0530 708 54 54
0530 708 54 54
25 Mayıs 2019 Cumartesi 08:00:00 - Güncelleme:25 Mayıs 2019 Cumartesi 08:00:00

Dinde zorlama yoktur

İnsanın bir şeyi isteyerek tercih etmesi, onu ancak kalben kabullenmesiyle mümkündür. Allah, dini konularda insanların birbirine baskı yapmasını yasaklamıştır. 

İman, bir gönül işidir. Dinin özünde iman, imanın temelinde de kalp ile tasdik vardır. Bir şeyi kalben benimsersek onu isteyerek tercih etmiş oluruz. İlahi iradenin benimsenmesi rızaya bağlıdır. Bu bir imtihandır. Yüce Allah, insanların hür iradeleriyle benimsedikleri dinleri konusunda baskıcı ve zorlayıcı olmamıştır. Kuran-ı Kerim’deki “Dinde zorlama yoktur. Doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır. Kim tağutu tanımayıp, Allah'a inanırsa asla kopmayacak sağlam bir kulpa sarılmış olur. Allah işitendir, bilendir” ayeti de bize bunu göstermektedir. 

ALLAH’LA KUL ARASINDA 

Kuran-ı Kerim’de, geçmiş toplumlarda inançları sebebiyle baskı ve işkence gören insanlara atıfta bulunularak bunu yapanlar şiddetle kınanmıştır. Kutsal kitabın bu emri mutlak ve evrenseldir. Dolayısıyla dini yükümlülükleri yerine getirip getirmeme konusu, kişinin hesabını sadece Allah'a vereceği inanç ve ibadet özgürlüğü alanına girer. Hz. Peygamber'e, insanları dine davet ederken hikmet ve güzel öğütle çağırması ve onlarla en güzel şekilde mücadele etmesi emredilmiştir. 

TATLI DİL KULLANILMALI 

Allah’ın Resulü de yirmi üç yıllık peygamberlik döneminde bu emre uyarak kimseye inanç dayatmadığı gibi dinî uygulamalar konusunda da zorlayıcı olmamıştır. İnsanları öğütle, delille ve ikna yoluyla dine davet etmiştir. İslam dinine girdikten sonra dönen, ahdini bozmuş olur ve yalnız bu, tövbe etmezse cezası verilir. Bundan başka ibadet ve diğer muameleler gibi rıza şart olan amel dallarında da zorlama geçerli değildir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX