0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Temmuz 2018 Pazartesi 00:00:00 - Güncelleme:16 Temmuz 2018 Pazartesi 00:00:00

Migren ağrısını geçiren 11 bitki 

Ense, şakak veya göz çevresinde başlayıp yayılan migren ağrısından kurtulmak için bitkisel yöntemlerden faydalanmak mümkün. 

Migren, hastanın günlük yaşamını etkileyebilen, gün içinde gerçekleştirdiği aktivitelerde kısıtlılık yaratabilen bir baş ağrısı tipidir. Genellikle ense, şakak veya göz çevresinde başlar ve ağrının çeşidine göre hareket ettikçe kötüleşebilir. Ağrıya çoğu zaman ışığa ve sese hassasiyet, bulantı, kusma gibi durumlar eşlik edebilir. Hastaların ışık almayan bir odada uyumak istemeleri veya kusma hissi, migren atağını hafifletmeye veya sonlanmasına destek olur. Bu ataklar kişilerde farklılık gösterebilir örneğin; aralıklarla yaşanan migren atakları “episodik migren” olarak adlandırılır. Ataklar son 3 aylık süre içinde ayda 15 gün ve üzerinde oluyorsa buna “kronik migren” denir. Kronik migrene genellikle kaygı bozuklukları, depresyon ve uyku sorunları eşlik edebilir. Kronik migren tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bitkisel tedavi uzmanları migrene çare olan bitkisel yöntemleri şöyle sıralıyor: 

Ihlamur

Özellikle soğuk algınlığı için kullanılan ıhlamuru, aynı zamanda migren ağrısını azaltmak ve hafifletmek içinde tüketebilirsiniz. Ihlamur aynı zamanda yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Ihlamuru çay şeklinde, günde 5 saatte bir yavaş yavaş içebilirsiniz. 

Melisa otu 

Melisa otunun aynı zamanda sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkisi bulunur. Melisa otunu çay şeklinde içebilirsiniz. Bunun için bir bardak suyu kaynatın ve içerisine melisa otunu ilave ederek, tekrar kaynatın. Melisa otu iyice kaynadıktan sonra biraz demlenmesi ve ılık bir kıvama gelmesi için bekletin. Ilık bir forma gelince günde iki kere olacak şekilde için. 

Zencefil 

Zencefil migren ağrısında çok sık kullanılır. Anti-enflamatuar etkisi olduğu için, migren ağrısını azaltır. Migren ağrısıyla birlikte ortaya çıkan mide bulantısını da geçirir. Migren ağrısı için düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Bunun için çay şeklinde demleyerek içebilirsiniz. Sabah, akşam migren ağrısı azalıncaya kadar taze ya da toz şeklinde tüketebilirsiniz. 

Mercanköşk 

Antiviral ve antienflamatuvar etkisi sayesinde, üst solunum yollarını rahatlatarak, beyne daha fazla oksijen akışı sağlar. Bu sayede şiddetli migren ağrısı hafifler ve bir süre sonra tamamen geçer. Mercanköşkü bitkisini çay formunda demleyerek, düzenli bir şekilde içebilirsiniz. Bir bardak suyu kaynatın ve içerisine bir tutam mercanköşkü ilave edin. Bir süre demlendikten sonra ılık bir forma gelince içebilirsiniz. 

Gümüşdüğme 

Papatya görünümüne benzeyen gümüşdüğme bitkisi, migren ataklarında kullanılan en etkili bitkisel yöntemlerin başında gelir. Gümüşdüğme bitkisinin migren ağrısını geçirdiğine dair önemli çalışmalar bulunur. Migrenin şiddetli ağrısını azaltmak ve bir süre sonra durdurmak için düzenli olarak tüketebilirsiniz. Bunun için çay şeklinde demleyerek, migren ağrısı başladığında içebilirsiniz. 

Biberiye 

Çayını hazırlamak için bir su bardağı ölçüsünde su kaynatın. Kaynamış olan suyun içerisine bir tatlı kaşığı biberiye bitkisini ilave edin. Bu şekilde yaklaşık olarak 5 dakika boyunca kaynatın. Bir süre sonra ılık bir kıvama gelince biberiye çayını süzün ve herhangi bir tatlandırıcı ilave etmeden için. Biberiye çayını ilk ve 2. hafta her gün, günde 3 defa olacak şekilde hazırlayın. 2. haftadan sonra ise, günde sadece 2 kere taze hazırlayıp, bir ay boyunca düzenli olarak için.

Limon 

Migren ağrısının şiddetini en aza düşürmek için, migren atağı başlamadan önce limon suyuyla önlem alabilirsiniz. Limon migren ağrısını hafifletme konusunda çok başarılı bir meyvedir. Migren ağrısını azaltmak için bir bardak taze sıkılmış olan limon suyunun içerisine 2 çay kaşığı himalaya tuzu ilave edin ve tuz eriyinceye kadar karıştırmaya devam edin. Daha sonra karışıma normal su ilave edin. İyice karıştırın ve bir kerede için. Tuzlu, limonlu suyu içtikten sonra migren ağrısı azalır ve bir süre sonra geçer. 

Yoğurtotu 

Migren ağrısını azaltmak için yoğurtotunu düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Aynı zamanda lenf bezi rahatsızlıkları ve sinir sistemini destekleyerek, yatıştırıcı bir etki gösterir. Migren ağrısını azaltmak için çay şeklinde içebilirsiniz. Bir bardak suyu kaynatın ve içerisine bir tutam yoğurtotunu ilave edin. Bir süre kaynattıktan sonra ılık bir kıvama gelinceye kadar bekletin. 

Mayıs papatyası 

Özellikle soğuk kış günlerinde ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Mayıs papatyasını aynı zamanda şiddetli migren ağsının tedavisi için de çay şeklinde demleyerek içebilirsiniz. Günde 2 fincan mayıs papatyası içtiğiniz zaman hem migren ağrısı hem de migren ataklarının süresi azalır.

Lavanta 

Bir bardak suyu kaynatın ve içerisine bir tutam lavanta ilave edin. Düzenli şekilde her gün 2 fincan içebilirsiniz. İsterseniz migren ağrısını azaltmak için lavanta yağıda kullanabilirsiniz. Başınızın şakak kısmına ve boynunuza masaj yapın. Bir süre sonra lavanta yağıyla yaptığınız masaj sayesinde migren ağrısı yok olur.  

Aslanpençesi 

Çayını hazırlamak için, bir bardak sıcak suyu kaynatın ve içinde bir tutam aslanpençesi bitkisini ilave edin. Bir süre daha kaynattıktan sonra süzün. Aslanpençesi ılık bir kıvama gelince, tatlandırıcı kullanmadan içebilirsiniz. Çayını düzenli olarak içtikten sonra migren ağrısı tamamen geçer. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX