destek bulamayınca, askeri müdahale için hazırlık yapmaya başladı. ABD Başkanı Donald Trump, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Venezuela kriziyle ilgili ‘bütün seçeneklerin masada’ olduğunu söylemişti. 

BİRÇOK UÇAK İNDİ  

Trump yönetiminin bu amaçla Kolombiya’daki üslerine asker gönderdiği öne sürülmüştü. Bu yönde bir başka iddia Küba’dan geldi. Ülkenin en çok okunan gazetelerinden Granma'da yer alan hükümet açıklamasına göre, ABD askeri uçakları, geçen hafta Karayipler’deki ada ülkeleri Puerto Rico ve Dominik Cumhuriyeti dahil olmak üzere bölgedeki stratejik yerlere iniş yaptı. Açıklamada, bu bölgelere 6-10 Şubat arasında iniş yapan uçaklarda çok sayıda özel kuvvet askeri bulunduğu belirtildi. Küba, ABD'nin Venezuela siyasetine karışmasının, göndermek istediği insani yardımdan bin kat daha büyük bir zarara yol açtığı yorumunu yaptı. Trump'ın Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams ise bunun ‘yeni bir yalan’ olduğunu savundu. 

GİZLİCE GÖRÜŞTÜLER 

Öte yandan Başkan Maduro, Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza’yla Elliott Abrams'ın New York'ta iki kez gizlice görüştüğünü söyledi. Maduro, “Eğer görüşmek istiyorsa sadece ne zaman, nerede ve nasıl olacağını söylesin, orada olacağım” dedi. İsmi açıklanmayan Venezuelalı iki yetkili de, Arreaza’yla Abrams arasındaki görüşmelerin ABD'nin talebi üzerine gerçekleştiğini söyledi. 

Guaido CIA ajanı

Venezuela lideri Maduro, kendisini “geçici devlet başkanı” ilan eden Juan Guaido’nun ‘ABD'nin ve siyonizmin çıkarlarına hizmet eden bir CIA ajanı’ olduğunu söyledi. ABD’nin asıl amacının insani yardımda bulunmak değil, kriz oluşturmak olduğunu kaydeden Maduro, “ABD imparatorluğu bölgemize dokunmaya cesaret ederse, yeni bir Vietnam savaşı yapacağız” dedi.  

Pentagon adalara asker indiriyor

BM’de Maduro’ya destek grubu 

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi bazı ülkelerin, bağımsız ülkelerin içişlerine müdahaleyle mücadele grubunu kurduğunu duyurdu. Arreaza yaptığı açıklamada, “Bugün, uluslararası hukuk ilkelerine uyulması konusunda tedirginliğe sahip BM üyesi ülkelerin önemli bir grup kurduğunu duyuruyoruz. Ortak çıkarları paylaşıyor ve ortak ilkeleri savunuyoruz” dedi. Jorge Arreaza, yaklaşık 50 ülkenin bu gruba dahil olduğunu belirtti.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX