0530 708 54 54
0530 708 54 54
10 Aralık 2019 Salı 08:00:00 - Güncelleme:10 Aralık 2019 Salı 08:00:00

8 milyon doları beğenmediler! Definecileri açgözlülük ele verdi

Manisa’da, sit alanında buldukları 2000 yıllık mozaiği, 30 milyon dolar karşılığında satmak isteyen define avcıları yakalandı. Kaçakçıların, bir işadamının 8 milyon dolarlık teklifini reddettiği ortaya çıktı. 

Saruhanlı ilçesine bağlı Alibeyli mahallesinde, sit alanı ilan edilen bir bölgede tarihi kalıntıların bulunduğunu tespit eden 3 şüpheli, bölgede keşif yaptı. Ardından boş arazide izinsiz kazı çalışmasına başladı. Tarihi eser kaçakçıları, M.Ö. 200’lü yıllara ait olduğu düşünülen mozaik parçasını ortaya çıkardı. Şüpheliler, kazının ardından mozaik parçasının fotoğraflarını ve görüntülerini pazarlamak için kullandı. 

BEŞ ŞÜPHELİ DE TUTUKLANDI 

Saruhanlı İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, aldıkları ihbar üzerine 2200 yıllık erken Roma dönemine ait olduğu düşünülen tarihi eseri satmak isteyenlere yönelik operasyon düzenledi. Olay yerine giden jandarma ekipleri, mozaiği yurtdışındaki bir işadamına, 30 milyon dolara pazarlamaya çalışan 5 kişiyi, eseri yerinden çıkaramadan gözaltına aldı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliye sevk edilen 5 zanlıdan M.Ö. (21), İ.Ö. (47) ve D.A. (55) tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

RAKAMI YETERLİ BULMADILAR 

İsminin gizli kalmasını isteyen bir ihbarcı, jandarmaya verdiği ifadesinde, bulunan mozaiği İstanbul’da yabancı bir işadamının 8 milyon dolara satın almak istediğini ancak tarla sahibi İ.Ö. ile kardeşi H.İ.Ö’nün önerilen rakamı yeterli bulmayıp teklifi kabul etmediğini söylediği öğrenildi. Öte yandan ihbarcı, zanlıların mozaiğin altında da daha değerli tarihi eserlerin olduğunu bildiklerinden, fiyatı katlayarak alıcıdan yaklaşık 30 milyon dolar istediklerini öğrendiğini söyledi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Mozaik kalıntılarının bulunduğu alan koruma altına alındı.

Türkiye’nin en etkileyici tarihi eserleri arasında sayılan yaklaşık 2000 yıllık ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin eksik parçaları, kaçakçılar tarafından yağmalanarak, ABD’ye kaçırıldıktan 50 yılı aşkın süre sonra ülkeye geri getirilmişti. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX