0530 708 54 54
0530 708 54 54
23 Nisan 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:23 Nisan 2019 Salı 08:00:00

Katliamı seyretmişler

Sri Lanka’daki terör saldırıları büyük bir güvenlik zafiyetini ortaya çıkardı. Hükümet, saldırıya ilişkin istihbarat servislerini uyardıklarını, buna rağmen hiçbir önlem alınmadığını açıkladı. 

Yeni Zelanda’nın ardından ırkçı terörün yeni hedefi olan Sri Lanka’da ölü sayısı 290’a yükselirken yaralı sayısı 500’ü aştı. Ülkede, Hıristiyanların Paskalya Bayramı’nda Colombo, Negombo ve Batticaloa şehirlerindeki kilise ve otellere düzenlenen bombalı terör saldırılarını 7 intihar eylemcisinin gerçekleştirdiği bildirildi. Adli tıp kurumu yetkilisi Ariyananda Welianga, başkent Colombo’nun banliyölerindeki bir konukevi ve üstgeçit yakınında meydana gelen patlamaların ise araştırıldığını kaydetti. 

İSTİHBARAT İŞİNİ YAPMADI 

Saldırıları henüz resmen üstlenen olmazken, olayla bağlantılı oldukları şüphesiyle 24 kişi gözaltına alındı. Ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Saldırılar istihbarat ve güvenlik tartışmalarını da beraberinde getirdi. Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe’nin “Saldırı düzenlenebileceğine dair istihbarat vardı ancak önlem alınmadı” şeklindeki açıklaması üzerine, gözler güvenlik güçlerine çevrildi. Hükümet sözcüsü Rajitha Senaratne, saldırılardan 10 gün önce istihbarat servislerini uyardıklarını ve şüpheli isimlerin kendilerinde bulunduğunu söyledi. Sri Lanka Telekomünikasyon Bakanı Harin Fernando da kişisel Twitter hesabında, Sri Lanka emniyet müdür yardımcısının imzasıyla yayımlanan 11 Nisan tarihli bir istihbarat raporunun fotoğrafını paylaştı. Yetkilileri raporu görmezden gelmekle suçlayan Fernando, “İstihbarat subayları bu uyarının farkındaydı. Bu uyarının neden gözardı edildiğine dair ciddi eylemlerde bulunulması gerekiyor” dedi. Uyarılardan sonuncusunun ise saldırının yaşandığı sabah saatlerinde, bombaların patlamaya başlamasından 10 dakika önce militanlar tarafından yapıldığı ileri sürüldü. 

SALDIRGAN FABRİKA SAHİBİ 

Sri Lanka hükümeti, terör saldırısının arkasında Ulusal Tevhid Cemaati'nin olduğunu açıkladı. Sözcü Senaratne, grubun uluslararası bir ağdan yardım aldığını belirtti. Sri Lanka Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada da, saldırıların dış bağlantılarının çözülebilmesi için başka ülkelerden yardım talep edileceği kaydedildi. Bu arada başkentteki Shangri-La Oteli’ne yönelik saldırıyı gerçekleştiren kişinin, Insan Seelavan olduğu duyuruldu. Bir fabrika sahibi olan Seelavan’ın 9 çalışanının gözaltına alındığı ifade edildi. 

Başkent Colombo’daki son patlama büyük paniğe neden oldu. 

Sri Lanka Telekomünikasyon Bakanı Fernando, saldırıya ilişkin istihbarat raporunu paylaştı.

Terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler törenle toprağa verilmeye başlandı. 

CAMİYE SALDIRDILAR

İntihar saldırıları ülkede dini gruplar arasındaki gerginliği artırdı. Sri Lanka polisinin yaptığı açıklamaya göre, önceki gece Kalutara kentinde Müslümanlara ait bir işyeri kundaklandı, Puttalum kasabasındaki bir camiye ise molotof kokteylli saldırıda bulunuldu. Nüfusun çoğunun Budist olduğu ülkede Müslümanlarla Budistler arasında da zaman zaman gerilim yaşanıyor. Geçen yıl Budistlerin bazı camileri ve Müslümanların işyerlerini hedef alan saldırıları sonrası ülkenin bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. 

35 YABANCI ÖLDÜ

Saldırılarda hayatını kaybeden yabancıların sayısının 35 olduğu açıklandı. Sri Lanka makamları, bu kişilerin kimliklerine dair bilgi vermezken, aralarında İngiltere, Danimarka, Hollanda, Portekiz Hindistan, Çin, Avustralya ve Türkiye'nin olduğu ülkeler, saldırıda vatandaşlarının hayatını kaybettiğini doğruladı. İngiltere'nin Sri Lanka Büyükelçisi Manisha Gunasekera, ikisi çifte vatandaş, toplam 8 İngiliz’in hayatını kaybettiğini bildirdi. Türk vatandaşı mühendisler Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş da bir otelde yaşamını yitirmişti.   

BAŞKENTTE YENİ PATLAMA

Ülkenin başkenti Colombo’da yeni saldırılara karşı bin asker görevlendirilirken, polis yetkilileri ana otobüs terminalinde 87 adet bomba fünyesi bulunduğunu duyurdu. Bu açıklamadan kısa süre sonra, St. Anthony's Kilisesi yakınında yeni bir patlama meydana geldi. Patlamanın, bomba imha ekipleri bir patlayıcıyı etkisiz hale getirmeye çalışırken, kilise yakınlarındaki bir kamyonette meydana geldiği kaydedildi. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX